Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
taki wydumany problem:
Zmiana rozmiaru pierwszej partycji wewnątrz obrazu qemu nie niszcząc danych (+przesuniecie pozostałych partycji).
Rozmiar samego obrazu powiększyłem przez qemu-img resize.
Z wnętrza wirtualnego systemu gparted może powiększyć jedynie rozmiar ostatniej partycji.
Z zewnątrz gparted widzi rozkład partycji na obrazie ale nie potrafi nimi manipulować
przy każdej partycji:
e2label: No such file or directory while trying to open /media/jacek/dane_ntfs/arch1
Couldn't find valid filesystem superblock.
Co widzi fdisk:
$ sudo fdisk -lu arch Dysk arch: 16 GiB, bajtów: 17179869184, sektorów: 33554432 Jednostki: sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512 Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512 Typ etykiety dysku: dos Identyfikator dysku: 0x87103591 Urządzenie Rozruch Początek Koniec Sektory Rozmiar Id Typ arch1 * 2048 8390655 8388608 4G 83 Linux arch2 8390656 9414655 1024000 500M 82 Linux swap / Solaris arch3 9414656 18726911 9312256 4,5G 83 Linux
Da się to zrobić?
jacekz napisał(-a):
Z wnętrza wirtualnego systemu gparted może powiększyć jedynie rozmiar ostatniej partycji.
Gparted powinien bez problemu powiększać/pomniejszać/przesuwać partycje, ewentualnie użyj manualnie resize2fs na partycjach ext4.
@morfik
Nie miałem okazji korzystać z resize2fs więc popraw mnie jeśli się mylę:
resize2fs nie zmienia rozmiaru partycji a jedynie rozmiar systemu plików,
partycje należy powiększyć wcześniej,
w archu gparted nie rusza partycji pierwszej i następnych bo są zamontowane (pozwala jedynie powiększyć ostatnią o wolne miejsce za nią)
nie widzę tu rozwiązania...
Odpal maszynę wirtualną z obrazu LiveCD z Gparted, bez montowania jego partycji, wtedy gparted powinien bez problemu zmodyfikować partycje w obrazie RAW.
jacekz napisał(-a):
@morfik
Nie miałem okazji korzystać z resize2fs więc popraw mnie jeśli się mylę:
resize2fs nie zmienia rozmiaru partycji a jedynie rozmiar systemu plików,
partycje należy powiększyć wcześniej,
w archu gparted nie rusza partycji pierwszej i następnych bo są zamontowane (pozwala jedynie powiększyć ostatnią o wolne miejsce za nią)
nie widzę tu rozwiązania...
Zmienia zarówno partycje jak i system plików. Jak chcesz skurczyć, to pierw kurczy system plików potem partycje, a jak rozciągnąć to pierw rozciąga partycję a potem system plików — działa OOTB bez żadnych problemów. Można zmieniać rozmiary dowolnej partycji ale z przesuwaniem partycji lepiej uważać.
@Jacekalex
Dzięki, zadziałało świetnie.
Strony: 1