Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
cześć
w jakie graliście gry PC na debianie jeśli wogole ?
W Q3A kiedyś, teraz w ioquake3, no i oczywiście Doom 3, Quake 4, UT2004.
Left4Dead2, Dead Island, Sniper Ghost Warrior, Metro: Last Light
supertux karts :) zabawa na długie godziny, szczególnie z kimś....
Pozdro
Kiedyś jak jeszcze dzieci były małe to graliśmy w tuxracer i supertuxkart
Obecnie tuxracer nazywa się
extremetuxracer
Na debku (i ogólnie na każdej współczesnej dystrybucji) wino puści 90% windowsowych gier wymagających directx ≤ 9x do tego masz mega ułatwienia w postaci steamowego protona
Tytułów natywnych jest też całkiem sporo, zajrzyj tu, czasami wrzucam coś co ograłem i jest warte moim zdaniem uwagi oraz różne promo na steam i gog (tylko natywki).
Jeżeli chodzi o natywne dla linuksa tytuły jest tego dzisiaj naprawdę całkiem sporo :)
btw. przykładowo teraz ogrywam Sanitarium, które śmiga na winie bez żadnych zgrzytów, tytuł z mojej młodości ze świetnym psychodelicznym klimatem :)
Ostatnio edytowany przez hi (2020-05-19 16:25:37)
trzczy mi csgo obrzydził całkowicie csa, tak jak lubiłem tę grę z czasów 1.5, która była zwykłą nakładką na hla poprzez świetną po dziś dzień 1.6 tak kolejne odsłony staczały się wykładniczo a jeżeli chodzi o społeczność starej leciwej 1.6 a społeczność csgo to niebo a ziemia. Na 1.6 po prostu wbijasz na pierwszy lepszy serwer i pykasz, bez zbędnych zgrzytów, dzieciarni i innych oszołomów, wywyższania się czy jakimiś problemami ze strony opów (oczywiście mam na myśli serwery VAC Secure). Po prostu chcesz zagrać i grasz, ba na co drugim serwerze spotkasz nawet sensowną kooperację i to jest ok. Jednak 1.6 przyciąga starych wyjadaczy lub po prostu mniej prymitywnych graczy, którzy chcą spędzić miło czas na grze a niekoniecznie słuchać pierdolenia małolatów :)
Ostatnio edytowany przez hi (2020-05-25 18:00:39)
Jak tu już ktoś wyżej pisał jest cała masa gier na Steam. Dzięki Protonowi działa nawet wiele windowsowych.
Zastanawiam się tylko, czy można tego protona wykorzystać do instalacji gier z poza Steam?
Grabek napisał(-a):
Jak tu już ktoś wyżej pisał jest cała masa gier na Steam. Dzięki Protonowi działa nawet wiele windowsowych.
Zastanawiam się tylko, czy można tego protona wykorzystać do instalacji gier z poza Steam?
Jest do tego taka platforma co sie nazywa Lutris. Tam mozna wrzucic gry ze steam i spoza niego, nawet emulatory roznych starszych konsoli.
Grabek napisał(-a):
proton wykorzystuje mocno oskryptowanego wina, wszystko co na nim poleci poleci też na odpowiednio skonfigurowanym winie a przynajmniej powinno :)
playonlinux jest bardzo dobrym frontendem dla wina, ma w zasadzie jedną zaletę, pozwala na żonglowanie praktycznie każdą możliwą wersją wina jaka wyszła (w tym także wersjami staging). Jeżeli chodzi o wbudowane playonlinuksowe skrypty to niestety większość jest dziś bezużyteczna, ponieważ playonlinux nie jest aktywnie rozwijany jak przykładowo (płatny) crossover ale spokojnie można sobie poradzić stawiając apki/giery ręcznie (cała baza windowsowych libów jest jak najbardziej dostępna) a jeżeli chodzi o DXVK to też nie ma najmniejszych problemów:
http://www.gamersonlinux.com/forum/threads/dxvk-guide.2540/
Wspomniany przez kolegę Lutris robi w zasadzie to samo z tym, że automagicznie. Osobiście nie wiem jak to się sprawuje, nigdy nie korzystałem a za frontend dla wina służy mi od lat z powodzeniem playonlinux.
Ostatnio edytowany przez hi (2020-05-25 22:49:08)