Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, pracuję z Debianem ver 8, 9, 10. Często potrzebuję pewnego połączenia z zasobem sieciowym windows. W teorii powinno to być banalnie proste. Wchodzę w otoczenie sieciowe, gdzie widzę sieć windows i znajduję swój zasób. Niestety zazwyczaj w układach, które instaluje w otoczeniu nic nie widać, albo nie pozwala przeglądać lokalizacji windowsowych. Udało mi się odnaleźć informacje o komendzie cifs i na jednym linux-ie zamontowałem dysk sieciowy.
Komenda wygląda tak: mount -t cifs -o username=nazwa,password=haslo,ver=1.0 //adres_sieciowy/folder /sciezka_po_stronie_linux.
Po jej wykonaniu mam ikonkę zasobu sieciowego. Mogę go przeglądać, kopiować z niego, ale nie mogę kopiować do tego zasobu.
No i tu pytania: jak spowodować aby zasób sieciowy był montowany przy starcie linuxa? Jak ustawić możliwość zapisywania w tej zamapowanej lokalizacji po
stronie linuxa? No i dlaczego na innej dystrybucji taka składnia mi nie działa? (a szukam stałego rozwiązania dla współdzielenia danych).
Będę wdzięczny za wszelaką pomoc w temacie.
Jeśli możesz zamontować zasób z wiersza poleceń to znaczy, że działa więc wpisz to do /etc/fstab. Jeśli inne linuksy nie montują Ci zasobu to pewnie nie jest na nich zainstalowany odpowiedni pakiet, pewnie cifs-utils. A jeśli jest a pomimo to nie działa to wrzuć co wypluwa konsola.
Dzięki. A co z zapisem i odczytem. Popróbuję na różnych dystrybucjach i wkleję jakie pojawiają się problemy, bo cifs-utils mam zainstalowane na 100%.
Na innym kompie przy tym poleceniu, wyskakuje mi błąd: mount error(115): Operation now in progress... Co może być przyczyną takiego błędu??
Ostatnio kombinowalem jak sie dostac do komputera z windows7, ktory jest w moim otoczeniu sieciowym. Wyszlo na to ze kolesie z Microsoft poszli po latwiznie i zablokowali wersje 1 protokolu SAMBA na swoich systemach. Niestety moze byc ona potrzebna do negocjowania polaczenia pomiedzy kompami i dlatego sa problemy z laczeniem sie w przypadku roznych systemow operacyjnych.
A adres sieciowy po IP czy po nazwie?
Po IP...
Wrzuć może przypadkiem coś, co wypluwa konsola, kiedy montujesz zasoby.
Może ktoś dysponuje jakimś sensownym tutorialem, jak radzić sobie z zasobami sieciowymi windows w różnych wersjach Debiana? Bo ciągle mam sytuację, że na niektórych komputerach i sieciach udaje mi się podpiąć zasób i działa, a w innych przypadkach jest "lipa".