Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Podobno człowiek...;)

Na wiki btrfs piszą, żeby błędy zgłaszać na listę mailingową.
Sam problem już był wałkowany, ale nie widzę tam jakiegoś istotnego rozwiązania.
W razie czego stawianie Archa, to podobno pół godziny....
Pozdrawiam
;-)

Kapelusznik

Jacekalex napisał(-a):
Sam problem już był wałkowany, ale nie widzę tam jakiegoś istotnego rozwiązania.
Tam piszą o:
full btrfs partition, became unmountable
Ja mam/miałem na tej partycji zajęte ledwie 32%, to raczej co innego...
Jacekalex napisał(-a):
W dodatku eksperymentalny i niestabilny system plików wrzucił na LVM, który dla systemu plików jest trudniejszym wyzwaniem, niż partycja podstawowa czy rozszerzona.
Przyczepiłeś się do mnie, że nie potrafię czytać, a sam przeczytałeś tak uważnie mój wpis, że nie zauważyłeś, że BTRFS postawiłem zamiast LVM, ze względu na jego możliwość postawienia wielu podwoluminów w jednym. Myślę także, że wyzywanie od idiotów, ze względu, na przeoczenie info o niesprawnym fsck jest trochę nie na miejscu, ale cóż, fajnie się obgaduje ludzi, którzy tego nie widzą.
Ze względu na możliwości BTRFS ma u mnie spory plus, ze względu na umieszczenie go w stabilnej gałęzi jądra w takim stanie, niestety minus dla devów.
Tyle ode mnie, pozdrawiam.

Użytkownik

macie jakies doswiadczenia?
nie rozumiem dlaczego pliki mi sie nie przenosza do kosza tak jak by btrfs nie obslogiwal kosza.
z /home na ext4 jest ok
mount /dev/root on / type ext4 (rw,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered) devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=1031184k,nr_inodes=220983,mode=755) proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) /sys on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) /run on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,mode=755) devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620) shm on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime) tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime) /dev/sda2 on /home type ext4 (rw,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered) /dev/sda5 on /mnt type btrfs (rw,relatime,noacl,space_cache) gvfs-fuse-daemon on /home/przemo/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
mam cala partycje btrfs pod /mnt i tak kilka subvolumes
btrfs filesystem show
failed to read /dev/hda
Label: 'extended' uuid: 73074c1c-422b-4a85-bdb8-3faa07850ebc
Total devices 1 FS bytes used 20.04GB
devid 1 size 65.50GB used 45.33GB path /dev/sda5
Btrfs Btrfs v0.19btrfs subvolume list /mnt ID 301 top level 5 path virtualbox ID 302 top level 5 path grafika ID 303 top level 5 path film ID 304 top level 5 path inne
fdisk -l Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders, total 156301488 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x04217aae Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 63 9381959 4690948+ 83 Linux /dev/sda2 9381960 14667344 2642692+ 83 Linux /dev/sda3 14667345 18924569 2128612+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda4 18924570 156296384 68685907+ 5 Extended /dev/sda5 18924633 156295167 68685267+ 83 Linux

Kapelusznik

pink napisał(-a):
macie jakies doswiadczenia?
Raczej negatywne… Już chyba ze trzy razy go próbowałem i za każdym razem się sypał.

Użytkownik

ostatni btrfs-progs byl juz jako stable czy cos takiego w archu. poprzedni byl unstable napewno. dokladnie nie wiem jakie to bylo okreslenie ale jednoznacznie mowilo ze najnowsza wersja jest stabilna.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-27 21:25:28)

Kapelusznik

Na Archu właśnie tak mi padł Btrfs, że w ogóle nie miałem dostępu do partycji. Próba jej zamontowania zamrażała cały system i kompletnie nic się nie dało zrobić. Nie odradzam — ktoś testować musi. :D Sam jednak już się tyle razy przejechałem, że wolę poczekać aż oficjalnie zostanie uznany za stabilny. :)
Póki co w kernelu 3.2 nadal wisi:
Btrfs is highly experimental, and THE DISK FORMAT IS NOT YET
FINALIZED. You should say N here unless you are interested in
testing Btrfs with non-critical data.

Użytkownik

UUID=73074c1c-422b-4a85-bdb8-3faa07850ebc /media/extended btrfs rw,user,auto 0 1
mam taki wpis w fstab i nie moge na tej partycji odpalic make menuconfig ani z usera aani z roota ani przez sudo
podejzewam ze powinienem dodac cos do fstab ale co
Ostatnio edytowany przez pink (2012-12-14 19:12:37)

Kapelusznik

Ten ukośnik z pierwszej kolumny chyba powinien być w drugiej. Co konkretnie znaczy „nie moge na tej partycji odpalic make menuconfig”? Błąd jakiś?

