Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki skrypcik
amixer -D pulse set Master 35% mocp -S mocp -l http://stream9.nadaje.com:8002/live
Chciałem zrobić z tego budzik.
Uruchamiany z terminala działa OK, ale kiedy wywoływany jest z crontaba, głośność nie ustawia się na wartość podaną w skrypcie, tylko dużo niższą.
Próbowałem różnych opcji, również z mocp --volume=XX i też nie działa, jeśli startuje z crontaba.
Jakieś pomysły?
zapewne bruździ jakaś zmienna środowiskowa. Gdy odpalisz komendę env z palca i porównasz wynik z wrzuconą do crona komendą np.
env > /tmp/env-cron
to będą się różniły w wielu miejscach i brak zadeklarowanej pewnej zmiennej powoduje tę różnicę.
Ostatnio edytowany przez seler (2023-04-13 22:17:32)
hmm, akurat tej zmiennej bym nie obstawiał, ale kto wie.
Ani SHELL, ani PATH nie pomogły.
Teraz nie mam czasu, kolejne próby wieczorem.
cron-env
HOME=/home/jurek LOGNAME=jurek PATH=/usr/bin:/bin LANG=pl_PL.UTF-8 SHELL=/bin/sh PWD=/home/jurek
finger-env
SHELL=/bin/bash SESSION_MANAGER=local/chalup:@/tmp/.ICE-unix/1048,unix/chalup:/tmp/.ICE-unix/1048 QT_ACCESSIBILITY=1 COLORTERM=truecolor XDG_CONFIG_DIRS=/etc/xdg XDG_SESSION_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Session0 XDG_MENU_PREFIX=xfce- GTK_IM_MODULE=ibus SSH_AUTH_SOCK=/tmp/ssh-OsYATiOKtNd8/agent.1048 XMODIFIERS=@im=ibus DESKTOP_SESSION=xfce SSH_AGENT_PID=1110 GTK_MODULES=gail:atk-bridge XDG_SEAT=seat0 PWD=/home/jurek LOGNAME=jurek XDG_SESSION_DESKTOP=xfce XDG_SESSION_TYPE=x11 XAUTHORITY=/home/jurek/.Xauthority XDG_GREETER_DATA_DIR=/var/lib/lightdm/data/jurek HOME=/home/jurek LANG=pl_PL.UTF-8 XDG_CURRENT_DESKTOP=XFCE VTE_VERSION=6203 XDG_SEAT_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Seat0 CLUTTER_IM_MODULE=ibus XDG_SESSION_CLASS=user TERM=xterm-256color USER=jurek DISPLAY=:0.0 SHLVL=1 QT_IM_MODULE=ibus XDG_VTNR=7 XDG_SESSION_ID=2 XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000 XDG_DATA_DIRS=/usr/share/xfce4:/usr/local/share/:/usr/share/:/usr/share GDK_BACKEND=x11 PATH=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games:/sbin:/sbin:/sbin GDMSESSION=xfce DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus _=/usr/bin/env
Ostatnio edytowany przez JerCha (2023-04-14 11:55:41)
Spróbuj w pierwszej kolejności ustawić zmienną
export DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus
seler napisał(-a):
Spróbuj w pierwszej kolejności ustawić zmienną
Kod:
export DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus
To się nie sprawdziło, ale zadziałało
export XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000