Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zainstalowałem Debiana Stable i jest wpis w /etc/fstab
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation UUID=85D4-321N /boot/efi vfat umask=0077 0 1
Ale nie można podejrzeć, jakie tam są pliki, bo z menadżera plików dostęp jest zablokowany
https://i.imgur.com/gOj4c4y.png
Pytanie:
1) Czy przy update z
sudo apt-get update
system będzie miał dostęp do tego co jest na tej partycji?
Nie wiem jak to podejrzeć, bo
sudo cd /boot/efi [sudo] hasło użytkownika gnomek: sudo: cd: nie znaleziono polecenia sudo: "cd" to polecenie wbudowane powłoki, nie może być uruchomione bezpośrednio. sudo: można użyć opcji -s do uruchomienia powłoki uprzywilejowanej. sudo: można użyć opcji -D do uruchomienia polecenia w podanym katalogu.
Dopiero jak robię sudo -i, to mogę podejrzeć zawartość katalogu. Tyle, że przy instalacji zostawiłem pola nazwy i hasła dla root wolne, czyli konto roota mam zablokowane. A update robię z sudo, bez -i, w związku z tym nie wiem, czy jak nie będę używał -i, to system będzie miał dostęp do tego co jest na tej partycji. Trochę to zagmatwane. Np. na Manjaro zalecają zamontowanie tej partycji i po wpisie do fstab jej zawartość jest widoczna w menadżerze plików.
3) Może powinienem zmienić uprawnienia do /boot/efi?
Ad. 3 genialny pomysł.
Przecież system mówi ci, w czym jest problem, że to nie są prawa dostępu.
skullman napisał(-a):
Ad. 3 genialny pomysł.
Przecież system mówi ci, w czym jest problem, że to nie są prawa dostępu.
Ale przecież sytuacja wynika z umask=0077, czyli praw dostępu. Ok, przyjmuję do wiadomości, że taka jest konwencja. Chociaż mogłoby być defaults i wtedy pliki były by widoczne z poziomu menadżera plików.
Tylko dziwi mnie, że kiedy nie tworzyłem hasła root przy instalacji, system nie zezwala na podejrzenie za pomocą sudo. Ale może nie rozumiem różnicy w uprawnieniach między su a sudo. Miałem wrażenie, że skoro decyduję się na samo sudo to mogę nim wszystko, a okazuje się, że nie. I jeszcze nie wiem, czy kiedy będę używał sudo do update, zamiast su to system będzie miał dostęp do tej partycji, ale zakładam, że ktoś z twórców dystrybucji już wziął to pod uwagę i system sobie z tym radzi.
Strony: 1