Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czas powrócić do Debiana. Pobrałem obraz iso, wrzuciłem na pena. Po restarcie kompa pojawił się grub, klawiaturą miałem możliwość wybrania opcji. Po załadowaniu się systemu klawiatura i myszka ( obie podpięte pod usb) przestały działać. Zdesperowany pobrałem Ubuntu i tam jest to samo. Domyślam się, że instalacja przez dvd by pomogła. Ano chcę rozwiązania problemu nie ominięcia.
AgayKhan napisał(-a):
Domyślam się, że instalacja przez dvd by pomogła. Ano chcę rozwiązania problemu nie ominięcia.
Prawdopodobnie DVD nie rozwiąże problemu. Sprawdź ustawienia biosu. Urządzenia USB.
Ps. Instaluj system w trybie tekstowym.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2021-03-23 22:12:37)
a patrzyłeś na moduły, może nie załadował ewentualnie jakiś blok w sysctl i/lub modprobe ?
fnmirk napisał(-a):
. Instaluj system w trybie tekstowym.
Uzasadnienie jakie? Skoro opowi nie dimuje klawiatura to raczej głupia porada.......
Fedora działa z buta. Systemu nie instalne w trybie tekstowym, to wymaga działania klawiatury. Dziś spróbuje znów z DEbianem ale wersje testową wezmę.
AgayKhan możesz napisać w jaki sposób utworzyłeś bootowalne usb? Czy wykorzystałeś na przykład Windowsa
i jakiś program? Czy do tego typu instalacji może posłużyć stara mp3jka?
W sieci jest masa poradników, ale zawsze lepiej przeczytać o udanej próbie.
Dzięki, pozdro.
wiarus napisał(-a):
AgayKhan możesz napisać w jaki sposób utworzyłeś bootowalne usb? Czy wykorzystałeś na przykład Windowsa
i jakiś program? Czy do tego typu instalacji może posłużyć stara mp3jka?
W sieci jest masa poradników, ale zawsze lepiej przeczytać o udanej próbie.
Dzięki, pozdro.
Najprościej:
dd if=/ścieżka/do/obrazu.iso of=/dev/sdx
Za x wstawiany nazwę urządzenia docelowego. Urządzenie docelowe nie może być zamontowane.
Np. jeżeli wydajemy polecenie w katalogu, w którym jest obraz.iso, nasze docelowe urządzenie to sdc, polecenie ma postać:
dd if=obraz.iso of=/dev/sdc
Możemy dodać informacje o przebiegu nagrywania:
dd if=obraz.iso of=/dev/sdc status=progress
Cześć.
Łał, fnmirk dzięki za rozpiskę! Rozumiem, że np. mp3 z powiedzmy 10GB pojemności wystarczy?
Generalnie może to być każdy nośnik pamięci USB? Sorry za tak głupie pytania...
Dzięki Bodzio za link.
Pozdro.
Często mi się zdarzało mieć problemy jak instalowałem z pendrive. To właśnie z klawiaturą miałem błąd, czasem nie chciało załadować jakiegoś sterownika... o dziwo przy instalacji z płyty się udawało zawsze bez problemu żadnego instalować. @wiarus generalnie tak, jeśli będzie ten nośnik w odpowiedni sposób sformatowany i przygotowany, to tak.
Strony: 1