Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześc
Kununtu 18.1 Po reinstalacji systemu straciłem dostęp do partycji z poziomu uzytkownika. Partycja działa prawidłowo, to FAT32, mogę się do niej dostać z poziomu roota, albo przez drugi system Windows. Nie mogę zmienić użytkownika.
root@darekPC:/home/dariusz# ls -dl /mnt/Magazyn drwxrwx--- 1 root plugdev 8192 sty 12 19:47 /mnt/Magazyn root@darekPC:/home/dariusz# chown -R dariusz /mnt/Magazyn
Nic to nie daje, dalej jest root właścicielem.
ls -dl /mnt/Magazyn drwxrwx--- 1 root plugdev 8192 sty 12 19:47 /mnt/Magazyn
Co jest nie tak?
Twój użytkownik nie musi być właścicielem katalogu, żeby mieć do niego dostęp, więc chown niekoniecznie.
Teraz masz rwx dla konta root, rwx dla grupy plugdev i --- dla pozostałych kont.
Możesz dodać swoje konto do grupy plugdev będziesz mieć wtedy read, write, execute. (Tak lepiej niż majstrować przy jednym folderze, Twój użytkownik będzie mieć dostęp do wszystkich nowych podłączanych napędów.)
Daj wynik
$ groups
Ostatnio edytowany przez lama (2019-02-02 14:49:46)
dariusz@darekPC:~$ groups dariusz sudo
Wycięło Ci przypisanie do grup przy reinstalacji systemu (ale nie podpowiem, jak reinstalować system z zachowaniem przypisania do grup).
U mnie, dla porównania, jest tak:
$ groups lama cdrom floppy audio dip video plugdev netdev bluetooth lpadmin scanner
Dodaj się do plugdev (i pewnie kilku innych).
$ usermod -aG plugdev dariusz
Usermod odniesie efekt przy kolejnym logowaniu.
Ostatnio edytowany przez lama (2019-02-02 15:03:43)
Jak montujesz tego fata z poziomu root, to montuj go w poniższy sposób:
# mount -t vfat /dev/sdc1 /media/morfik -o rw,uid=1000,gid=1000,umask=133,dmask=022
Ostatnio edytowany przez morfik (2019-02-02 15:02:54)
ok dzieki pomogło