Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej
Czy istnieje możliwośćzmiany wiadomości, która widnieje na ekranie jeśli system rozpozna, że partycja botująca jest szyfrowana? Coś w stylu "Proszę podać tajne hasło" zamiast "please encrypt sda2_crypt:"
Googlowałem ale nie jestem w stanie wpisać w wyszukiwarkę odpowiedniej frazy
Otwieraniem kontenera steruje plik /usr/share/cryptsetup/initramfs/bin/cryptroot-unlock i tam możesz sobie zmienić wiadomość w linijce:
read -rs -p "Please unlock disk $CRYPTTAB_NAME: "; echo
Ale po aktualizacji pakietu cryptsetup-initramfs znów trzeba będzie edytować ten plik. Innej opcji chyba nie ma.
Po zmianie, naturalnie trzeba nowy obraz initramfs/initrd wygenerować.
Ostatnio edytowany przez morfik (2022-11-18 03:59:48)
Zedytowałem /usr/share/cryptsetup/initramfs/bin/cryptroot-unlock
Wygenerowałem obraz (tak mi się przynajmniej wydaje) komendą:
update-initramfs -u
tak jak to robiłem przy doinstalowaniu Dropbear SSH do initramfs ale po reboocie wciąż mam domyślny komunikat. Co robię nie tak?
Wypakuj sobie ten obraz initrd i zobacz:
# unmkinitramfs /boot/initrd.img-6.0.8-amd64 /tmp/initrd # egrep -ir "Please unlock disk" /tmp/initrd/main /tmp/initrd/main/usr/lib/cryptsetup/functions: keyscriptarg="Please unlock disk $CRYPTTAB_NAME: " /tmp/initrd/main/usr/bin/cryptroot-unlock: read -rs -p "Please unlock disk $CRYPTTAB_NAME: "; echo /tmp/initrd/main/usr/bin/cryptroot-unlock: echo "Please unlock disk $CRYPTTAB_NAME"
Ok, rozpakowałem sobie obecny initrd.img i pozmieniałem te stringi. Teraz wystarczy, że poleceniem
mkinitramfs -k -o /tmp/initrd
spakuję go i umieszczę w /boot czy trzeba jeszcze coś robić?
Generalnie to ten plik, który ci wcześniej podałem powinieneś zmienić. Nie zgłębiałem jego całości tylko pierwszy wynik podałem. xD Ale to w tym pliku pozmieniaj i na nowo wygeneruj initrd i powinno być dobrze.