Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pytanie czy w Linux istnieje jakiś program lub polecenie wyświetlające informację o podłączonych monitorach, matrycach? Chodzi o parametry monitora typu ilu jest calowy, jaki producent matrycy lg czy samsung, ips czy tn, lcd czy oled.
Xorg? czy Wayland?
Do Xorga możesz użyć magicznego polecenia:
xrandr -q
na Waylandzie też działa w jakimśtam stopniu (pod warunkiem uruchomienia Xwayland) :
xrandr -q Screen 0: minimum 16 x 16, current 1920 x 1080, maximum 32767 x 32767 XWAYLAND0 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 290mm 1920x1080 59.88*+
Tu masz conieco o sprawdzaniu na Waylandzie bez uruchamiania Xwaylanda:
https://stackoverflow.com/questions/46578951/list-s … ayland-weston
Czyli na skróty mniej więcej tak:
# pacjent ~> weston-info | grep -B1 current | head -n1 width: 1920 px, height: 1080 px, refresh: 59.934 Hz,
Jeszcze krócej:
# pacjent ~> weston-info | grep -B1 current | head -n1 |awk '{print $2"x"$5"@"$8}' 1920x1080@59.934
Rozmiar monitora pod Waylandem:
# pacjent ~> weston-info | egrep 'physical' physical_width: 510 mm, physical_height: 290 mm,
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-02-27 20:24:06)
Dzięks, czyli to weston-info pokazuje tylko rozmiary matrycy w mm, ale jedynie pod waylandem? Innych informacji już nie da się uzyskać tak jak pod windowsem? Znalazłem jakieś programy pod Linuksa typu i-nex, cpu-g, gpu-z może one więcej wyświetlą informacji. Pewien człowiek od Kubuntu napisał program optymizator systemu, on sporo wyświetla informacji, tylko nie wiem czy będzie działał pod Debianem. https://www.netext73.pl/
Weston jest klientem referencyjnym Waylanda, pod Xorgiem nie działa.
Xorg to jest stary i umierający projekt, Wayland jest jego następcą, który stopniowo go zastępuje.
Dlatego na Waylandzie działa np:
weston-info
a na Xorgu masz stare i dobrze znane narzędzie
xrandr
na przykład:
xrandr | grep connected | awk '{print "Rozdzielczość monitora: "$3"\nWymiary ekranu: "$12" x "$14}'
Xwayland - to jest serwer obrazu dla starych programów wymagających Xorga, działający pod Waylandem.
Wayland + Xwayland całkowicie zastępują starego Xorga.
Tu masz wyjaśnienie historyczne napisane po polsku różnicy między Xorg i Wayland:
https://www.dobreprogramy.pl/dragon321/X.Org-a-Wayl … nu,76088.html
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-02-27 21:55:28)
jupiter napisał(-a):
Dzięks, czyli to weston-info pokazuje tylko rozmiary matrycy w mm, ale jedynie pod waylandem? Innych informacji już nie da się uzyskać tak jak pod windowsem? Znalazłem jakieś programy pod Linuksa typu i-nex, cpu-g, gpu-z może one więcej wyświetlą informacji. Pewien człowiek od Kubuntu napisał program optymizator systemu, on sporo wyświetla informacji, tylko nie wiem czy będzie działał pod Debianem. https://www.netext73.pl/
Mało co Jacekalex, to masz jeszcze.
xrandr --prop xrandr --verbose lshw -c display hwinfo --framebuffer hwinfo --gfxcard inxi -G
Masz jeszcze parę z gui.
apt install hardinfo lshw-gtk
A i to nie jest wszystko.
@Up
Z powyższej listy odfiltruj i usuń te programy, które nie pokazują rozmiaru aktywnego ekranu w milimetrach.
Zobaczymy, ile ich zostanie po tej operacji.
W temacie było pytanie o "informację o monitorach" a nie o karcie GPU.
lshw, hwinfo i inxi grzecznie pokażą kartę graficzną, ale nie monitor (przynajmniej u mnie).
Monitor ma następujące parametry:
rozmiar ekranu w milimetrach lub calach.
proporcje ekranu (4x3,16x9,16x10,21x9).
rozdzielczość ekranu.
częstotliwość odświeżania.
Przy połączeniu HDMI czy DisplayPort dałoby się jeszcze dokładną nazwę monitora i producenta wytargać.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-02-28 10:40:31)
Właśnie zauważyłem, że pokazuje info o karcie graficznej, nie do końca mi o to chodziło. Tak mam połączenie hdmi, może się da coś jeszcze znaleźć. Ewentualnie uruchomię jakiś windowsowy program typu Everest pod wine.
Everest pod wine? próbować może, ale raczej nie znajdzie tego, co szukasz.
Odpowiednikiem Everesta jest w Linuxie Hardinfo, jest w repo.
Co do nazwy monitora, to trochę zależy od steru grafiki, w każdym razie nvidia-settings pokazywała rodzaj monitora, któreś z pierdyliona narzędzi do Xorga pewnie też to potrafi.
Do Waylanda na razie zbyt wielu narzędzi diagnostycznych nie ma, bo po prostu Xorg dominował 30 lat,
a Wayland dopiero zaczyna panować.
Po 30 latach do Waylanda też będzie pierdylion skryptów i narzędzi.
Ewentualnie w /sys/class/drm/ są różne informacje wyciągane ze sterownika.
