Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam po dłuższej nie obecności. Jakie arduino wybrać? industrial 101, UNO, Mega czy raspberry pi. Chcę zbudować ochronę domu czujniki na oknach, drzwiach i czujniki ruchu dodatkowo czujnik gazu i dymu. Dodakowo chciałbym zrobić konsolę do sterowania aktywacja dezaktywacja alarmu. Może zrobić to na kartę dotykowo, ale chciałbym czasem wyłączyć czujki ruchu i zostawić tylko na oknach i drzwiach. Oraz powiadomienia SMS lub E-mail. Jakieś sterowanie online lub SMS też by się przydało. Myślę nad arduino lub raspberry pi. Ewentualnie centralę postawić na arduino (brak os-a = brak zawieszenia się systemu) i spiąć to z raspberry pi. Liczę na sugestię i pomoc w wyborze technologii.
Do takich zastosowań RPI odpada. Ja mam postawione na Mega i śmiga pięknie ładnie.
Myślę nad industrial 101 ze względu na możliwość podpięcia do sieci, ale do mega można więcej czujników podpiąć. A jak masz ogarniętą konsolę do sterowania?
Ostatnio cos takiego widzialem wlasnie na raspberry Pi. Plusem jest zastosowanie aplikacji typu open source, wiec wiesz ze cie ktos nie podglada w jakiejs firmie...
wikingagressor napisał(-a):
Ostatnio cos takiego widzialem wlasnie na raspberry Pi. Plusem jest zastosowanie aplikacji typu open source, wiec wiesz ze cie ktos nie podglada w jakiejs firmie...
I tak nikt, poza Morfikiem. nie czyta kodu aplikacji, więc potencjalny użytkownik, mimo otwartości kodu, i tak nie wie co siedzi w "bebechach" aplikacji.
A to czy aplikacja coś nie podgląda na "lewo" można się równie łatwo dowiedzieć przy zamkniętym kodzie.
Ostatnio edytowany przez arecki (2020-12-22 06:28:45)
Zainteresuj esp8266.
Nie wiem czy w arduino mega pinów mi nie braknie. esp8266, wyświetlacz, klawiatura oraz czujniki.
@tajwan: konsola do sterowania jest jako osobny ( dedykowany ) moduł.
Ostatnio edytowany przez developer (2021-01-11 22:04:34)
esp32 + MPC23017
masz wifi i uC 2x240MHz z wifi za parę zł , do tego MPC23017 i masz tyle wejść / wyjść ile chcesz :P