Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2006-06-19 12:32:57

Usnar - Członek DUG

Usnar
Członek DUG

Re: Chyba pzejde na openSUSE

No dokladnie. Jak juz wczesniej wspominalem najwazniejszym bodzcem do powrotu do debiana byl wlasnie apt-get. Ten program jest genialny, chyle czola przed tworcami.

#27  2006-06-19 13:12:16

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Oj w Susku tez masz apeta :) tyle ze nie jest on tak dopracowany jak w Debianie . A swoja droga susek  to całkiem  fajna sprawa na deskopek i dla poczatkujacych polecam go zamiast mandrivy. Ale  mam juz skrzywienia debianowe i jak ostatnio instalowałem sobie o tak suska by zobaczyc co tam sie zmieniło to chwytałem sie za głowe "  bo po co mi tyle programow z ktorych nie bede korzystał" oraz "cholera gdzie oni te configi pochowali " ;)Ale ogolnie Susek pozostawił pozytywne wrazenie i mam do niego jakis tam sentyment.
Ale żeby tak zrezygnowac z Debiana .. no tego to zrozumiec nie moge ;) :D
Pozdrawiam.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#28  2006-06-19 13:47:02

Rumi - prawiczek erotoman

Rumi
prawiczek erotoman
Serwis

nie tylko w suse ale był raz na cd komputer swiat alata temu apt na bodajże wszystkie dystrybucje ale jak testowałem na mandrake to nei wyszło

#29  2006-06-19 15:20:48

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

a tam nie rozumiem, jak można mieć innego Linuksa niż Debian. Wszystkie rpm-owe są do luftu, reinstalka przy każdym wydaniu, ni wczorta nie da się aktualizować do nowego wydania. Mi się nie udawało. A w Debianie od ręki się da.
I takie pytanie dla ludzi, którzy siedzą dłużej na Debianie. Ja siedzę na Sidzie, cały czas aktualizuję, czy będzie taka sytuacja, że będę musiał zrobić reinstalkę? Bo inaczej się nie da aktualizować.

Ja właśnie się nabawiłem takiej sytuacji... podczas instalacji jakiegoś tam pakietu apt nie zainstalował mi wszystkich zależności gdyż na partycji /usr skończyło mi się miejsce każda próba uruchomienia apt-get nieważne czy install czy remove kończy sie komunikatem który podpowiada mi o uruchomieniu apt-get -f install który to z koleji chce zainstalować pozostałe zależności co kończy się znów komunikatem o braku miejsca na dysku /usr
dpkg też ma problemy
:/ szykuje się reinstalka tymrazem chyba wezme się za testing :)

Ależ wymyśliłem :D

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#30  2006-06-19 15:23:30

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

wywal ręcznie coś z /usr (najlepiej jakieś nieużywane zestawy ikon - sporo zajmują) i odinstaluj to co wywaliłeś.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#31  2006-06-19 15:34:18

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Dzięki za odpowiedź co prawda usuwałem już żródła zostały mi tylko nagłówki i zródło jądra... ale widać było tego za mało co do ikon właśnie chciałem edytować posta gdzie to wszystko przechowuje kde chodzi o ikony themy i inne wynalazki odpowiedzialne za wygląd chciałbym to zachować gdyż reinstalka wydaje się i tak konieczna gdyż dużo miejsca w ten sposób nie zyskam więc nie jest to rozwiązanie mojego problemu gdyż prędzej czy później spotka mnie ten sam problem.

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#32  2006-06-19 15:35:40

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

/usr/share/icons
/usr/share/themes

Dopisek:
Możesz jeszcze tak zrobić: przenieś jakiś duży katalog na inną partycję i zrób symlinka do wlaściwego miejsca na /usr. ;)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#33  2006-06-19 15:58:02

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Dzięki za podpowiedź... widać nie ma takich sytuacji kiedy apt mówi nam dobranoc ;)

#34  2006-06-19 15:58:45

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

Może logi wyczyścić? Jak system od dawna stoi to mogło się ich nazbierać chyba troszkę?

https://wiki.debian.org/DebianArt/Themes/Lines?action=AttachFile&do=get&target=banner.png

#35  2006-06-19 16:20:45

zielkam - były zielony_83 :)

zielkam
były zielony_83 :)
Serwis

logi z tego co wiem sa trzymane w /var ;-) to nic nie da jesli ma oddzielna partycje /usr

Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
##
FluxboxPL | Mój Lepszy Świat | UnixyPL | Telenia VOIP dla ISP
JID: zielony@jabster.pl

Stopka forum