Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1 2018-05-01 11:14:52

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Brak dźwięku

Witam,mam problem dotyczący braku dźwięku na moim debianie, alsamixer nie jest zmutowany, odinstalowalem pulseaudio,i  nadal nic. Dodam ,że chciałbym podłączyć głośniki 5.1 do jednego wejścia i 2.1 do drugiego. MIał ktoś podobny problem? Prześledziłem dużo for w poszukiwaniu odpowiedzi ,ale nic nie pomogło

Offline

 

#2 2018-05-01 11:28:57

skullman
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-04-08

Re: Brak dźwięku

A jaki to Debian, jaka karta, jakie środowisko graficzne, może jakieś wyjście że skryptu? I napisz coś więcej o tym jak i gdzie Ty te kabelki podpinasz.

Ostatnio edytowany przez skullman (2018-05-01 17:03:33)

Offline

 

#3 2018-05-01 23:08:43

wikingagressor
Użytkownik
Skąd: Józefów k.Błonia, mazowieckie
Zarejestrowany: 2015-02-03

Re: Brak dźwięku

Jak chcesz takie kombinacje robic, to raczej pulseaudio sie do tego przydaje.


Peace, Love and Debian for the World!!!

Offline

 

#4 2018-05-02 08:56:16

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Re: Brak dźwięku

Wersja debiana:Linux debian 4.9.0-6-amd64 #1 SMP Debian 4.9.82-1+deb9u3 (2018-03-02) x86_64 GNU/Linux
Karta dźwiękowa jest standardowa do płyty głównej, w alsamixerze mi nie pokazuje jaki to model,tylko pisze po prostu default. Środowisko graficzne LXDE.Kabelki, jedno idzie pod wejście liniowe(ziel.) a drugi pod wejście liniowe niebieskie.

Offline

 

#5 2018-05-02 09:00:01

ciastek1981
Użytkownik
Zarejestrowany: 2016-06-19

Offline

 

#6 2018-05-02 09:02:27

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Re: Brak dźwięku

Dobra,mam wynik skryptu.



Kod:

 ################################
!!ALSA Information Script v 0.4.64
!!################################

!!Script ran on: Wed May  2 07:07:36 UTC 2018


!!Linux Distribution
!!------------------

Debian GNU/Linux 9 \n \l PRETTY_NAME="Debian GNU/Linux 9 (stretch)" NAME="Debian GNU/Linux" ID=debian HOME_URL="https://www.debian.org/" SUPPORT_URL="https://www.debian.org/support" BUG_REPORT_URL="https://bugs.debian.org/"


!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer:      ACTION
Product Name:      ACT Sierra
Product Version:   Triton 5 E 300G
Firmware Version:  F4
Board Vendor:      Gigabyte Tecohnology Co., Ltd.
Board Name:        H61M-S1


!!ACPI Device Status Information
!!---------------

/sys/bus/acpi/devices/INT3F0D:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0103:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0C:00/status      11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:00/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:01/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:02/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:03/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:04/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:05/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:06/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:07/status      9


!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release:    4.9.0-6-amd64
Operating System:  GNU/Linux
Architecture:      x86_64
Processor:         unknown
SMP Enabled:       Yes


!!ALSA Version
!!------------

Driver version:     
Library version:    1.1.3
Utilities version:  1.1.3


!!Loaded ALSA modules
!!-------------------



!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

No sound servers found.


!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------



!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)


!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!-------------------------------------------------------

00:1b.0 0403: 8086:1c20 (rev 05)
    Subsystem: 1458:a002
--
01:00.1 0403: 10de:0be4 (rev a1)
    Subsystem: 1458:34eb


!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2


!!Loaded sound module options
!!---------------------------


!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw----  1 root audio 116,  1 May  2 08:49 /dev/snd/seq
crw-rw----  1 root audio 116, 33 May  2 08:49 /dev/snd/timer


!!ALSA configuration files
!!------------------------

!!User specific config file (~/.asoundrc)

pcm.!default {
type plug
slave.pcm "surround51"
slave.channels 6
route_policy duplicate
}


!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

aplay: device_list:270: no soundcards found...

ARECORD

arecord: device_list:270: no soundcards found...

