Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie. Od niedawna używam Debiana i zastanawiam się czy istnieje coś podobnego do Yast2 na Debiana? Z tego co słyszałem instalowanie aplikacji poprzez odkrywcę nie jest dobrym rozwiązaniem.
Pozdrawiam!
Nie ma i nie będzie.
Debian to nie SUSE.
Ma Synaptica, ma wpa_gui, ma Webmina, ale Yast to inna parafia.
Pozdro
na Debianie w administracji przejdź całkowicie na tryb tekstowy, im szybciej to zrobisz tym szybciej system Cię polubi :)
Ostatnio edytowany przez hi (2019-12-25 01:40:03)
urbinek napisał(-a):
synaptic
Zainstalowany już :)
Teraz mam inny problem.
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=31218
Jeżeli chcesz używać nakładek pokroju synaptica to pamiętaj, że używanie ich ma prawo bytu w zasadzie tylko na stablu. W testingu a już z pewnością w unstablu jedyny słuszny menadżer paczek to apt
Ostatnio edytowany przez hi (2019-12-25 21:21:38)
hi napisał(-a):
W testingu a już z pewnością w unstablu jedyny słuszny menadżer paczek to apt
Ja zawsze preferowałem aptitude. :)
Fakt, aptitude też jest ok chociaż teraz to już trochę zapomniany menadżer paczek, chyba nawet nie jest już instalowany domyślnie obok apta w Debianie.
Ostatnio edytowany przez hi (2019-12-25 21:56:53)
hi napisał(-a):
Fakt, aptitude też jest ok chociaż teraz to już trochę zapomniany menadżer paczek, chyba nawet nie jest już instalowany domyślnie obok apta w Debianie.
Wcale nie taki zapomniany - ja korzystam tylko z aptitude.
ja używam aptitude w roli supportu apta
Do codziennej pracy aptitude bywa wygodniejszy i oferuje więcej niż sam apt.
Używam obu w zależności od potrzeb.
Pavlo950 napisał(-a):
hi napisał(-a):
Wcale nie taki zapomniany - ja korzystam tylko z aptitude.
Ja też. Ale nie tylko. Chociaż w przypadku przejścia z oldstable na stable lepszy jest apt.
Do wyszukiwania pakietów lepszy jest aptitude (wygodniejszy).
hi napisał(-a):
Mogę potwierdzić, że nie jest. Przynajmniej po minimalnej instalacji Bustera. Wygląda na to, że rekomendowanym (używanym w przykładach w dokumentacji) narzędziem do instalacji oprogramowania jest obecnie apt z zastrzeżeniem, że wewnątrz programów/skryptów powinno używać się apt-get.
Sam używam tylko apt ze względu na wygodę, bo posiada najczęściej używane funkcje z apt-get i apt-cache w nieco czytelniejszej formie.
Ostatnio edytowany przez blind (2019-12-29 15:41:17)