Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jak radzicie sobie z tym ficzerem parkowania głowicy w dyskach HDD zwanym IntelliPark/IntelliPower? Prawie dekadę temu napisałem o tym kawałek artykułu na przykładzie dysków Western Digital (WD) i narzędzia idle3ctl. Wtedy wystarczyło wydać jedno polecenie i ten cały IntelliPark/IntelliPower można było wyłączyć, przez co parametr SMART Load_Cycle_Count już stabilnie szedł o 1 w górę z każdym restartem/wyłączeniem kompa. Niemniej jednak, od paru chyba lat coś się w tej kwestii pozmieniało i wygląda na to, że tego mechanizmu parkowania głowicy dysku HDD w stanie bezczynności już albo się w ogóle nie da wyłączyć albo jest to niezmiernie trudne. Ten podlinkowany artykuł trochę zaktualizowałem ale wciąż nie wydaje mi się by taka pętelka była najlepszym rozwiązaniem, choć działa: xD
while true; do sleep 10 && smartctl -g apm /dev/disk/by-id/ata-TOSHIBA_HDWL120_209ZTE8DT > /dev/null ; done
Macie może jakieś alternatywne sposoby?
A tego nie robiło się w jakimś konfigu hdparm'a (ewentualnie dodając komendę z hdparm przy starcie)? Człowiek żył w błędzie cały czas XD
Jak to jak? hdd tylko do backupów
No można albo przy starcie hdparm -B 254 -S 0 albo reguła dla udev'a:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="block", KERNEL=="[sh]d[a-z]", ATTRS{queue/rotational}=="1", \ ENV{ID_MODEL}=="TOSHIBA_HDWL120", \ RUN+="/sbin/hdparm -B 254 -S 0 /dev/%k"
Model można wywalić by było dla wszystkich dysków z talerzami. Problem w tym, że to nie działa, przynajmniej u mnie. xD
Raczej w firmware dysku HDD. Tak samo jest w nowszymi dyskami od WD, gdzie idle3-tools też już nie potrafi wyłączyć parkowania głowicy a w starszych modelach działa bez problemu.
Strony: 1