!!Amixer output
!!-------------


!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
--endcollapse--


!!All Loaded Modules
!!------------------

Module
fuse
pci_stub
vboxpci
vboxnetadp
vboxnetflt
vboxdrv
iTCO_wdt
nvidia
joydev
iTCO_vendor_support
drm
intel_rapl
evdev
x86_pkg_temp_thermal
mei_me
intel_powerclamp
shpchp
mei
coretemp
kvm_intel
kvm
irqbypass
crct10dif_pclmul
crc32_pclmul
ghash_clmulni_intel
intel_cstate
intel_uncore
sg
video
lpc_ich
intel_rapl_perf
mfd_core
serio_raw
pcspkr
button
parport_pc
ppdev
lp
parport
ip_tables
x_tables
autofs4
ext4
crc16
jbd2
crc32c_generic
fscrypto
ecb
glue_helper
lrw
gf128mul
ablk_helper
cryptd
aes_x86_64
mbcache
sr_mod
cdrom
sd_mod
hid_generic
uas
usb_storage
ata_generic
usbhid
hid
ata_piix
crc32c_intel
ehci_pci
ehci_hcd
psmouse
libata
i2c_i801
scsi_mod
i2c_smbus
r8169
mii
usbcore
usb_common
fan
thermal


!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------

Ostatnio edytowany przez gacusx (2018-05-02 09:49:19)

Offline

 

#7 2018-05-02 13:22:21

ciastek1981
Użytkownik
Zarejestrowany: 2016-06-19

Re: Brak dźwięku

Tak nie pójdzie?

Kod:

modprobe snd_hda_intel

Forum Linux Mint Polska http://forum.linuxmint.pl/

Offline

 

#8 2018-05-02 13:32:50

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dźwięku

ciastek1981 napisał(-a):

Tak nie pójdzie?

Kod:

modprobe snd_hda_intel

Udev (czy sam kernel) powinien to chyba zrobić automatycznie...

Może trzeba doinstalować:

Kod:

alsa-firmware-loaders

Albo wykombinować„ jakieś specyficzne opcje dla tego sterownika, który obrabia pierdylion kart w różnych wersjach.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-05-02 13:37:38)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#9 2018-05-02 13:47:18

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Re: Brak dźwięku

ciastek1981 napisał(-a):

Tak nie pójdzie?

Kod:

modprobe snd_hda_intel

Wywala mi errory

Kod:

 oot@debian:/home/kacper1# modprobe snd_hda_intel
modprobe: ERROR: ../libkmod/libkmod-module.c:192 kmod_module_parse_depline() ctx=0x5615c52bc010 path=/lib/modules/4.9.0-6-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko error=No such file or directory
modprobe: ERROR: ../libkmod/libkmod-module.c:192 kmod_module_parse_depline() ctx=0x5615c52bc010 path=/lib/modules/4.9.0-6-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko error=No such file or directory
modprobe: ERROR: could not insert 'snd_hda_intel': Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)

Offline

 

#10 2018-05-02 14:09:39

ciastek1981
Użytkownik
Zarejestrowany: 2016-06-19

Re: Brak dźwięku

@Jack

Ja tam nie wiem. Czystego Debiana już dawno nie używałem.

@gacusx

gacusx napisał(-a):

Kod:

modprobe: ERROR: could not insert 'snd_hda_intel': Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)

Może coś tam wypluje, ale w skrypcie nic nie było

Kod:

dmesg | grep -i hda

Na moje zdaje się to trzeba będzie coś doinstalować i przeinstalować.

Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2018-05-02 14:10:11)


Forum Linux Mint Polska http://forum.linuxmint.pl/

Offline

 

#11 2018-05-02 14:11:46

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dźwięku

Kod:

4.9.0-6-amd64

Ja bym radził jakiś świeższy kernel z backportów na początek.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-05-02 14:14:15)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#12 2018-05-02 14:14:07

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Re: Brak dźwięku

Jacekalex napisał(-a):

Kod:

4.9.0-6-amd64

Ja bym radził jakiś świeższy kernel z backportów na początek.

Jak go zainstalować?

Offline

 

#13 2018-05-02 14:23:07

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dźwięku

gacusx napisał(-a):

Jacekalex napisał(-a):

...

Jak go zainstalować?

Kod:

apt install apt-transport-https

dodajesz repozytorium, o ile jeszcze go nie masz:

Kod:

deb https://deb.debian.org/debian stretch-backports main contrib non-free
deb-src  https://deb.debian.org/debian stretch-backports main contrib non-free

potem:

Kod:

apt update
apt install -t stretch-backports  linux-image-amd64

Załaduje Ci aktualne jajo 4.15

Jeżeli to nie pomoże, możesz też spróbować jajo z Aptosida, tam mają aktualne 4.16.

