Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zaczynam nowy wątek, ponieważ nie znalazłem odpowiedniego w szukarce, a zatem przechodząc do tematu: mam problem ze snapami, ponieważ chciałem zainstalować oprogramowanie, którego nie ma w repozytoriach naszego wspaniałego Debiana (korzystam z sida, bo jest najlepszy), i gdy zainstalowałem pakiet snapd (poleceniem sudo apt install snapd), po ściągnięciu programu za pomocą polecenia snap, otrzymałem komunikat, że wszystko się zainstalowało, ale nigdzie tego programu nie widać w menu (środowisko graficzne MATE), tak samo jak w katalogu domowym nie ma folderu, który nazywałby się "snap" (tak jak podpatrzyłem, że jest w ubuntu). Przy próbie odpalenia programu z konsoli dostaję tylko informację, że nie ma takiego polecenia, natomiast odpowiednia komenda do snapa pokazuje, że program został ściągnięty i zainstalowany. Czy ktoś może posiada pomysł na wyjaśnienie, co może być z konfiuracją nie tak? Bo nie chciałbym rezygnować z Debiana, żeby korzystać z jednego programu na ubuntu, bo na nim wszystko działa jak powinno. A jeżeli temat już był, to w takim razie wybaczcie, ale szukarka nie znalazła niczego po wyszukiwaniu "snap".
Tak przy okazji, próby zainstalowania snapem innych programów kończy się dokładnie tak samo. W liście wszystkie pokazują się jako zainstalowane, w praktyce żadnego nie można uruchomić i jest ten sam komunikat o braku polecenia.
Ostatnio edytowany przez Merberos Knightmare (2019-06-12 08:53:33)
A co to jest ten cały snapy, jakiś link daj bo szukarka daje niejednoznaczne wyniki.
Co to znaczy "odpalam program z konsoli"?
Ostatnio edytowany przez arecki (2019-06-12 08:56:17)
Chodzi o snapcrafta, które cannonical dostarcza.
Swoją drogą, mogę prosić moderatora o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu, bo chyba się kopyrtnąłem, i nie widziałem tego, że dział dotyczy oprogramowania dostępności...
Napisz konkretnie jakiego snapa instalowałeś (podaj polecenie), oraz jak go potem próbowałeś uruchamić (polecenie).
Ostatnio edytowany przez arecki (2019-06-12 09:07:25)
Czy czytałeś dokumentację snapa? Chociażby na stronie wspomnianego przez Ciebie snapcrafta
docs.snapcraft.io/docs napisał(-a):
Running snap commands
A snap’s installed applications can be found under /snap/bin, and subsequently, often added to $PATH. This makes commands directly accessible from the command line.
For example, the command installed via the VLC snap is simply vlc:Kod:
$ which vlc /snap/bin/vlcIf executing a command directly doesn’t work, try prefixing it with the /snap/bin path:
Kod:
$ /snap/bin/vlcAdding /snap/bin to your default $PATH makes running snaps that don’t automatically add themselves more convenient.
zbig napisał(-a):
Czy czytałeś dokumentację snapa? Chociażby na stronie wspomnianego przez Ciebie snapcrafta
docs.snapcraft.io/docs napisał(-a):
Running snap commands
A snap’s installed applications can be found under /snap/bin, and subsequently, often added to $PATH. This makes commands directly accessible from the command line.
For example, the command installed via the VLC snap is simply vlc:Kod:
$ which vlc /snap/bin/vlcIf executing a command directly doesn’t work, try prefixing it with the /snap/bin path:
Kod:
$ /snap/bin/vlcAdding /snap/bin to your default $PATH makes running snaps that don’t automatically add themselves more convenient.
Dzięki wielkie, tak daleko akurat w dokumentacji nie dotarłem... Ale kurcze jak za każdym razem mam trzaskać z konsoli zamiast kliknąć w ikonę... spore utrudnienie...
Merberos Knightmare napisał(-a):
Dzięki wielkie, tak daleko akurat w dokumentacji nie dotarłem... Ale kurcze jak za każdym razem mam trzaskać z konsoli zamiast kliknąć w ikonę... spore utrudnienie...
Sprawdź poradę z poniższeglo linku
Strony: 1