Podobno człowiek...;)

ArnVaker napisał(-a):
........
Póki co w kernelu 3.2 nadal wisi:Btrfs is highly experimental, and THE DISK FORMAT IS NOT YET
FINALIZED. You should say N here unless you are interested in
testing Btrfs with non-critical data.
W 3.6.10 jest ten sam komunikat, w 3.7-rcX też go chyba widziałem.
Pozdrawiam
;-)

Użytkownik

[przemo@arch linux-3.7]$ sudo make menuconfig HOSTCC scripts/basic/fixdep /bin/sh: scripts/basic/fixdep: Permission denied make[1]: *** [scripts/basic/fixdep] Error 1 make: *** [scripts_basic] Error 2
sorry zapomnialem najwazniejszego.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-12-14 19:12:19)

Podobno człowiek...;)

Sudo nie zawsze zapewnia właściwe uprawnienia, bo cześć zmiennych nie oznacza roota tylko użyszkodnika.
sudo -i
włazisz na roota.
I potem wioo:
make menuconfig
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-14 19:27:47)

Użytkownik

nie dziala, jest ten sam blad dodam tylko ze normalnie z /usr/src (raiserfs) dziala

Podobno człowiek...;)

Root nie ma uprawnień do odpalenia polecenia?
Albo w obecnym jaju masz coś namieszane, albo masz jakiś ACL, np Apparmor, Selinux, czy coś podobnego.
W przeciwnym razie mogłyby wyjść różne błędy, ale raczej nie z uprawnieniami.
Chyba, ze masz jakiś błąd w systemie plików? te źródła wypakowałeś na btrfs?
Czy może nie masz suportu xattr do systemu plików?
Tu był podobny przypadek.
Ja mam tak w obecnym jaju:
zgrep -i xattr /proc/config.gz CONFIG_EXT4_FS_XATTR=y CONFIG_REISERFS_FS_XATTR=y CONFIG_TMPFS_XATTR=y CONFIG_SQUASHFS_XATTR=y CONFIG_CIFS_XATTR=y CONFIG_PAX_XATTR_PAX_FLAGS=y
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-14 19:45:39)

Kapelusznik

Albo Btrfs zdechł. ;) Przemontuj na defaults i zobacz czy to samo jest.
EDIT: I jeszcze kawałek z mount dla tej partycji.

Użytkownik

/dev/sda5 on /media/extended type btrfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,noacl,space_cache,user)
noexec - jest to co mam dodac do fstab???

Kapelusznik

Jego właśnie nie powinno tam być. ;)

Podobno człowiek...;)

A jak montujesz tą partycję?
Przy opcji montowania noexec nawet root niczego z niej nie uruchomi.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-11-27 15:27:12)

Użytkownik

no tak ale na tych wpisach w fstabie co mam mount dodaje opcje noexec automatycznie wiec....

Kapelusznik

Odmontuj partycję, zamontuj ją z palca bez żadnych opcji i wtedy pokaż. Jeśli faktycznie domyślnie jest noexec, to daj montowanie z opcją exec.

Użytkownik

no z palca dziala
/dev/sda5 on /media/extended type btrfs (rw,relatime,noacl,space_cache)
dodam exec do fstab

Kapelusznik

Doczytałem w manie, że opcja user wciąga noexec (a także nosuid i nodev). Jeśli Ci potrzebna – dopisz w fstabie jeszcze exec, jeśli niepotrzebna – wywal.

Użytkownik

zalatwione, dzieki!!

Członek z ramienia...
Phoronix donosi o kolejnej "ciekawej" dziurze w BTRFS:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI1MjU

zrzęda

Odkopuje temat z przed 11 lat nie chcę dublować wątku (nie bijta)
Kilka pytań postaram się w punktach.
Z tego co widzę i na ile rozumiem, zarówno btrfs jak i zfs odkładają konstrukt klasycznej partycji do lamusa, pracujemy za to z sub volumes @/ @/home itd
1 Co w takim układzie z separacją danych??
W przypadku jednego dysku gdzie dane są fizycznie na jednej powieżchni łatwiej chyba o rozprzestrzenianie trojana, czy innego rootkita niż przy podziale np 3 dyski np
sda /
sdb /home
sdc /sdcsnapshorts ze snapera czy.timeshifta.
Rozumiem, że snapshort nie równa się backup
Ale czy nie bespieczniej jest robić 3 osobne pule, oddzielone fizycznie (na fizycznych dyskach) chociażby po to żeby infekcja nie zasyfiła nam snapshortów. Czytaj nie kończyło reinstalką systemu w razie nie możności usunięcia zagrożeń.
Zawsze wydawało mi się że fizyczna separacja częsci systemu jest leprza od wirtulanej?
2 Czy to nadal prawda?
3 Jeśli tak to czy da się to pod btrfs zrobić?
sda1 @/
sdb1 @/home
@sdc1 snapshorts <-- gdzie na sdc trzymamy zrzuty podvolumenów z sda i sdb w celu ewentualnego przywrócenia
4 Czy w takiej sytucji (jeśli możliwa) wszystke dyski muszą tego samego typu hdd / ssd / nvme oraz identycznej pojemności?
5. Czy też wszystko załatwia kwestia wewnętrznych sum kontrolnych danych, a ja zwyczajnie nie rozumiem budowy nowoczewsnych systemów plików
tworząc nie istniejący problem?
Pozdrawiam Grafi