Repo Aptosida ma adres:

Kod:

deb http://aptosid.com/debian unstable main fix.main
deb-src  https://aptosid.com/debian unstable main fix.main

Instaluje się je poleceniem:

Kod:

apt install linux-image-aptosid-amd64

UWAGA:
Przed dodaniem repo unstable zrób sobie plik konfiguracyjny /etc/apt/apt/conf o takiej zawartości:

Kod:

APT::Default-Release "stable";
APT::Get::Install-Recommends "false";
APT::Get::Install-Suggests "false";
Apt::Get::Purge;
Acquire::PDiffs "true";

Pozdro

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-05-02 14:27:53)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#14 2018-05-02 14:28:05

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Re: Brak dźwięku

Po zainsalowaniu tego,mam takie cos

Kod:

 root@debian:/home/kacper1# uname -a
Linux debian 4.9.0-6-amd64 #1 SMP Debian 4.9.82-1+deb9u3 (2018-03-02) x86_64 GNU/Linux

Ostatnio edytowany przez gacusx (2018-05-02 14:34:04)

Offline

 

#15 2018-05-02 14:36:33

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dźwięku

Pokaż:

Kod:

ls  /boot/vmlinuz*

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#16 2018-05-02 15:28:56

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Re: Brak dźwięku

Teraz mi wywaliło srodowisko w ogóle. I wyskakuje przy uruchamianiu pc : FAILED to start light display manager.

Offline

 

#17 2018-05-02 15:44:45

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Skąd: ze WSI
Zarejestrowany: 2011-09-15
Serwis

Re: Brak dźwięku

Ale żeście nakombinowali. :]

Tam macie wyraźnie napisane co go boli:

modprobe: ERROR: ../libkmod/libkmod-module.c:192 kmod_module_parse_depline() ctx=0x5615c52bc010 path=/lib/modules/4.9.0-6-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko error=No such file or directory

i szukając za ścieżką modułu pokazuje:

Kod:

# apt-file search sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
linux-image-4.10.0-rc6-amd64: /lib/modules/4.10.0-rc6-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
linux-image-4.15.0-3-amd64: /lib/modules/4.15.0-3-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
linux-image-4.15.0-3-amd64-dbg: /usr/lib/debug/lib/modules/4.15.0-3-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
linux-image-4.16.0-trunk-amd64-dbg: /usr/lib/debug/lib/modules/4.16.0-trunk-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
linux-image-4.16.0-trunk-amd64-unsigned: /lib/modules/4.16.0-trunk-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko

Oczywiście te kernele mają nieco wieksze numerki ale to jest standardowy moduł, który był obecny od lat w kernelu, zwłaszcza stock'owym. Dlaczego go nie ma? To nie do mnie pytanie. Ja zasuwam na tym module od lat i nigdy nie miałem problemów, więc na bank on był w 4.9. Co tam autor wątku nakombinował ze swoimi kernelami, to trzeba się go zapytać.

@Jacekalex, ale chyba mu popsułeś system. xD A i tego apt-transport-https nie trzeba już instalować, bo apt już od jakiegoś czasu ma wsparcie natywne dla HTTPS.

Offline

 

#18 2018-05-02 16:02:05

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dźwięku

@Jacekalex, ale chyba mu popsułeś system. xD A i tego apt-transport-https nie trzeba już instalować, bo apt już od jakiegoś czasu ma wsparcie natywne dla HTTPS.

Co popsułem?

Litghtdm zależy od plików apta, czy od kernela, który w ogóle nie jest zainstalowany?
Jeżeli do apta dodali https, to powinien wywalić stosowny komunikat na ten temat  przy próbie instalacji apt-transport-https, prawda?
W każdym razie próba instalacji tej paczki nie ma wpływu na Systemd i Lightdm.

Chyba ze wgrało się nowe jajo, i szwankuje sterownik grafiki w tym jaju, ale ciekawe, jakim cudem szwankuje...

PS:
apt-file pokazuje, że w jaju backport moduł jest.
Czyli w 4.9.0.6 nie ma go chyba wyjątkowo, albo to jakaś dziwna wersja tego jajka.
EDIT:
bardzo dziwna:

Kod:

root ~> modinfo snd-hda-codec
filename:       /lib/modules/4.9.0-6-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko

root ~> uname -r
4.9.0-6-amd64

root ~> file /lib/modules/4.9.0-6-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
/lib/modules/4.9.0-6-amd64/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko: ELF 64-bit LSB relocatable, x86-64, version 1 (SYSV), BuildID[sha1]=725524426258e6441d30eff55474c16a5937ab87, not stripped

To wynik z jednego VPSa, na którym chodzi sklep internetowy.

gacusx napisał(-a):

Teraz mi wywaliło srodowisko w ogóle. I wyskakuje przy uruchamianiu pc : FAILED to start light display manager.

