Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam linux MX. Chyba po następnej aktualizacji albo po instalacji jakiegoś programu(ostatnio VPN WINDSCRIBE,który nie był w MX-sowym repozytorium), w GRUB nie działa klawiatura, nie można przesunąć na następny system i wybrać innego. Cofnęłam Timeshiftem do tyłu, ale to nie pomogło.Wszystko co znalazłam w BIOSIE o USB ustawiłam na enabled, ale keyboard tam nie było.Podejrzany WINDSCRIBE usunęłam.Jak to naprawić bez reinstalacji systemu? (A pisze na tym forum , ponieważ MX opiera się na Debian Buster )
Ostatnio edytowany przez qwerty765 (2020-08-31 19:20:48)
Klawiatura na kablu czy bezprzewodowa?
Jaki dokładnie model klawiatury?
Jeżeli problem wyskoczył po aktualizacji Gruba, to świat nie kończy się na Grubie, jak do standardowego biosu ostatnio używałem Extlinuxa, obecnie na UEFI Refinda.
Linux ma kilka różnych bootloaderów do wyboru.
Jeśli zmieniałaś w biosie, to jak rozumiem klawiatura w biosie działa?
Masz bootowanie w trybie starego biosu czy UEFI?
To stary komputer bez UEFI, ze starym BIOSEM. Klawiatura pod USB na kablu, model klawiatury tradycyjny, wszystkie linuxy go wykrywają (testowałam już kilka linux).Nigdy nie było z nią problemów.Klawiatura w biosie i po otwarciu systemu działa dobrze, tylko w grubie nie mogę przełączyć na nic. MX sam mi się włącza po 5 sek, bo on jest na górze listy.
Info o komputerze z programu MX:
System: Host: <filter> Kernel: 4.19.0-6-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.3.0
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.19.0-6-amd64
root=UUID=<filter> ro quiet
Desktop: MATE 1.20.4 info: mate-panel wm: marco 1.20.3 dm: LightDM 1.26.0
Distro: MX-19.2_x64 patito feo February 15 2020 base: Debian GNU/Linux 10 (buster)
Machine: Type: Desktop System: LENOVO product: 5498B3G v: ThinkCentre M90p serial: <filter>
Mobo: LENOVO model: N/A serial: <filter> BIOS: LENOVO v: 5JKT39AUS date: 02/26/2010
CPU: Topology: Dual Core model: Intel Core i5 650 bits: 64 type: MT MCP arch: Nehalem
family: 6 model-id: 25 (37) stepping: 2 microcode: 11 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 25535
Speed: 1463 MHz min/max: 1197/3193 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 1463
2: 1463 3: 1463 4: 1463
Może być opóźnienie, na moim lapku w robocie (Asus) wystarczyło nacisnąć strzałkę w dół. Brak reakcji, dopiero po chwili wskaźnik przeskoczył na następny system.
sprawa się wyjaśniła.Na pożyczonej klawiaturze wszystko działa. Na mojej nawet po reinstalacji nie działał grub. Widać już się zużyła klawiatura z hipermarketu za 20 zł. :D
Strony: 1