Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zainstalowalem najnowsze kubuntu 21.04
Gdy uruchomiłem na nim Firefoxa, to polecenie "top" w konsoli pokazuje mi to :
3279 darek 20 0 2784144 238896 159864 S 13,6 1,7 0:37.73 Web Content 3024 darek 20 0 3880448 647524 222140 S 6,6 4,5 2:25.47 firefox 4027 darek 20 0 3743768 414060 207432 S 4,0 2,9 2:16.42 Web Content
Co mogę zrobić aby Firefox mniej obciążał procka?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Firefox obciąża procka w 6.6 %.
Czy to tak dużo ?
U mnie co prawda mniej ale tyle to chyba nie tragedia.
Użyj lepiej polecenia
htop
na nim lepiej widać.
6 % to nie tragedia , ale tam jest jeszcze ten WEB CONTENT i on dodaje swoje i razem wychodzi 20 %.....
Przed chwilą sprawdziłem polecenie HTOP , ale tam pokazuje co chwilę to inne obciązenie procka ,
więc trudno było zxrobić screena .
Ale i tak jest już lepiej , bo pokazuje tylko do ok 7 % ....
Więc temat będzie można zamknąć ....
Teraz znów widzę , że najwięcej okresowo obciąża procka ten WEB CONTENT .....
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2021-04-26 21:03:05)
Zainteresuj się wtyczkami noscript oraz ublock z filtrami takimi jak nocoin.
Powinny radykalnie pomóc w starciu z ciężkimi stronami.
Zwłaszcza takimi, gdzie "programiści" szybko wsadzili biblioteki, dodali copy-paste jako "profesjonalny kod" prosto z netu i mają masę masę nieskończonym pętli i zjebanych funkcji w kodzie stron.
Dziwne interakcje stron z własnymi komponentami dosyć częsty przypadek w czasach WEB-2.0.
PS.
Ten Firefox tak szaleje na Xorgu czy na Waylandzie?
Pokaż z terminala:
env | egrep 'XDG_SESSION_TYPE|XDG_CURRENT_DESKTOP|XDG_SESSION_DESKTOP'
W ogóle Ubuntu 21.04 jest jeszcze niezbyt stabilne, miewa sporo problemów z domyślnym Gnome, warto spróbować jakieś lżejsze środowisko graficzne, np Mate albo Xfce.
Choć z drugiej strony nawet Kubuntu-21.04 chodzi lepiej niż Ubuntu-21.04 z Gnome, a Plasma na pewno nie jest lekkim środowiskiem graficznym.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2021-04-27 11:29:38)
Jacekalex napisał(-a):
Zainteresuj się wtyczkami noscript oraz ublock z filtrami takimi jak nocoin.
to dzisiaj już nie wystarczy:
https://majkiit.github.io/polish-ads-filter/
filtery gości od adguarda (kompatybilne z ublockiem)
https://kb.adguard.com/en/general/adguard-ad-filters
jeszcze kosmetyka, u mnie przykładowo dla yt:
!yt youtube.com###dialog youtube.com##.opened youtube.com##ytd-popup-container youtube.com##ytd-consent-bump-lightbox.style-scope youtube.com##.paper-spinner.style-scope.layer-4.spinner-layer > .paper-spinner.style-scope.right.circle-clipper > .paper-spinner.style-scope.circle youtube.com###continuations > .ytd-item-section-renderer.style-scope
dodatkowe u mnie:
co do noscript nie wiem bo nie używam od czasów porzucenia ff na rzecz chrome/chromium, ale ublock spokojnie potrafi blokować skrypty i/lub odcinać całe domeny:
co do całkowitego blokowania js na przeglądarkach chromowatych polecam Quick Javascript Switcher, domyślnie będzie blokował wszędzie i zapamiętywał puszczone
Ostatnio edytowany przez hi (2021-04-28 23:48:58)
Tego posta pisze z poziomu uruchomionego live linuksa CALCULATE z pulpitem MATE i domyslna przegladarka CHROMIUM
8065 man 39 19 74836 16792 4248 R 33.6 0.1 0:09.63 mandb
7617 guest 20 0 36.7g 171244 109544 S 2.3 1.2 1:33.81 chrome
Tu widac ,ze chromium niewiele obciaza procka , ale za to pojawia sie jakis ''mandb'' ktory procka sporo obciaza .
Przepraszam za brak polskich literek ....
W tej chwili mam zainstalowane ubuntu mate 22.04 lte .
Na nim też firefox obciąża procka bardziej niż na windows ...
Ale teraz elemente,m który więcej obciąża procka jest
Isolated Web Co
Czy można to jakoś zmienić .
Pomóc może
https://balintreczey.hu/blog/firefox-on-ubuntu-22-0 … ot-from-snap/
Z tego co pamiętam to snap obciąża system, na starszym sprzęcie to robiło różnicę.
about: memory w pasku adresu
potem kliknij measure
Strony: 1