Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2021-02-06 14:13:54

  milo-23 - Użytkownik

milo-23
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-06-18

Problem z instalacją Grub/lilo

Witam,

Instaluje debian 7 (muszę tą wersję żeby odtworzyć pewną konfigurację.) na HP DL380 G7 z smart array p410i w konfiguracji raid 1 (1+0).
Cały proces instalacji idzie bezproblemowo, dysk (dwa dyski 450Gb w raid 1) jest wykrywany, pakiety się instalują aż do momentu instalacji Gruba gdzie pojawia się informacja że nie można zainstalować go.

Przy próbie startu pojawia się tylko komunikat: Attempting boot from Hard Drive (C:)

Proszę o pomoc bo mi już brak sił...

Aktualizacja:
Testowo zainstalowałem debian 10 i bezproblemowo wszystko przebiegło.
Wygląda jak by Debian 7 nie miał jakiś sterowników?

Ostatnio edytowany przez milo-23 (2021-02-07 20:09:05)

Offline

 

#2  2021-02-07 20:29:53

  developer - Użytkownik

developer
Użytkownik
Zarejestrowany: 2014-03-20

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

Możliwe.

Co i tak nie zwalnia developerów od poprawy iso.....

Offline

 

#3  2021-02-07 20:54:43

  milo-23 - Użytkownik

milo-23
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-06-18

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

Debian 7 już niema wsparcia...
Może ktoś coś podpowie? Np jak skompilować z iso odpowiedni sterownik ?

Offline

 

#4  2021-02-07 21:40:07

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

developer napisał(-a):

Możliwe.

Co i tak nie zwalnia developerów od poprawy iso.....

ponieważ?
os bez wsparcia nie będzie rozwijany


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Online

 

#5  2021-02-08 18:22:14

  ilin - Palacz

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

Nie dało by rady zainstalować  gruba na jakimś zewnętrznym nośniku  np: pendrive ?


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#6  2021-02-09 09:07:49

  milo-23 - Użytkownik

milo-23
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-06-18

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

Nie próbowałem...
A jak to zrobić ? Sam debian w wersji najnowszej live nie ma nawet chroot

Offline

 

#7  2021-02-09 11:23:40

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Problem z instalacją Grub/lilo


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Online

 

#8  2021-02-09 12:27:21

  skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-04-08

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

milo-23 napisał(-a):

Nie próbowałem...
A jak to zrobić ? Sam debian w wersji najnowszej live nie ma nawet chroot

To pobierz live'a, który ma chroota.

Offline

 

#9  2021-02-09 12:30:12

  milo-23 - Użytkownik

milo-23
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-06-18

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

urbinek napisał(-a):

https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall

Dziękuje za link ale on dotyczy uefi a na DL380 g7 nie ma uefi

Offline

 

#10  2021-02-09 12:34:34

  milo-23 - Użytkownik

milo-23
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-06-18

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

skullman napisał(-a):

milo-23 napisał(-a):

Nie próbowałem...
A jak to zrobić ? Sam debian w wersji najnowszej live nie ma nawet chroot

To pobierz live'a, który ma chroota.

hehe jak by były gdzieś dystrybucje oznaczone to bym wiedział która ma a która niema ;)
Pobrałem najnowszą wersję ubuntu więc może ona ma...

może ktoś z was konfigurował smart array p410? bo tak się zastanawiam czy nie trzeba czegoś skonfigurować żeby to zaczęło działać?
Tu jest podobny temat https://serverfault.com/questions/658169/ubuntu-ins … t-hard-drives
stąd się zastanawiam...

Offline

 

#11  2021-02-09 13:25:53

  arecki - Użytkownik

arecki
Użytkownik
Skąd: 44 Bronson Lane Hensonville
Zarejestrowany: 2016-03-03

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

milo-23 napisał(-a):

urbinek napisał(-a):

https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall

Dziękuje za link ale on dotyczy uefi a na DL380 g7 nie ma uefi

https://wiki.debian.org/GrubLegacyRecover?highlight … rocess%5Cb%29

Offline

 

#12  2021-02-10 18:28:19

  milo-23 - Użytkownik

milo-23
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-06-18

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

Ktoś może mi wytłumaczyć sytuację:
Instaluje Debiana 7 z włączoną obsługą zewnętrznych portów usb to pojawia się błąd APT i brak możliwości zainstalowania grub
Instaluje Debiana 7 z wyłączoną obsługą portów zewnętrznych usb to cała instalacja przechodzi bez problemów?

Mało tego jak zainstaluje z wyłączoną obsługą zewnętrznych portów usb i włożę usb z sterownikami karty sieciowej do wewnętrznego portu usb to instalacja przechodzi, grub sie instaluje ale niestety system nie wstaje...

Ktoś potrafi to wytłumaczyć ? (Obecnie próbuje zainstalować ręcznie z pakietu deb karty sieciowe... i też mi coś nie idzie...)

Offline

 

#13  2021-02-11 12:30:57

  developer - Użytkownik

developer
Użytkownik
Zarejestrowany: 2014-03-20

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

Załóż bugreport na bugtrackerze debianowskim i co godzinę odświeżaj ( dodawaj komentarz ). Każdy com podbija bugreport. Bez tego to możesz sobie czekać. A tak jest szansa że jakiś ruszy tyłek

Offline

 

#14  2021-02-11 14:16:36

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Problem z instalacją Grub/lilo

milo-23 napisał(-a):

Ktoś może mi wytłumaczyć sytuację:
Instaluje Debiana 7 z włączoną obsługą zewnętrznych portów usb to pojawia się błąd APT i brak możliwości zainstalowania grub
Instaluje Debiana 7 z wyłączoną obsługą portów zewnętrznych usb to cała instalacja przechodzi bez problemów?

Mało tego jak zainstaluje z wyłączoną obsługą zewnętrznych portów usb i włożę usb z sterownikami karty sieciowej do wewnętrznego portu usb to instalacja przechodzi, grub sie instaluje ale niestety system nie wstaje...

Ktoś potrafi to wytłumaczyć ? (Obecnie próbuje zainstalować ręcznie z pakietu deb karty sieciowe... i też mi coś nie idzie...)

Jakie błędy się pokazują? To dość istotne.

Przy instalacji różnych OS z USB miałem problemy z wykrywaniem kolejności dysku i grub sie instalował np na pendraku zamiast dysku. Pomagała wtedy ręczna reinstalacja z chroota.

Natomiast w moim ostatnim PC (też przy instalacji z USB) bios płyty, po aktualizacji się naprawiło

developer napisał(-a):

Załóż bugreport na bugtrackerze debianowskim i co godzinę odświeżaj ( dodawaj komentarz ). Każdy com podbija bugreport. Bez tego to możesz sobie czekać. A tak jest szansa że jakiś ruszy tyłek

To się nazywa spamni dostaje za to bana.


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Online

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Możesz wyłączyć AdBlock — tu nie ma reklam ;-)