Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej. Od pewnego czasu na jednym VPSie szybko rosnie mi zajetosc dysku. Nic nie genruje logow (Apache wychodowal 700MB w miesiac), zadne nowe pliki nie sa wgrywane. Jestem jedynym administratorem serwera. Chcialbym uzyskac liste 100 najnowszych plikow na dysku albo najlepiej monitorowac na bierzaca nowotworzone pliki. Pytalem chatbotra i dostalem tylko to:
find / -type f -not -path '/proc/*' -not -path '/sys/*' -printf '%T@ %p\n' 2>/dev/null | sort -n | tail -n 100 | cut -f2 -d" "
Czy znacie cos bardziej wydajnego?
Zobacz całe drzewo katalogów:
du -shm /*
Oprócz logów obstawiałbym /tmp albo /var/cache.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-12-29 04:57:35)
A może problem polega na jakimś dużym pliku, który został usunięty podczas gdy jakiś proces z niego korzystał... i może nadal korzysta?
lsof | grep deleted
thalcave napisał(-a):
A może problem polega na jakimś dużym pliku, który został usunięty podczas gdy jakiś proces z niego korzystał... i może nadal korzysta?
Kod:
lsof | grep deleted
Ryzykowna sprawa, mój Gentuś to nie VPS, ino zwykły PieCyk z pierdylionem aplikacji, ale wynik ma imponujący:
# root ~> lsof | grep deleted |wc -l 11716
Dosiego Roku
Jacekalex napisał(-a):
thalcave napisał(-a):
Kod:
lsof | grep deletedRyzykowna sprawa, mój Gentuś to nie VPS, ino zwykły PieCyk z pierdylionem aplikacji, ale wynik ma imponujący:
Kod:
# root ~> lsof | grep deleted |wc -l 11716Dosiego Roku
U mnie też jest plików usuniętych sporo ale większość leży w /dev albo /tmp (u mnie to osobna partycja).
Generalnie na serwerze, na którym nie działa Xorg, GNOME i inne Firefoxy powinno z tym być lepiej.
Szukanie powodu braku miejsca na dysku może nie być tak banalne jak się myśli.
Szczęśliwego Nowego Roku!
Żeby wykryć co się na serwerze upasło polecam tekstowy programik ncdu
Szukanie powodu braku miejsca na dysku może nie być tak banalne jak się myśli.
Ale nie wszędzie programy z UID >0 mogą zapisywać dane.
Widziałem kiedyś VPSa z Debianem, który miał zapchany dysk przez zawartość /var/cache/apt/archives.
Ustalenie przyczyny przez du:
du -shm /* du -shm /var/*
wyjaśniło istotę problemu w ciągu 15 minut.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2024-01-01 02:34:23)
Znalazłem wyjaśnienie. Wordpress któremu wgrałem kilka tysięcy zdjęć po kolei generował miniaturki w rożnych rozdzielczościach jak googlebot wchodził na strony ze wpisami.
Dzięki, dosiego!