Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie, jaki rodzaj szyfrowania stosuje instalator, gdy wybieram szyfrowanie całej partycji w instalatorze [tryb "ekspert]. Czy jest to jakiś mocny algorytm? Pytam, bo nie wiem, czy lepiej zastosować przy instalacji i mieć spokój, czy potem doinstalować Veracrypt i szyfrować partycje, w tym systemową?
Parę lat temu był AES128, nie wiem czy teraz jest AES256 ale jeden i drugi jest bezpieczny. xD Ja na LUKS+LVM jadę od xx lat już i żadne zewnętrze narzędzia nie są potrzebne by zaszyfrować sobie system, choć nie korzystam z instalatora tylko szyfruje po swojemu. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2023-07-11 11:17:26)
@morfik Nie no, prościzna, już się za to zabieram ;D
Poważnie, to jednak wybiorę to LVM i pełne szyfrowanie.
morfik napisał(-a):
instalatora tylko szyfruje po swojemu. xD
Debianowy instalator to już potrafi nawet, z łubuntu zamiast tego ma incydent kałowy.
Zainstalowane, zaszyfrowane, na razie wszystko elegancko działa.
mati75 napisał(-a):
morfik napisał(-a):
instalatora tylko szyfruje po swojemu. xD
Debianowy instalator to już potrafi nawet, z łubuntu zamiast tego ma incydent kałowy.
A da radę zainstalować system z poziomu instalatora w przygotowanym wcześniej kontenerze? Bo x lat temu było to niewykonalne, tzn. proces otwarcia kontenera, formatu dysków logicznych i instalacji systemu przebiegał bez problemu, ale odpalić tego systemu się nie dało z jakiegoś bliżej nieustalonego powodu. xD
Ogarnia chyba od debiana 11. Da się zainstalować na mdadm na którym jest zrobiony luks i lvm. Ładnie pyta o hasła.
Strony: 1