EDIT:
Rzuć okiem na to:
https://unix.stackexchange.com/questions/114359/how … ingle-monitor
EDIT2:
# pacjent ~> cat /sys/class/drm/card0/card0-VGA-1/edid |/usr/bin/parse-edid Checksum Correct Section "Monitor" Identifier "2D FHD LG TV" ModelName "2D FHD LG TV" VendorName "GSM" # Monitor Manufactured week 1 of 2016 # EDID version 1.3 # Analog Display DisplaySize 510 290 Gamma 2.20 Option "DPMS" "true" Horizsync 30-83 VertRefresh 56-75 # Maximum pixel clock is 150MHz #Not giving standard mode: 1152x864, 75Hz #Not giving standard mode: 1280x720, 60Hz #Not giving standard mode: 1280x800, 60Hz #Not giving standard mode: 1280x1024, 60Hz #Not giving standard mode: 1440x900, 60Hz #Not giving standard mode: 1400x1050, 60Hz #Not giving standard mode: 1600x900, 60Hz #Not giving standard mode: 1680x1050, 60Hz Modeline "Mode 0" +hsync -vsync EndSection
to w Gentoo, w Debianie read-edid pewnie jest w repo.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-02-28 12:05:58)
Jacekalex napisał(-a):
@Up
Z powyższej listy odfiltruj i usuń te programy, które nie pokazują rozmiaru aktywnego ekranu w milimetrach.
Zobaczymy, ile ich zostanie po tej operacji.
W temacie było pytanie o "informację o monitorach" a nie o karcie GPU.
lshw, hwinfo i inxi grzecznie pokażą kartę graficzną, ale nie monitor (przynajmniej u mnie).
...
Już pierwsze wystarcza by mieć odpowiedz na to pytanie (drugie też), nie widać to może tak
xrandr --prop | grep "connected primary"
Pełne informacje o monitorze wyciągnięte z xrandr --verbose i edid-decode z EDID (są w mm i cm, starczy).
xrandr --verbose | grep -i EDID -A 8 | grep -v EDID | edid-decode
A w hwinfo się pomyliłem bo miało być o monitorze (za szybko, w zasadzie odpowiadałem na inny post, nawet tego nie sprawdziłem), a nie o GPU, a jak się nie wie i w google nie ma, to nie można przeczytać manual-a i po prostu mnie poprawić, ale co tam lepiej się czepiać.
Wszystkie informacje dotyczące monitora, o których była mowa i dodatkowo model, nazwa i seria (z root-a):
hwinfo --monitor
A nie pomyślał że jakby pisał nie tylko o Gentusiu i Waylandzie, a o X11 i Debianie to bym się nawet nie odzywał. Lubimy się czepiać, co.
Te informacje można wyciągnąć w różny sposób nawet z logów Xorg-a, coś tam się da. W zależności od sterownika też można mieć to info, dla przykładu z Nvidia podaje te informacje tu.
nvidia-settings -p "X Screen 0"
Reszta programów była uzupełnieniem i odpowiedzią na to, kto wie o co jeszcze chodziło.
jupiter napisał(-a):
...Znalazłem jakieś programy pod Linuksa typu i-nex, cpu-g, gpu-z może one więcej wyświetlą informacji.
Dlatego podałem tam cały cytat z pytania, by nie było wątpliwości, dla wątpiących.
A i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto chce odpowiedzi Roberta Górskiego z "Odrabiania lekcji" , o więcej pytań.
Ostatnio edytowany przez jawojx (2020-02-28 16:10:43)
Dzięki panowie, nie wiem tylko dlaczego to mi nie działa. Wyskakuje ciągle Try again, a mam już zainstalowany pakiet read-edit.
cat /sys/class/drm/card0/card0-VGA-1/edid |/usr/bin/parse-edid Partial Read... Try again
Poszukałem informacji w sieci i doradzają tam załadować ten moduł, ale w moim przypadku nic to nie dało.
modprobe i2c-dev get-edid | parse-edid
Kod:
cat /sys/class/drm/card0/card0-VGA-1/edid |/usr/bin/parse-edid
Nie kopiuj całego polecenia, tylko wyszukaj w /sys/class/drm/ podłączenie swojego monitora.
xrandr Ci pokaże, na którym łączu jest podłączony monitor.
EDIT:
Na skróty możesz takie polecenie odpalić:
for STATUS in `find /sys/class/drm/*/status`; do cat $STATUS | grep disconnected 2>&1>/dev/null|| echo $STATUS |sed 's#status#edid#'|while read EDID; do echo '';echo -e "Monitor jest podłączony na porcie: $EDID"; echo '';cat $EDID|/usr/bin/parse-edid; done; done;
Wynik u mnie:
for STATUS in `find /sys/class/drm/*/status`; do cat $STATUS | grep disconnected 2>&1>/dev/null|| echo $STATUS |sed 's#status#edid#'|while read EDID; do echo '';echo -e "Znalazłem monitor na porcie: $EDID"; echo '';cat $EDID|/usr/bin/parse-edid; done; done; Znalazłem monitor na porcie: /sys/class/drm/card0-VGA-1/edid Checksum Correct Section "Monitor" Identifier "2D FHD LG TV" ModelName "2D FHD LG TV" VendorName "GSM" # Monitor Manufactured week 1 of 2016 # EDID version 1.3 # Analog Display DisplaySize 510 290 Gamma 2.20 Option "DPMS" "true" Horizsync 30-83 VertRefresh 56-75 # Maximum pixel clock is 150MHz #Not giving standard mode: 1152x864, 75Hz #Not giving standard mode: 1280x720, 60Hz #Not giving standard mode: 1280x800, 60Hz #Not giving standard mode: 1280x1024, 60Hz #Not giving standard mode: 1440x900, 60Hz #Not giving standard mode: 1400x1050, 60Hz #Not giving standard mode: 1600x900, 60Hz #Not giving standard mode: 1680x1050, 60Hz Modeline "Mode 0" +hsync -vsync EndSection
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-02-29 09:11:04)