Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Od kilku dni szarpię się z problemem którego nie potrafię ominąć. Otóż instaluję Asteriska z repozytoriów wraz z zależnościami, wszystko jest OK - problem nie dotyczy samego Asteriska. Mam w komputerze specyficzną kartę ISDN, która nie jest obsługiwana przez DAHDI z repozytoriów, więc kompiluję DAHDI ze źródeł od producenta karty i instaluję je w w systemie przez make install, więc apt nic o nim nie wie. By Asterisk mógł z niego skorzystać potrzebny jest pakiet asterisk-dahdi, jest w repozytoriach, ale wymaga on doinstalowania pakietu dahdi z repozytoriów, który to nadpisuje własnoręcznie skompilowane DAHDI. Póki co pobrałem asterisk-dahdi i zainstalowałem je na siłę używając:
dpkg --ignore-depends=dahid -i asterisk-dahdiXXXX.deb
Wszystko działa, ale problem polega na tym, że nie mogę już korzystać z apt-get - jak próbuję robić cokolwiek to dostaję komunikat:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności: asterisk-dahdi : Wymaga : dahdi ale nie zostanie zainstalowany Niespełnione zależności. Proszę spróbować wykonać "apt --fix-broken install" bez pakietów (lub podać rozwiązanie).
Rozwiązaniem dla mnie jest zasugerowanie apt by uznał, że pakiet dahdi jest zainstalowany i to w najnowszej wersji i by się od niego odstosunkował ;) Nie chciałbym by któregoś dnia apt nadpisał mi działające DAHDI takim z repozytoriów które niestety dla mnie jest bezużyteczne.
Da się to jakoś zrobić? Debian bez działającego apt jest nieco "upośledzony"...
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio edytowany przez brii (2018-06-17 12:47:34)
Dzięki za podpowiedź, potrzebny jest do tego equivs
Żeby stworzyć pusty pakiet który zastąpi dahdi z repozytorium wystarczy utworzyć plik "dahdi" którego zawartość będzie miała dwa wiersze:
Package: dahdi Version: 5.0
Następnie trzeba wydać polecenie: equivs-build dahdi
W ten sposób powstanie paczka .deb którą wystarczy zainstalować :)
Strony: 1