Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chciałem zaktualizować Debian Buster do wersji Sid według tego filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=jMvP2WqVcKc
Wpierw pozmieniałem nazwy na sid, zrobiłem apt update, potem tak jak on zahaszowałem repozytoria security i zrobiłem apt upgrade. Jednak u mnie przy poleceniu hostnamectl nie pojawił się wpis buster/sid tylko nadal widnieje buster. Teraz mam zostawione tylko te pierwsze dwa repozytoria jak u niego na filmiku. Czy te security sid też mam odblokować?
Ostatnio edytowany przez buster (2019-07-09 17:12:21)
adam@debian ~] > hostnamectl Static hostname: debian Icon name: computer-laptop Chassis: laptop Machine ID: 800c6561215a4b4fb0c35bdd548cada1 Boot ID: cd9b66c126e24f9994cf555de5eae8b5 Operating System: Debian GNU/Linux 10 (buster) Kernel: Linux 5.0.0-trunk-amd64 Architecture: x86-64 [18:04 adam@debian ~] >
Czysty Sid, chyba od roku albo i lepiej.
A czyli teraz jest tak opisany system operacyjny. A wgrywałeś osobno kernel 5.0.0? W wersji Sid jest nadal 4.19.0.5, a tylko wersja Experimental ma kernel 5.0.0. Czy dodanie do Sida repozytoriów z wersji Experimental nie sprawi problemów, jakiegoś piekła zależności? Jestem nowy w Debianie, wcześniej używałem całkowicie innej dystrybucji i dlatego wszystko w Debianie jest dla mnie takie inne. Czy mógłbyś pokazać sources.list swojego Sida? Mam też osobne repozytorium dodane jeszcze wtedy gdy miałem Bustera od Sublime-Text, czy ono się też zaktualizowało, ewentualnie muszę edytować jakiś plik w /etc/apt/*?
https://packages.debian.org/search?keywords=linux&a … p;section=all
Ostatnio edytowany przez buster (2019-07-09 19:37:59)
buster napisał(-a):
Czy dodanie do Sida repozytoriów z wersji Experimental nie sprawi problemów, jakiegoś piekła zależnośc
nie :) spoko głowa, wgrasz z experimentala sam kernel
nikt@debian:~$ hostnamectl Static hostname: debian Icon name: computer-desktop Chassis: desktop Machine ID: 6cc5f75bcd564c2b904f151184e5b456 Boot ID: 4963487f849740c698d841bcd995af92 Operating System: Debian GNU/Linux 10 (buster) Kernel: Linux 5.0.0-trunk-amd64 Architecture: x86-64
dodatkowo na experimentala masz automagicznie zapięty pin o wartości 1 także nawet bez pinowania nic się nie stanie :)
pytanie po co Ci jajko 5x bo mi przykładowo nie wchodziły najnowsze binarki nvidi na 4x, jeżeli wszystko Ci bangla to daruj sobie zmianę jajka dla samej zabawy nic to nie zmieni i zapewniam Cię, że nie przyspieszy Ci to sprzętu w żaden sposób :) to mit powielany przez wielu ale to gówno prawda. Próbowałem kilku kerneli zewnętrznych tj. aptosid, liquorix, xanmod i wszystko to chodzi tak samo jak dobrze skonfigurowany debianowy kernel (z powycinanymi niepotrzebnymi modułami, odpowiednimi wpisami w sysctl czy załączonym bfq)
Ostatnio edytowany przez hi (2019-07-10 21:33:43)
Ja nigdy nie miałem problemów z kernelami, dlatego że używam otwartych sterowników graficznych. Kiedyś czytałem, że ludzie dodają kernel z takiej dystrybucji aptosid, ale czy w nim są nowsze kernele? Zapewne masz racje, jedynie jak ktoś ma nowy procesor Ryzen 3000 to wymagany jest kernel 5.2+ ponieważ na starszych były jakieś tam problemy.
hostnamectl Static hostname: debian Icon name: computer-laptop Chassis: laptop Machine ID: 162e05eac03e6d4703b0ea06504df296 Boot ID: 542a5828861e432a9d0c547f2d9697c6 Operating System: Debian GNU/Linux 10 (buster) Kernel: Linux 5.2.0-0.slh.1-aptosid-amd64 Architecture: x86-64
Nowsze kernele to zazwyczaj kilka drobnych usprawnień (oszczędzanie energii, grafika itp.) i trochę lepsza obsługa nowszego sprzętu.
