Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://dug.net.pl/faq/index.php?kat=6&id=79
Fajne bo na koncu bez grzebaniny w plikach wszystko sie ustawia w lilo tak jak trzeba. W grubie tez sa te czary (czy: takie rzeczy to tylko w erze)?
Robisz paczkę z jądrem i instalujesz, następnie robisz update-grub i samo do menu się dodaje jądro, chociaż to nie jest konieczne, ale czasami potrzebne. W zależności o numerku wersji należy tykko ręcznie w menu.lst ustawić domyślne jądro do bootowania.
Debianowa metoda paczek z jadrem w zasadzie wszystko automatyzuje.
dzieki czadman.
Pierwszy raz bede obslugiwal kernel debianowo. Czyli zadne apty z internetu nie wchodza w gre bo po to robie nowy kernel by miec dopiero dostep do netu.
I jeszcze "naglowki" :
zrobie kernel w debie, zainstaluje . dam: make-kpkg kernel-headers , to zalatwi sprawe naglowkow, tzn. zrobi sie ich *.deb do instalacji?
dzieki czadman.
Pierwszy raz bede obslugiwal kernel debianowo. Czyli zadne apty z internetu nie wchodza w gre bo po to robie nowy kernel by miec dopiero dostep do netu.
I jeszcze "naglowki" :
zrobie kernel w debie, zainstaluje . dam: make-kpkg kernel-headers , to zalatwi sprawe naglowkow, tzn. zrobi sie ich *.deb do instalacji?
Dobrym zwyczajem jest wykonywanie make-kpkg z dwoma "targetami", czli
make-kpkg --inne-parametry kernel-image kernel-headers
Naddatek czasowy w zasadzie żaden, a od razu gotowe nagłówki jądra w paczce i jądro z modułami w drugiej paczce. Osobno nagłówków chyba się nie da zrobić, bo to wymaga przekompilowania jądra, tak jest make-kpkg zbudowane.
Naddatek czasowy w zasadzie żaden, a od razu gotowe nagłówki jądra w paczce i jądro z modułami w drugiej paczce. Osobno nagłówków chyba się nie da zrobić, bo to wymaga przekompilowania jądra, tak jest make-kpkg zbudowane.
Jak wczoraj kompilowałem najpierw jądro to robiłem to według faq a później dopiero przypomniało mi się o nagłówkach... po zastosowaniu polecenia:
make-kpkg kernel-headers
paczka z nałówkami przejeła nawet nazewnictwo z wcześniej tworzonego jądra.
paczka z nałówkami przejeła nawet nazewnictwo z wcześniej tworzonego jądra.
a to też czasem warto wiedzieć :)
warto z tym że teraz nie moge tego samego jąderka skompilować szczegóły tutaj
licze na pomoc :)
warto z tym że teraz nie moge tego samego jąderka skompilować szczegóły tutaj
licze na pomoc :)
Mądrzejszy jest make-kpkg niż myślałem. :)
Co do problemu z kompilacją, to czyściłeś źródła
(make-kpkg clean) przed ponowną kompilacją, czy może zmieniałeś coś, bo może się trafić jakiś błąd w kodzie i się nie kompiluje?
Na tym systemie nie próbowałem kompilować jeszcze kernela...
czysta instalacja bazowego sarge+mc i upgrade do etch pozatym zainstalowałem x-y i grafike dopiero później wziąłem się za kernela.
Żródła były z tej samej paczuszki co w przypadku stable