Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chce zainstalowac na Debianie 11 - Proton VPN.
Dochodze do komendy:
sudo apt-get install gir1.2-appindicator3-0.1 Reading package lists... Done Building dependency tree... Done Reading state information... Done Package gir1.2-appindicator3-0.1 is not available, but is referred to by another package. This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or is only available from another source E: Package 'gir1.2-appindicator3-0.1' has no installation candidate
Brakujacej paczki nie ma w repo Bullseye, rowniez w paczkach Debiana, edycja konczy sie na Debian 10.
Czy to juz koniec z instalacja na Deb 11 czy tez moze jest jakis patent ?
Sprawdź, do czego jest ta biblioteka, nie jest niezbędna do uruchomienia aplikacji protonVPN, a tym bardziej do cli, a sama aplikacja też nie jest potrzebna, by korzystać z ich usługi, możesz to konfigurować bez niej, wystarczy mieć konto u nich. To jest oparte na openVPN.
Brakujaca paczka jest potrzebna do "To install the system tray icon"
Konto na serwerze - juz mam.
Zrobilem upgrade Kernela do najnowszego, reboot, w kosekwencji
Najswiezszy "tutek" dotyczy Deb10.
https://protonvpn.com/support/official-linux-vpn-debian/
Nie ma nic na Deb11.
Mam teraz tak zainstalowane:
ii protonvpn 1.0.0-4 > ii protonvpn-cli 3.13.0-1 > ii protonvpn-gui 1.12.0-1 > ii protonvpn-stable-release 1.0.1-1
A tak wyglada w konsoli:
Setting up Proton VPN. Connecting to Proton VPN on JP-FREE#207002 with TCP. Successfully connected to Proton VPN. mark@debian:~$ protonvpn-cli status Proton VPN Connection Status --------------------------- IP: 37.19.225.194 Server: JP-FREE#207002 Country: Japan Protocol: OpenVPN (TCP) Server Load: 77% Server Plan: Free Kill switch: Off Connection time: 0:01:19
I jestem juz w Japonii:
What Is My IP? My Public IPv4 is: 37.19.225.194 My Public IPv6 is: Not Detected
Musze sie jedynie upewnic zeby te zmiany byly permanentne (po restarcie)
Ostatnio edytowany przez Karoll (2023-02-28 16:59:54)
@morfik
To na razie moje pierwsze kroki, musze wiedziec wiecej, jakie mam opcje.
Rozumiem, ze sugerujesz takie postepowanie:
https://protonvpn.com/support/linux-openvpn/
Pewnie tam parę rzeczy się będzie różnić w stosunku do tego z jakiego kto oprogramowania do obsługi sieci korzysta. Generalnie o potrzebny jest openvpn i plik .ovpn z konfiguracją połączenia. Ten plik protonvpn dostarcza i można go pobrać po zalogowaniu się.
Ja akurat nie korzystam z tych przedstawionych w tym podlinkowanym przez ciebie artykule narzędzi, bo mam inne, a poza tym nie pcham całego ruchu do vpn, a jedynie ruch określonych procesów,co ma masę zalet, np. mogę jednocześnie pobierać obrazy iso z debianem/ubuntu przez torrenta i nie dostaje blokady od protonvpn na przeglądanie www. xD
wyklikało mi się, że gir1.2-appindicator3-0.1 został zastąpiony gir1.2-ayatanaappindicator3-0.1
@morfik
W miare czasu wolnego dopiero poznaje to zagadnienie.
nie pcham całego ruchu do vpn, a jedynie ruch określonych procesów,
To jest bardzo wazna uwaga, tez to zastosuje.
Tak w ogole to Twoja witryna https://morfikov.github.io/ to prawdziwa skarbnica wiedzy.
Od dawna juz czekam kiedy "popelnisz" art nt konfigu nftables - popularnosc murowana !
Ps. Aktualnie szukam rozwiazania jak przywrocic polaczenie sieciowe po wylaczeniu, KillSwitch a nastepnie rozlaczeniu ProtonVPN. Nie moge przywrocic zwyklej sieci i juz.
Po odlaczeniu polaczenia i odinstalowaniu ProtonVPN, tak wygladaja pliki konfigu sieci:
oot@debian:~# cat /etc/resolvconf/resolv.conf.d/head cat: /etc/resolvconf/resolv.conf.d/head: No such file or directory root@debian:~# cat /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base cat: /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base: No such file or directory root@debian:~# cat /etc/dnsmasq.conf cat: /etc/dnsmasq.conf: No such file or directory root@debian:~# cat /etc/NetworkManager/conf.d/no-dns.conf cat: /etc/NetworkManager/conf.d/no-dns.conf: No such file or directory root@debian:~# cat /usr/lib/NetworkManager/conf.d/resolvconf.conf cat: /usr/lib/NetworkManager/conf.d/resolvconf.conf: No such file or directory root@debian:~# cat /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). source /etc/network/interfaces.d/* # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback root@debian:~# cat /etc/dhcp3/dhclient.conf cat: /etc/dhcp3/dhclient.conf: No such file or directory root@debian:~# cat /etc/resolv.conf # Generated by dnssec-trigger-script nameserver 8.8.8.8 nameserwer 8.8.4.4
Jak to naprawic ???
Z konsoli oczywiscie bo nie mam ikonki.
Podobnie bylo z Wireguardem, niestety.
@lama
Mam to zainstalowane, niestety nie dziala.
Ostatnio edytowany przez Karoll (2023-03-01 14:46:44)
Karoll po co bawić się w protona skoro to jest single point of failure?