Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Instaluje debian 7 (muszę tą wersję żeby odtworzyć pewną konfigurację.) na HP DL380 G7 z smart array p410i w konfiguracji raid 1 (1+0).
Cały proces instalacji idzie bezproblemowo, dysk (dwa dyski 450Gb w raid 1) jest wykrywany, pakiety się instalują aż do momentu instalacji Gruba gdzie pojawia się informacja że nie można zainstalować go.
Przy próbie startu pojawia się tylko komunikat: Attempting boot from Hard Drive (C:)
Proszę o pomoc bo mi już brak sił...
Aktualizacja:
Testowo zainstalowałem debian 10 i bezproblemowo wszystko przebiegło.
Wygląda jak by Debian 7 nie miał jakiś sterowników?
Ostatnio edytowany przez milo-23 (2021-02-07 20:09:05)
Możliwe.
Co i tak nie zwalnia developerów od poprawy iso.....
Debian 7 już niema wsparcia...
Może ktoś coś podpowie? Np jak skompilować z iso odpowiedni sterownik ?
Nie dało by rady zainstalować gruba na jakimś zewnętrznym nośniku np: pendrive ?
Nie próbowałem...
A jak to zrobić ? Sam debian w wersji najnowszej live nie ma nawet chroot
milo-23 napisał(-a):
Nie próbowałem...
A jak to zrobić ? Sam debian w wersji najnowszej live nie ma nawet chroot
To pobierz live'a, który ma chroota.
urbinek napisał(-a):
https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall
Dziękuje za link ale on dotyczy uefi a na DL380 g7 nie ma uefi
skullman napisał(-a):
milo-23 napisał(-a):
Nie próbowałem...
A jak to zrobić ? Sam debian w wersji najnowszej live nie ma nawet chrootTo pobierz live'a, który ma chroota.
hehe jak by były gdzieś dystrybucje oznaczone to bym wiedział która ma a która niema ;)
Pobrałem najnowszą wersję ubuntu więc może ona ma...
może ktoś z was konfigurował smart array p410? bo tak się zastanawiam czy nie trzeba czegoś skonfigurować żeby to zaczęło działać?
Tu jest podobny temat https://serverfault.com/questions/658169/ubuntu-ins … t-hard-drives
stąd się zastanawiam...
milo-23 napisał(-a):
urbinek napisał(-a):
https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall
Dziękuje za link ale on dotyczy uefi a na DL380 g7 nie ma uefi
https://wiki.debian.org/GrubLegacyRecover?highlight … rocess%5Cb%29
Ktoś może mi wytłumaczyć sytuację:
Instaluje Debiana 7 z włączoną obsługą zewnętrznych portów usb to pojawia się błąd APT i brak możliwości zainstalowania grub
Instaluje Debiana 7 z wyłączoną obsługą portów zewnętrznych usb to cała instalacja przechodzi bez problemów?
Mało tego jak zainstaluje z wyłączoną obsługą zewnętrznych portów usb i włożę usb z sterownikami karty sieciowej do wewnętrznego portu usb to instalacja przechodzi, grub sie instaluje ale niestety system nie wstaje...
Ktoś potrafi to wytłumaczyć ? (Obecnie próbuje zainstalować ręcznie z pakietu deb karty sieciowe... i też mi coś nie idzie...)
Załóż bugreport na bugtrackerze debianowskim i co godzinę odświeżaj ( dodawaj komentarz ). Każdy com podbija bugreport. Bez tego to możesz sobie czekać. A tak jest szansa że jakiś ruszy tyłek
milo-23 napisał(-a):
Ktoś może mi wytłumaczyć sytuację:
Instaluje Debiana 7 z włączoną obsługą zewnętrznych portów usb to pojawia się błąd APT i brak możliwości zainstalowania grub
Instaluje Debiana 7 z wyłączoną obsługą portów zewnętrznych usb to cała instalacja przechodzi bez problemów?
Mało tego jak zainstaluje z wyłączoną obsługą zewnętrznych portów usb i włożę usb z sterownikami karty sieciowej do wewnętrznego portu usb to instalacja przechodzi, grub sie instaluje ale niestety system nie wstaje...
Ktoś potrafi to wytłumaczyć ? (Obecnie próbuje zainstalować ręcznie z pakietu deb karty sieciowe... i też mi coś nie idzie...)
Jakie błędy się pokazują? To dość istotne.
Przy instalacji różnych OS z USB miałem problemy z wykrywaniem kolejności dysku i grub sie instalował np na pendraku zamiast dysku. Pomagała wtedy ręczna reinstalacja z chroota.
Natomiast w moim ostatnim PC (też przy instalacji z USB) bios płyty, po aktualizacji się naprawiło
developer napisał(-a):
Załóż bugreport na bugtrackerze debianowskim i co godzinę odświeżaj ( dodawaj komentarz ). Każdy com podbija bugreport. Bez tego to możesz sobie czekać. A tak jest szansa że jakiś ruszy tyłek
To się nazywa spamni dostaje za to bana.
Strony: 1