Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy pod Debianem z najnowszym Gnome3 działa nadal po wylogowaniu do GDM proste przełączanie z Wayland do Xorg? W innych dystrybucjach z najnowszym Gnome 3.32.2 wykastrowali te przydatną opcję i trzeba teraz wszystko zmieniać w plikach konfiguracyjnych, aby się przełączyć. Interesuje mnie to jak jest w wersjach Bullseye i Sid pod Gnome.
Wywal GDM, jest ciężki jak zdechły wieloryb.
Zainteresuj się Lightdm, to najpopularniejszy obecnie manager logowania.
Potrafi też w nowych wersjach zrzucać Xorga czy Waylanda na poziom usera (opcja non_root).
Oczywiście to, czy taka opcja będzie działać poprawnie, zależy od sterownika grafiki,
nie wszystkie sterowniki potrafią działać bez uprawnień roota.
Np binarny sterownik Nvidii może z tym mieć problemy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-07-13 17:57:41)
No dzięki za informacje, czasami mam wrażenie że Gnome coraz bardziej cofa się w rozwoju w niektórych decyzjach. Korzystam z otwartych sterowników więc powinno działać.
Ostatnio edytowany przez buster (2019-07-14 19:27:57)
Jakich dokładnie otwartych sterów GPU używasz?
Gnome nie cofa się, tylko ma sporo rożnych innych problemów.
Poza tym Gtk-3 udała się średnio, co kolejna wersja, trzeba było poprawiać wszystkie motywy graficzne, mały horror się z tego zrobi.
Doszło do tego, że starsze programy na Gtk2 jak Gimp czy Pidgin lepiej wyglądały w KDE niż w Gnome,
a Qt5 lepiej się integrowało z Gtk2 niż Gtk3.
Teraz pracują nad 9 cudem świata, czyli Gtk4, ale coś go nie potrafią skończyć, stąd wrażenie,
że Gnome się zwija.
Tak bardzo poszli do przodu, ze im z tyłu zabrakło, i Mate im podebrało 75% użytkowników, a KDE kolejne 15%. xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-07-14 17:15:33)
buster napisał(-a):
Czy pod Debianem z najnowszym Gnome3 działa nadal po wylogowaniu do GDM proste przełączanie z Wayland do Xorg?
Z tego co widzę jest ta opcja.
Czy działa nie wiem nie sprawdzałem.
Działa WaylandEnable=false
Używam otwartych sterowników intela i radeon, pomiędzy kartami graficznymi mojej hybrydowej konstrukcji przełączam się za pomocą PRIME.
Co do tych wycieków pamięci w Gnome, to winny był JavaScript. Teraz Gnome i Cinnamon stoi JavaScriptem. Wczoraj testowałem Kubuntu 18.0.4.2 z KDE i zjada na starcie jakieś 200MB mniej od Gnome. W JavaScript łatwiej się pisze niż w C/C++, ale za to ma większy apetyt na pamięć RAM. Ogólnie na bardzo słaby sprzęt wybieram Xfce ewentualnie LXQT.
Ostatnio edytowany przez buster (2019-07-14 19:26:49)
Ramu nic nie zjada tylko używa.
Z bardzo słabym sprzętem nie ma co szaleć, przeglądarki Chrome i Firefox w czasach html5 bywają często cięższe, aniżeli Debian z Xfce bez nich.
W moim kompie w tej chwili:
3.5 MiB + 635.5 KiB = 4.2 MiB trashapplet 3.5 MiB + 762.5 KiB = 4.2 MiB mate-geyes-applet 3.7 MiB + 625.5 KiB = 4.3 MiB fish-applet 5.3 MiB + 582.5 KiB = 5.8 MiB mate-session 5.4 MiB + 502.5 KiB = 5.9 MiB notification-area-applet 5.7 MiB + 604.5 KiB = 6.3 MiB mate-multiload-applet 5.6 MiB + 777.5 KiB = 6.3 MiB mate-drivemount-applet 5.6 MiB + 796.5 KiB = 6.4 MiB mate-cpufreq-applet 6.1 MiB + 630.5 KiB = 6.7 MiB mate-sensors-applet 8.0 MiB + 1.2 MiB = 9.2 MiB mate-settings-daemon 8.1 MiB + 1.4 MiB = 9.5 MiB wnck-applet 9.1 MiB + 1.7 MiB = 10.8 MiB mate-panel 9.3 MiB + 1.5 MiB = 10.8 MiB mate-terminal 56.2 MiB + 5.2 MiB = 61.4 MiB pidgin 77.9 MiB + 21.3 MiB = 99.1 MiB Xorg 140.7 MiB + 5.7 MiB = 146.5 MiB caja 152.5 MiB + 46.4 MiB = 198.8 MiB Web Content (2) 216.7 MiB + 15.4 MiB = 232.1 MiB choqok 329.6 MiB + 11.5 MiB = 341.1 MiB thunderbird 591.0 MiB + 11.0 MiB = 601.9 MiB quiterss 839.0 MiB + 39.6 MiB = 878.6 MiB firefox
jak widać, całe środowisko RAMu używa mniej niż Firefox (2 procesy), a sam Quiterss ma wymagania większe, niż minimalne dla środowiska Mate czy Xfce.
Mam stare Mate-2.12 bazujące na Gtk2.
Także 8GB RAM traktuję jako rozsądne minimum.
W JavaScript łatwiej się pisze niż w C/C++, ale za to ma większy apetyt na pamięć RAM.
W niskopoziomowym C/C++ też się programów graficznych nie pisze, tylko z użyciem gotowych bibliotek jak QT czy Gtk, do innych funkcji programów też się bierze gotowe biblioteki.
Także nie przesadzaj z tą trudnością, pisze się praktycznie tak samo.
Zwłaszcza, ze spora część softu w środowiskach graficznych powstaje na bazie Pythona, Perla czy podobnych języków.
Jest też np Qtquick, gdzie interfejs graficzny w QT powstaje w składni prostszej niż JS, niewiele trudniejszej od html.
Albo np Glade do Gtk.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-07-15 07:25:37)