Czyli masz w tym momencie dostępną konsolę?
Jaką tam masz dokładnie kartę graficzną

Możesz spróbować  odpalić X-y przez polecenie:

Kod:

starx

albo

Kod:

xinit

Wtedy na konsoli system powinien napisać komunikat błędu - czyli Xorg powinien pokazać, co go dokładnie boli.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-05-02 16:21:42)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#19 2018-05-02 16:27:28

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Re: Brak dźwięku

Nie mam jak tego skopiować ,bo mam tylko tryb tekstowy
Karta graficzna nvidia gt220

Kod:

.NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please system's kernel log for aditional error messages consult the NVIDIA README for details.
No devices detected
Fatal server error
No screens found

Ostatnio edytowany przez gacusx (2018-05-02 16:35:51)

Offline

 

#20 2018-05-02 18:56:32

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Skąd: ze WSI
Zarejestrowany: 2011-09-15
Serwis

Re: Brak dźwięku

Jacekalex napisał(-a):

Litghtdm zależy od plików apta, czy od kernela, który w ogóle nie jest zainstalowany?

A kto to tam wie co się stało po tym jak wrzucił tego configa APT, może jakieś pakiety mu wyleciały przy okazji?

Jacekalex napisał(-a):

Jeżeli do apta dodali https, to powinien wywalić stosowny komunikat na ten temat  przy próbie instalacji apt-transport-https, prawda?

Może wystarczy przeczytać opis: xD

Kod:

# aptitude show apt-transport-https
...
Description: transitional package for https support
 This is a dummy transitional package - https support has been moved into the apt package in 1.5. It can be safely removed.
...

Choć na stable z tego co widzę to jest jeszcze jakieś 1.4.8, więc tam pewnie trzeba to doinstalować. xD

Offline

 

#21 2018-05-02 19:24:46

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dźwięku

gacusx napisał(-a):

Nie mam jak tego skopiować ,bo mam tylko tryb tekstowy
Karta graficzna nvidia gt220

Kod:

.NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please system's kernel log for aditional error messages consult the NVIDIA README for details.
No devices detected
Fatal server error
No screens found

Do Nvidii musisz sterownik binarny zainstalować z repozytorium

Jakie teraz masz jajo:
zainstaluj

Kod:

apt install nvidia-detect

pokaż wyniki:

Kod:

uname -a

Kod:

nvidia-detect

Nie mam jak tego skopiować ,bo mam tylko tryb tekstowy

A cóż to znowu za bajki opowiadasz?

Kod:

 uname -a >NVIDIA
nvidia-detect 2>&1 >> NVIDIA

rezultat:

Kod:

 cat NVIDIA
Linux domek 4.16.6-g1 #1 SMP PREEMPT Mon Apr 30 22:50:02 CEST 2018 x86_64 GNU/Linux
Detected NVIDIA GPUs:
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GM107 [GeForce GTX 750] [10de:1381] (rev a2)

Checking card:  NVIDIA Corporation GM107 [GeForce GTX 750] (rev a2)
Your card is supported by the default drivers and legacy driver series 340.
It is recommended to install the
    nvidia-driver
package.

Wystarczy przekierować wyjście polecenia  do pliku, a pliczek może się znajdować np na pendraku, albo nawet zamontowanym przez mtpfs tablecie czy smartfonie.

W Linuxie  nie ma pojęcia "nie mam jak" jest tylko pojęcie "nie wiem jak to zrobić".


PS:
Jakbyś czytał na ekranie, co system ma Ci do powiedzenia, to ten wątek byłby o pół metra krótszy. :)

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-05-02 19:29:12)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#22 2018-05-03 12:00:43

gacusx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2018-05-01

Re: Brak dźwięku

Na KDE działa wszystko dobrze( odpalilem przez opcje zaawansowane. tylko jak przywrocic na stałe stare jajo?)

Offline

 

#23 2018-05-03 13:04:42

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dźwięku

Nie ma sensu pchać się w stare jajo, bo jego żywot nie jest wartością nieskończoną.
Naucz się konfigurować system i instalować sterowniki.

Przy czym KDE wstało na sterowniku Nouveau chyba, bo z binarną Nvidią ma na razie problemy z implementacją EGL.


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Możesz wyłączyć AdBlock — tu nie ma reklam ;-)