Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
Czy możliwe jest jednoczesne odtwarzanie dźwięku z tego samego źródła na wyjściu analogowym i HDMI?
Czy to beznadziejne (niemożliwe np. ze względów sprzętowych)?
Dla pulseaudio da się coś takiego ustawić w pavucontrol, jak dla mnie wtedy analogowe gra ciszej.
Napisz jak jeśli możesz.
Mam takie właśnie coś działające na swoim serwerku. W /etc/pulse/default.pa mam dodane takie wpisy:
load-module module-alsa-sink device=hw:0,0 sink_name=front_analog_sinkk load-module module-combine-sink sink_name=kombinowane slaves=front_analog_sinkk,alsa_output.pci-0000_00_0e.0.hdmi-stereo channels=2 sink_properties=device.description=KOMBINACJA_HDMI_ANALOG set-default-sink kombinowane
Swego czasu pół internetu przekopałem nad tym rozwiązaniem dla pulseaudio. Szczęśliwie prawie wszystko już zapomniałem. Być może same wpisy nie wystarczą, może trzeba będzie je zmodyfikować. To alsa_output.pci-0000_00_0e.0.hdmi-stereo pochodzi u mnie z polecenia:
LC_ALL=C pactl list | grep -A2 'Source #' | grep 'Name: ' | cut -d" " -f2
które u mnie wypluwa: alsa_output.pci-0000_00_0e.0.hdmi-stereo.monitor
Ogólnie poleciłbym też przestudiować co wypluje całe polecenie:
pactl list
@seler
jak to działa - w pavuontrol pojawi się nowe urządzenie?
w sekcji Odtwarzanie mam 3 suwaki:
Dźwięki systemowe
Simultaneous output on Wbudowany dźwięk na - na guziku: Wbudowany dźwięk
Simultaneous output on Wbudowany dźwięk Digital Stereo (HDMI) na - na guziku: Wbudowany dźwięk Digital Stereo (HDMI)
Ogólnie groch z kapustą - wydaje mi się, że pavucontrol nie jest zbytnio dostosowany na taką nietypową konfigurację pulseaudio. Ja teraz pavucontrol nie tykam, ważne że cały dźwięk mi idzie jednocześnie analogiem na wieżę i przez HDMI do telewizora.