Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zrzęda

Witam
Zdając sobie sprawę, że pytanie w stylu czy kamerka xyz działa pod linuxem jest bezcelowe, zapytam inaczej.
Czy ktokolwiek z obecnych tutaj używa z powodzeniem kamerki o parametrach ogólnych:
Rozdzielczość 1920 x 1080
USB 2.0 lub 3.0
Mikrofon mono , preferowany stereo
cena do 100zł
Pytanie jest może dość trywialne natomiast ja nigdy nie używałem kamery internetowej sensu stricte.
W tym sensie kamerki jest to dla mnie Voodoo.
Zdążało mi się natomiast używać w tym charakterze smartfonu,jest to jednak męczące.
Debian 11, "Bullseye" domyślne jajko 5.10.0-10-amd64
Dzięki za wszelkie ewentualne wskazówki.
Ostatnio edytowany przez grafi (2022-01-12 15:25:15)

Redaktor

grafi napisał(-a):
Zdążało mi się natomiast używać w tym charakterze smartfonu, jest to jednak męczące.
Zanim wynaleziono smartfona, dużo wcześniej wynaleziono statyw.
Wszystkie kamery jakie ostatnio sprawdzałem (były to jakieś bez nazwy), działały po wyjęciu z pudełka. Musi być tylko w Biosie włączona odpowiednia funkcja.
zrzęda

fnmirk napisał(-a):
Zanim wynaleziono smartfona, dużo wcześniej wynaleziono statyw.
:D:D:D
Co prawda, to prawda.
Dziękował
Ostatnio edytowany przez grafi (2022-01-12 21:08:12)
zrzęda

fnmirk napisał(-a):
[ (były to jakieś bez nazwy), działały po wyjęciu z pudełka. Musi być tylko w Biosie włączona odpowiednia funkcja.
Czekaj co jaka funkcja ?! Cos od usb

Redaktor

Zależnie od producenta. Działające porty usb nie oznaczają, że kamera będzie działać.
zrzęda

Czyli jak złapie kamere w łapy sprawdze chipset i inne pierdolety i nie będzie działać to kombinuje, jak dalej nic, lecę strona debiana dział kamery internetowe, (mają odziwo taki) następnie google w ostateczności tu.
Dobra zobaczymy, nie zaśmiecam. Mam nadzieje, że się już nie odezwę w temacie kamer nie lubię nikomu d**y zawracać.
zrzęda

Gdyby kogoś to interesowało kamerka Rebel Comp model KOM1056 działa od razu oraz daje solidną jakość obrazu 1920x1080, natomiast wbudowany w nią mikrofon jest "wujowy"