Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Z jakiegos powodu blednie wyswietlaja sie cyfry w wavemon : Statistics Rx: ,TX: .drop: a takze beacons: wyswietla jako kolka ze znakami zapytania i podobnie w GSmartControl w Attributers : Total Host Sectors Written i Host Program Page Count (Raw value) ,w zakladce Statistics tak samo jako kwadraciki ze znakami zapytania , niektore cyfry sa wyswietlane poprawnie a niektore jako kolka lub kwadraciki ze znakami zapytania.Wie ktos moze jaka jest tego przyczyna?
Dziekuje.
Ostatnio edytowany przez piotr07 (2020-07-11 11:26:22)
W konsoli TTY czy w terminalu?
Zainstaluj xfonts-terminus
Fonty terminus dodają obsługę polskich ogonków w konsoli.
potem z roota:
dpkg-reconfigure console-setup
ustaw tam kodowanie konsoli, rodzaj i wielkość fontów konsolowych, potem restart.
Ja mam tak ustawione:
ACTIVE_CONSOLES="/dev/tty[1-6]" CHARMAP="UTF-8" CODESET="Lat2" FONTFACE="Terminus" FONTSIZE="14x28" VIDEOMODE=
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-07-11 00:33:13)
Dziekuje za odpowiedz.
Wavemon w xfce4-terminal a GSmartControl poprzez GUI ,zaznaczam ze chodzi glownie o bledne wyswietlanie tylko i wylacznie cyfr , nie mam nigdze zadnych problemow z literami.
Dziekuje.
Ostatnio edytowany przez piotr07 (2020-07-11 01:10:37)
Zobacz Wavemona na konsoli TTY, czy masz podobne symptomy.
Może trzeba w ustawieniach XFCE coś poprawić.
W konsoli TTY wavemon w tych miejscach ma takie znaki : *~@* , w xfce4-terminal wyswietla ~ @ a w miejscu gwiazdki pojawia sie kolko ze znakiem zapytania, do momentu gdy wavemon ma wartosc 3-cyfrowa wyswietla poparawnie , dzieje sie tak dopiero gdy wartosc robi sie 4-cyfrowa i wiecej natomiast w GSmartControl w miejscach niektorych tylko cyfr pojawia sie kwadracik ze znakiem zapytania tylko w miejscu dlugich liczb.Jakby byl problem z wyswietlaniem liczb 4-cyfrowych i dalej i tylko w wavemon i GSmartControl,w innycm miejscu jeszcze tego nie zauwazylem.
Dziekuje.
P.S dpkg-reconfigure console-setup nic nie zmienilo. Przy okazji.. jakie tam bylo domyslne ustawienie Konfiguracja pakietu console-setup ,chodzi o czcionke dla konsoli Debian 10 Buster
(Pozostaw systemowi wybór odpowiedniej czcionki / Nie zmieniaj czcionki uruchomieniowej/jądra czy jeszcze inaczej?
Ostatnio edytowany przez piotr07 (2020-07-11 13:00:36)
Witam!
Znalazlem rozwiazanie w internecie.
Poprzez edycje /etc/default/locale
Do LANG="pl_PL.UTF-8" nalezalo dodac wpis LC_NUMERIC=C by wygladalo to nastepujaco:
LANG="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC=C
GSmartControl zaczal od razu wyswietlac cyfry poprawnie a Wavemon dopiero po restarcie.
Problem uwazam za rozwiazany.
Pozdrawiam!
to masz coś dziwnego tego Debiana:
u mnie:
# Debian ### nie lip 12 01:47:43 domek : / # root ~> lsb_release -a No LSB modules are available. Distributor ID: Debian Description: Debian GNU/Linux 10 (buster) Release: 10 Codename: buster # Debian ### nie lip 12 01:47:55 domek : / # root ~> locale LANG=pl_PL.utf8 LANGUAGE=pl LC_CTYPE="pl_PL.utf8" LC_NUMERIC="pl_PL.utf8" LC_TIME="pl_PL.utf8" LC_COLLATE="pl_PL.utf8" LC_MONETARY="pl_PL.utf8" LC_MESSAGES=pl_PL.UTF-8 LC_PAPER="pl_PL.utf8" LC_NAME="pl_PL.utf8" LC_ADDRESS="pl_PL.utf8" LC_TELEPHONE="pl_PL.utf8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.utf8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.utf8" LC_ALL=
i Wavemon wyświetla wszystko grzecznie bez żadnych problemów.