Kernel z aptosida u mnie działa trochę lepiej niż debianowy. Ma kilka opcji lepszych dla desktopa i system startuje trochę szybciej. Kiedyś wrzucałem wyniki testu na forum. Oczywiście nie są to jakieś kosmiczne różnice.
przecież TY człowieku nie pordzisz sobie na tym unstable? po co chcesz to zobić? ten upgrade?
Radzę sobie z systemem który ma stabilne jądro 5.2 to dlaczego mam sobie tutaj nie poradzić? Martwi mnie tylko to, że Sid nie otrzymuje security updates. W sumie już od kilku dni na nim siedzę.
Ostatnio edytowany przez buster (2019-07-11 20:01:31)
buster napisał(-a):
Martwi mnie tylko to, że Sid nie otrzymuje security updates. W sumie już od kilku dni na nim siedzę.
Security updates są w zwykłych aktualizacjach. Na tym polega dystrybucjia ciągła.
Specjalne aktualizacje bezpieczeństwa dotyczą tylko dystrybucji z klasycznym modelem wydawania. W ich przypadku trzeba dodatkowo backportować łatki bezpieczeństwa bo wersje pakietów są zamrożone do czasu wydania kolejnej wersji całego systemu.
Jak to? Sid nie dostaje security updates?
Przecież dostaje na bieżąco nowe wersje softu, czyli te poprawione również.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-07-11 21:32:46)
W takim razie mój błąd, tak to jest jak się czyta specjalistów od Linuksa na różnych portalach. Czyli security updates w wersji ciągłej Sid, są zawarte w tych dwóch repozytoriach, które zostawił ten koleś na tym filmiku z youtube?
sid ma jedno źródło o takie:
deb https://deb.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
i tam wszystko wpada także aktualizacje bezpieczeństwa masz o wiele wcześniej niż w testingu
tu masz zobrazowane jak wygląda cykl życia pakietu w Debianie
Ostatnio edytowany przez hi (2019-07-12 17:34:30)
hi napisał(-a):
sid ma jedno źródło o takie:
Kod:
deb https://deb.debian.org/debian/ unstable main contrib non-freei tam wszystko wpada także aktualizacje bezpieczeństwa masz o wiele wcześniej niż w testingu
tu masz zobrazowane jak wygląda cykl życia pakietu w Debianie
Jest jeszcze jedno:
deb https://deb.debian.org/debian experimental main contrib
Też się go używa w Sidzie.
https://wiki.debian.org/DebianExperimental
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-07-12 17:56:45)
racja, chociaż nie jest niezbędny ale może się przydać :)
nikt@debian:~$ apt-show-versions |grep experimental linux-headers-5.0.0-trunk-amd64:amd64/experimental 5.0.2-1~exp1 uptodate linux-headers-5.0.0-trunk-common:all/experimental 5.0.2-1~exp1 uptodate linux-image-5.0.0-trunk-amd64:amd64/experimental 5.0.2-1~exp1 uptodate linux-kbuild-5.0:amd64/experimental 5.0.2-1~exp1 uptodate
Dziś już mamy
> hostnamectl Static hostname: debian Icon name: computer-laptop Chassis: laptop Machine ID: 800c6561215a4b4fb0c35bdd548cada1 Boot ID: bf9c1b301f294c4b90177fa750750bdc Operating System: Debian GNU/Linux bullseye/sid Kernel: Linux 5.0.0-trunk-amd64 Architecture: x86-64
:)
Strony: 1