Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam odbiornik, ktory powinien byc zasilany pradem: zasilacz Liniowy max 12V, max 150mA.
Nigdzie nie moge znalezc takiego zasilacza.
Co sie stanie z urzadzeniem jezeli podlacze zasilacz liniowy 12V i 1A ?
Pozdro.
Ostatnio edytowany przez Karoll (2023-03-20 09:31:52)
Urządzenie pobierze tyle prądu ile potrzebuje. Możesz śmiało podłączać.
Karoll napisał(-a):
Mam odbiornik, ktory powinien byc zasilany pradem: zasilacz Liniowy max 12V, max 150mA.
Nigdzie nie moge znalezc takiego zasilacza.
Co sie stanie z urzadzeniem jezeli podlacze zasilacz liniowy 12V i 1A ?
Pozdro.
Nie chcę być złośliwy, ale zależność między napięciem i natężeniem prądu to ja miałem w szkole podstawowej (na fizyce).
W zasilaczu ważne jest napięcie w Voltach oraz informacja, czy ma wystarczającą wydajność prądową liczoną w amperach.
Chociaż trzeba uważać, są czasem sprzedaży tandetne zasilacze, które potrafią przy pełnym obciążeniu dawać napięcie nominalne, a przy zbyt małym obciążeniu dawać wyższe napięcie.
Radziłbym sprawdzić zasilacz przy pomocy Voltomierza.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-02-27 13:40:22)
Co to za urządzenie ?
@ilin
Zasilacz do szerokopasmowego wzmacniacza antenowego.
@Jacekalex
Ja bylem nawet na profilu matematyczno-fizycznym w ogolniaku, ale to bylo dawno i juz mi niewiele zostalo (;
@pasqudnik
Dzieki za info.
Ostatnio edytowany przez Karoll (2023-02-27 19:50:44)
Jest tego od groma.
Mogłbyś pokazać co to za wzmacniacz antenowy ?
Bardzo prosze.
https://tinyurl.com/yvn48ptu
Niskoszumowego, transformatorowego zasilacza w tym przedziale pradowym jest bardzo trudno znalezc, niestety !
No i jeszcze zeby bylo niedrogo bo regulowany to zaden problem, tylko kasa.
Ostatnio edytowany przez Karoll (2023-02-28 14:02:32)
welaciraptor napisał(-a):
Podłączenie zasilacza liniowego o wyjściowym napięciu 12V i prądzie 1A do odbiornika, który wymaga zasilacza o maksymalnym prądzie 150mA, może spowodować uszkodzenie urządzenia. Prąd 1A jest wyższy niż wymagane 150mA i może przekroczyć maksymalny dopuszczalny prąd odbiornika, co może prowadzić do przepalenia układów elektronicznych.
Dlatego ważne jest, aby wybierać zasilacze o odpowiedniej mocy, zgodnie z wymaganiami urządzenia. W przypadku braku dostępności zasilacza o wymaganych parametrach, warto poszukać zasilacza o nieco wyższym prądzie niż wymagane 150mA, ale nie przekraczającym maksymalnego dopuszczalnego prądu odbiornika.
Jeśli nie jest możliwe znalezienie odpowiedniego zasilacza, warto skonsultować się z serwisem lub producentem urządzenia, aby uzyskać pomoc w doborze odpowiedniego zasilacza.
Ten user - welaciraptor - to na 99% bot odpisujący przy pomocy ChatGPT. Wszystkie jego odpowiedzi są charakterystyczne dla tego AI: długie, rozwlekłe, sprawiające wrażenie wiedzy, a przy tym czasami, jak w tym przypadku, kompletnie błędne.
Link w stopce wypowiedzi to wisienka na torcie.
Ostatnio edytowany przez seler (2023-03-17 11:35:18)
Czyli jak, moze byc zasilacz 1A liniowy, niskoszumowy i nic zlego sie nie stanie?
Nie, nic się nie stanie.
Dzieki, i tego sie trzymam.
Karoll napisał(-a):
...
Zasilacz do szerokopasmowego wzmacniacza antenowego.
Zasilacz antenowy szerokopasmowy to zuo totalne z dwóch powodów:
1. W czasie np burzy może się zepsuć dosyć łatwo, nie z powodu uderzenia pioruna, ale z powodu pola magnetycznego występującego w czasie burzy.
2. Potrafi się zapętlić z innymi wzmacniaczami antenowymi w sąsiedztwie i potem różne dziwaczne sygnały przekazuje.
Żeby wymienić zasilacz w antenie, trzeba zapierdalać na dach, co np w grudniu przed świętami może być ekscytującym
wydarzeniem, jeśli dach jest wystarczająco oblodzony czy zaśnieżony.
Dlatego lepiej zainwestować w dobrą antenę, solidny kabel z rdzeniem miedzianym i niskim współczynniku tłumienia.
Sam używam antenę logarytmiczną 110cm + kabel Triset 113PE, na 22 merach kabla mam jeszcze bezpiecznik gazowy przepięciowy, potem warystor w acarze, chodzi z telewizorem bez wzmacniacza.
Ze względu na zbyt silny sygnał, musiałem na nim ostatnio założyć dodatkowy tłumik 10db.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-06-07 07:13:48)
Poniewaz ja od zawsze, nie ogladam "zrodla ponurych dowcipow" wiec moje zainteresowanie dotyczy wylacznie anten krotkofalarskich. W 100% zgadzam sie , ze dobra antena i kabel zewnetrzny o niskiej tlumiennosci to podstawa. Te kable sa niestety drogie ! Bardzo dobre kable sa nawet bardzo drogie. Ponadto chcialem w ciekawych czasach przejsc na DX, zeby rozmawiac z ludzmi z daleka. Krotko mowiac maksymalizacja zasiegu, i wzmocnienia slabego sygnalu natomiast minimalizacja kosztow !
Triset 113PE wcale taki drogi nie jest, w eltroxie go kupowałem na metry.
Podrożał sporo obecnie ale da się wytrzymać:
https://www.eltrox.pl/przewod-koncentryczny-digisat … any-9370.html
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-06-07 23:34:39)
Nie myl sprzętu i akcesoriów do tv i do krótkofalarstwa.
Niby to samo a nie to samo.