Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
cześć
1.mam pytanie czy w debianie się wszystkie programy podstawowe instaluje ręcznie, czy jak bo mint ma dużo rzeczy w sobie ?
2.jakie środowisko graficzne debiana jest najlepsze ?
3.czy debiana można na kablu zainstalować i jak ?... (tam się coś do apt-get dodawało jak)
apt install synaptic
lulek napisał(-a):
cześć
1.mam pytanie czy w debianie się wszystkie programy podstawowe instaluje ręcznie, czy jak bo mint ma dużo rzeczy w sobie ?
2.jakie środowisko graficzne debiana jest najlepsze ?
3.czy debiana można na kablu zainstalować i jak ?... (tam się coś do apt-get dodawało jak)
Witam.
Nie wiem czy są ci jeszcze potrzebne odpowiedzi, ale odpowiem.
1. W każdej dystrybucji możesz doinstalować sobie jakiś menadżer oprogramowania taki jak np synaptic jak pisał Jacekalex i wtedy szukasz co cię interesuje, zaznaczasz wszystkie aplikacje, które cię interesują i instalujesz.
2. Środowisko graficzne to już kwestia gustu lub ewentualnie możliwości twojego sprzętu. Wg opinii jeden z najładniejszych to Gnome, ale jeden z najmniej wymagających to Xfce
3. Nie do końca rozumiem pytania, ale jeśli chodzi ci o instalację linuxa przez sieć to tak jest taka możliwość. A polecenie apt umożliwia instalację oprogramowania.
Pozdrawiam
drzordz
1. Zależy też jaką wersje ściągniesz z neta do instalacji. Z tego co kojarzę, najmniejsza netinstall opiera się o podstawowe programiki, resztę ściągasz co chcesz z neta, potem z odpowiednim środowiskiem np, gnome, kde, i chyba są jeszcze takie kombajny co mają duuużo pakietów nie wiadomo nawet po co i jakich.
2. Pepsi czy coca-cola? Pc czy Mac? Iphone czy android?
3. Tak można. Debiana to chyba nawet na kalkulatorze czy czytniku ebooków się odpali... Może nawet na kartce papieru...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2020-05-19 09:38:02)
Strony: 1