Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, jest sobie domowy serwer ze zintegrowaną kartą sieciową [enp1s0] i kartą sieciową 4 portową.
Problem mam właśnie z nią.
Nie wiem dlaczego po jej podłączeniu do obecnego systemu posiada ona takie nazwy interfejsów:
ens1f0, ens1f1, rename5 i rename6.
Dlaczego dwa ostatnie interfejsy mają taką dziwną nazwę?
System Debian 10
Dzięki!
Ostatnio edytowany przez Macieks (2020-04-18 21:15:04)
morfik napisał(-a):
https://morfikov.github.io/post/przewidywalne-nazwy-interfejsow-sieciowych/ napisał(-a):
Kod:
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:e0:4c:75:13:09", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0"
Widz tu jeden malutki problem.
Dotyczy przypadku, kiedy karta miewa rożne adresy MAC w zależności od aktualnej prognozy pogody.
Lepiej zmieniać udevem samą nazwę nie polegając na ułomnym mac-adresie.
Np u mnie:
# PCI device 0x8086:0x10bd (e1000e) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ENV{ID_NET_NAME_PATH}=="enp0s25", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="net" # USB device 0x0cf3:0x9271 (usb) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ENV{ID_NET_NAME_PATH}=="wlp0s29f7u2", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="wlan*", NAME="wlan0"
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-04-19 12:31:37)
Temat w sumie załatwiony!
Dzięki!