Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy są tutaj jakieś osobniki, które mają laptop/desktop z firmware EFI/UEFI i przy tym korzystają z Secure Boot? Przez ostanie tygodnie analizowałem sobie ten cały mechanizm i napisałem kawałek artykułu na temat podmiany domyślnych kluczy dla Secure Boot, które są zaszyte w firmware EFI/UEFI praktycznie większości komputerów z preinstalowanym windows. Macie może jakieś doświadczenia związane z tym tematem?
A czego dokładnie oczekujesz?
Tu jeszcze dopisałem kawałek artykułu o pendrive multiboot dla EFI/UEFI z włączonym Secure Boot, którego utworzenie w zasadzie to istny banał, choć ten brak certyfikatów w firmware EFI/UEFI może wnerwiać. xD
Działa bez problemu u mnie na laptopie, co prawda nie z Debianem ale jest włączone i można o tym zapomnieć, że się w ogóle to ma bo nie stwarza problemów.
Tutaj jakiś ciekawy kwiatek odnośnie secure boot i grub2:
Most vendors are wary about automatically applying updates which revoke keys used for Secure Boot. Existing SB-enabled software installations may suddenly refuse to boot altogether, unless the user is careful to also install all the needed software updates as well. Dual-boot Windows/Linux systems may suddenly stop booting Linux. Old installation and live media will of course also fail to boot, potentially making it harder to recover systems.
-- https://www.debian.org/security/2020-GRUB-UEFI-SecureBoot/
Zaleta posiadania własnych kluczy EFI/UEFI. xD
Powstało coś lepszego i nowszego niż Grub 2?
Refind ale to i tak bez znaczenia bo binarki gruba są podpisane przez debiana/ubuntu wiec trzeba i tak certy unieważnić. xD O tu przed chwilą machnąłem arta na temat łatania podatności boothole.
I tu jest ciekawy przykład dlaczego dobrze jest zaorać klucze EFI i zrobić sobie w ich miejsce własne. xD