Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja tam w bazach mocny nie jestem, ale... czytać umiem :)
Więc tak, user dla nextclouda. Instaluję postgesa, dodaję użytkownika z prawami -> -a -d -P -e -W.
Przy konfiguracji nexclouda system mi pisze, że użytkownik nie ma uprawnień "connect". Nie bardzo kumam o co biega, i jak to naprawić.
Nextcloud woła o:
admina dla next
hasło dla next
użytkownika bazy
hasło bazy
localhost
Zalogowałem się do postgresa przez pgadmin'a, teoretycznie dodałem te uprawnienia, ale system i tak mi pisze, że głupi jestem :P
Tyle że jak zakładałem bazę to postgres nie wołał o hasło bazy tylko przy użytkowniku.
Więc proszę o dwa słowa wyjaśnienia. Wysyłam beczułkę :D
Rzuć okiem:
https://tableplus.com/blog/2018/04/postgresql-how-t … to-users.html
Poza tym ja bym do Nexclouda brał Mariadb.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-09-21 19:43:48)
Dzięki Jacku.
Sami piszą, że do Next i Own - Mariadb jest za cienka w uszach. To tylko do małych projektów, a ja tam będę miał kilka GB danych.
Ja mam 7.5 GB danych i z MariaDB wszystko ok.
Bywało czasem ponad 20 GB i też działało.
btw, w 2019 kilka GB danych to raczej mały projekt ;)
"Sami piszą, że do Next i Own - Mariadb jest za cienka w uszach...."
to niechaj się lepiej kodzić uczą.
Mariadb jest wystarczająca dla Wiki, Googla, Twittera i Pejsbooka, a także np takiego malutkiego sklepika jak np Morele.
Robisz ten Nextcloud dużo większy od Twittera?
No nie, no spoko :D... tylko jak już zainstalowałem to warto zakończyć sukcesem, i się czegoś nauczyć.
Mariadb odpala się właściwie z automatu. Next i Own piszą, że ich oprogramowanie jest przystosowane do Mdb, tyle, że jak wyżej wspomniałem - nie zalecają bo to tylko do małych projektów. Nosz kurcze skąd mam wiedzieć co to jest mały projekt :P
BiExi napisał(-a):
Jaki dokładnie komunikat się pojawił?
Ewentualnie wklej logi z serwera www
A to dopiero w poniedziałek. Ale najpierw zastosuję polecenia Jacka.
A wszystko rozbijało się o to: