Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dziś przeskanowałem rkhunterem dwie moje dystrybucje i na jeden wykrył jednego possible rootkits na drugiej dystrybucji dwa. Nie są to rootkity z tej list rkhunter rotkitów, tylko w logach rkhunter.log pokazuje że znalazło to.
Warning: Checking for possible rootkit files and directories [ Warning ] Found file '/lib/libkeyutils.so.1.9'. Possible rootkit: Sniffer component Found file '/lib64/libkeyutils.so.1.9'. Possible rootkit: Sniffer component Found file '/usr/lib/libkeyutils.so.1.9'. Possible rootkit: Sniffer component Found file '/usr/lib64/libkeyutils.so.1.9'. Possible rootkit: Sniffer component
Command: evolution-alarm [16:24:47] UID: 870 PID: 831 [16:24:47] Pathname: 1062995 [16:24:47] Possible Rootkit: Spam tool component [16:24:47] Command: evolution-alarm
rkhunter niemal zawsze pokazuje fałszywe ostrzeżenia przez co w zasadzie jest bezużyteczny. Bez dogłębnej analizy nigdy nie wiadomo, którym (i czy w ogóle jakimś) wskazaniem należy się przejmować.
Wygląda na to, że złośliwe oprogramowanie używało tej nazwy w przeszłości. W 2013 roku istniał rootkit SSHD, który używał tej nazwy libkeyutils.
https://www.webhostingtalk.com/showthread.php?t=1235797
Rkhunter pokazuje nie fałszywe, ale potencjalne zagrożenia jako ostrzeżenia o możliwych anomaliach.
We własnym zakresie musisz ustalić, czy jakiś pakiet zainstalował tą bibliotekę, czy może wykluła się z jajka.
Zainteresuj się magicznymi poleceniami:
dpkg -S
debsums
np (inna biblioteka):
# Debian ### nie sie 25 20:37:05 localhost : / root ~> dpkg -S /usr/lib/libarmadillo.so.9.600.5 libarmadillo9: /usr/lib/libarmadillo.so.9.600.5 # Debian ### nie sie 25 20:37:35 localhost : / root ~> debsums libarmadillo9 /usr/lib/libarmadillo.so.9.600.5 OK /usr/share/doc/libarmadillo9/README.md.gz OK /usr/share/doc/libarmadillo9/changelog.Debian.amd64.gz OK /usr/share/doc/libarmadillo9/changelog.Debian.gz OK /usr/share/doc/libarmadillo9/copyright OK /usr/share/doc/libarmadillo9/docs.html OK
To by było na tyle
yossarian napisał(-a):
rkhunter niemal zawsze pokazuje fałszywe ostrzeżenia przez co w zasadzie jest bezużyteczny
bo trzeba sobie go skonfigurować to raz, dwa rkhunter ma podpięte świetne narzędzie unhide, trzeba potrafić czytać logi. Twierdzenie, że to bezużyteczna apka serio? Znasz coś lepszego? chkrootkit? Raczej mniejsze możliwości ma i jest stosowany właśnie w tandemie z rkhunterem ale może o czymś nie wiem?
Ostatnio edytowany przez hi (2019-08-25 22:14:52)
Są jeszcze lynis, tiger, clamav i snort. Po wydaniu polecenia ls -l /usr/lib/libkeyutils.so* wszystkie daty są jednakowe to chyba jest ok.
xfce5 napisał(-a):
Są jeszcze lynis, tiger, clamav i snort. Po wydaniu polecenia ls -l /usr/lib/libkeyutils.so* wszystkie daty są jednakowe to chyba jest ok.
Diabli wiedzą, czy jest ok, sprawdź dwie rzeczy, które wskazałem wyżej.
Wtedy będzie pewność, skąd się to wzięło.
Na Debianie sprawdziłem, a na drugiej dystrybucji Manjaro można to sprawdzić innym poleceniem?
Na jakiej dystrybucji bazuje to Manjaro?
Arch?
UTFG:
https://www.google.pl/search?&q=arch+check+file+integrity
Pierwszy link:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=195645
Pozdro
PS:
Na moim ulubionym systemie (Gentoo):
Podejrzany plik:
/usr/lib/libcrypto.so.45.0.4
Co go zainstalowało:
qfile /usr/lib/libcrypto.so.45.0.4 dev-libs/libressl (/usr/lib/libcrypto.so.45.0.4)
Integralność pików z paczki:
qcheck dev-libs/libressl Checking dev-libs/libressl-2.9.2 ... MD5-DIGEST: /etc/ssl/openssl.cnf MTIME: /etc/ssl/x509v3.cnf MTIME: /etc/ssl/cert.pem * 2959 out of 2962 files are good
Jeszcze nie widziałem w życiu Linuxa, który by nie miał dostępnej od kopa funkcji sprawdzania integralności zainstalowanych paczek.
Linux to nie jest Windows XP, żeby nie wiedział, skąd mu się biblioteki systemowe biorą.
To by było na tyle
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-08-26 17:46:18)
Znalazłem program peccheck ale coś nie działa. To polecenie ze strony którą podałeś pacman -Qkk też nie działa.
paccheck --sha256sum libkeyutils.so.1.9 error: could not find package 'libkeyutils.so.1.9' paccheck --sha256sum /usr/lib/libkeyutils.so.1.9 error: could not find package '/usr/lib/libkeyutils.so.1.9' sudo pacman -Qkk --file /usr/lib/libkeyutils.so.1.9 [sudo] hasło użytkownika xfce5: błąd: nie udało się otworzyć pliku /usr/lib/libkeyutils.so.1.9: Unrecognized archive format błąd: nie można załadować pakietu '/usr/lib/libkeyutils.so.1.9': nie udało się otworzyć pliku pakietu
@Jacekalex a czy mógłbyś u siebie na Debianie przeskanować rkhunter i sprawdzić, czy Ci nie wyświetliło tych samych pakietów jako possible roockits?
Ostatnio edytowany przez xfce5 (2019-08-26 18:30:38)
Paccheck się używa do zainstalowanej paczki a nie plików na dyziu, identycznie jak qcheck czy debsums.
O czym program Cię grzecznie zawiadomił, co tu zacytowałeś.
Jak sprawdzić, z jakiego pakietu jest ta biblioteka?
Znowu UTFG?
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=90635
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-08-26 18:27:02)
Tak jak sądziłem należy do pakietu keyutils, ale dlaczego to polecenie nic mi nie pokazuje? Tak jak debsums że sumy są ok.
sudo paccheck --sha256sum keyutils keyutils: all files match mtree sha256sums
Ostatnio edytowany przez xfce5 (2019-08-26 18:46:36)
Mam Debiana na VPS, rkhuner różne bzdury pokazuje, ale akurat nie to.
Poza tym używam dużo solidniejszych rozwiązań, rkhunter jest na dokładkę.
Natomiast bywa bardzo pomocny w namierzeniu backdoora w w różnych Linuxach.
Nieźle pokazuje różne naprawdę podejrzane lokalizacje, które mają udawać pliki systemowe.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-08-26 19:05:31)
Strony: 1