Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć, jestem nowym użytkownikiem Debiana stąd mój post na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Mianowicie niedawno postanowiłem zakupić serwer VPS w celu postawienia serwera VPN oraz XMPP, natomiast nie o tym chciałem, chodzi o to, że planuję zabezpieczyć serwer przed możliwością zalogowania się na konto root przez SSH, dlatego chciałbym prosić o pomoc jak dodać użytkownika (administratora) żeby posiadał możliwość konfiguracji serwera. Wystarczy dodać go do grupy sudo czy jeszcze jakieś uprawnienia są wymagane. Proszę o wskazówki tylko w jak najprostszej formie, bo tak jak wspomniałem dopiero zaczynam przygodę i zależy mi na tym aby się nauczyć, a nie robić kopiuj wklej. Będę wdzięczny za pomoc.
BlackOwl napisał(-a):
... Wystarczy dodać go do grupy sudo czy jeszcze jakieś uprawnienia są wymagane. Proszę o wskazówki tylko w jak najprostszej formie,...
Wystarczy, jak sudo jest zainstalowane, aby zmiany zadziałały wymagane jest przelogowanie user-a. Można z root user-a dodać do grupy sudo w taki sposób.
addgroup nazwausera sudo
jawojx napisał(-a):
BlackOwl napisał(-a):
... Wystarczy dodać go do grupy sudo czy jeszcze jakieś uprawnienia są wymagane. Proszę o wskazówki tylko w jak najprostszej formie,...
Wystarczy, jak sudo jest zainstalowane, aby zmiany zadziałały wymagane jest przelogowanie user-a. Można z root user-a dodać do grupy sudo w taki sposób.
Kod:
addgroup nazwausera sudo
Sudo mam zainstalowane, użytkownik jest dodany.
Ostatnio edytowany przez BlackOwl (2020-03-15 16:15:17)
Strony: 1