Pozdro
Wszystkie wpisy mam tak samo po za tym ze jak dam LC_NUMERIC="pl_PL.utf8" to problem od reki wraca,
gdy tylko ustawie LC_NUMERIC="C" na powrot jest wszystko dobrze.Jeszcze LANGUAGE=pl mam inaczej, pusto bez pl czyli: LANGUAGE=
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez piotr07 (2020-07-12 11:31:44)
Mi przy angielskich też wyświetla wszystko bez problemu:
# cat /etc/default/locale LANG=en_US.UTF-8 LC_CTYPE=en_US.UTF-8 LC_NUMERIC=en_US.UTF-8 LC_TIME=en_DK.UTF-8 LC_MONETARY=en_US.UTF-8 LC_PAPER=en_US.UTF-8 LC_NAME=en_US.UTF-8 LC_ADDRESS=en_US.UTF-8 LC_TELEPHONE=en_US.UTF-8 LC_MEASUREMENT=en_US.UTF-8 LC_IDENTIFICATION=en_US.UTF-8 LC_COLLATE=C LC_MESSAGES=C
Byc moze poprostu dzieje sie tak gdy ktos uzywa Debiana w j.polskim w innej niz polska lokalizacji/strefie czasowej ?
Ostatnio edytowany przez piotr07 (2020-07-12 14:36:36)
Jacekalex napisał(-a):
to masz coś dziwnego tego Debiana:
u mnie:Kod:
# Debian ### nie lip 12 01:47:43 domek : / # root ~> lsb_release -a No LSB modules are available. Distributor ID: Debian Description: Debian GNU/Linux 10 (buster) Release: 10 Codename: buster # Debian ### nie lip 12 01:47:55 domek : / # root ~> locale LANG=pl_PL.utf8 LANGUAGE=pl LC_CTYPE="pl_PL.utf8" LC_NUMERIC="pl_PL.utf8" LC_TIME="pl_PL.utf8" LC_COLLATE="pl_PL.utf8" LC_MONETARY="pl_PL.utf8" LC_MESSAGES=pl_PL.UTF-8 LC_PAPER="pl_PL.utf8" LC_NAME="pl_PL.utf8" LC_ADDRESS="pl_PL.utf8" LC_TELEPHONE="pl_PL.utf8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.utf8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.utf8" LC_ALL=i Wavemon wyświetla wszystko grzecznie bez żadnych problemów.
Pozdro
Czy dokladnie te same wpisy wyswietla Tobie gdy wpiszesz w terminalu: locale i to samo gdy wpiszesz np. nano /etc/default/locale ? pytam bo do tej pory skupialem sie glownie na tym LC_NUMERIC separatorem dziesietnym dla liczb.
U mnie locale zwraca:
LANG=pl_PL.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC=C
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
natomiast /etc/default/locale zwraca tylko:
LANG="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="C"
i tylko przy takim ustawieniu nie mam problemow z wyswietlaniem cyfr , nawet jezeli wrzuce to wszystko powyzsze do /etc/default/locale
na wzor tego jak ma to u siebie morfik to problem poprostu wraca.
U mnie jest tolerowane tylko ustawienie
LANG="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="C"
Mniejsza juz o to z jakiego to powodu tak a nie inaczej dla mnie sie liczy ze dopisanie jednego tylko LC_NUMERIC="C" rozwiazalo problem.
Pozdrawiam i Dziekuje za pomoc.
Ostatnio edytowany przez piotr07 (2020-07-12 22:53:15)
Strony: 1