Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Witam wszystkich.
Mam problem z prawidłowym sterowaniem wentylatorami na karcie MSI GTX 1060 6 GB na linuksie. Po przekroczeniu temperatury 60 stopni wentylatory uruchamiaja sie z maksymalna predkoscia i nie wyłaczaja (nie zwalniaja) az do resetu komputera.
A powinny bujac sie stopniowo. Pamietam, ze na ktorychs starszych sterownikach od Stretcha pracowaly normalnie, ale tez byla to loteria.
Jest jakis progam zastepujacy MSI Afterburner?
Pozdrawiam. Paweł.

Użytkownik

slrg napisał(-a):
... karcie MSI GTX 1060 6 GB ...
Z tego wpisu domyślam się że to komputer stacjonarny i karta ma własny wentylator.
slrg napisał(-a):
... Jest jakis progam zastepujacy MSI Afterburner? ...
W sensie że co, chcesz ją kręcić czy sterować wiatrakiem.
W konfiguracji xorg-a dla karty dodaj wpis lub całą sekcje "Screen" (jak nie masz), do już istniejącej "Device".
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
Option "Coolbits" "4" # jak nie zadziała sprawdzić 5 lub 12
EndSectionTeraz restart X-ów, chyba wystarcza zaraz to sprawdzę. I w zakładce
nvidia-settings -p "Thermal Settings"
Sprawdź czy jest możliwość włączenia sterowania wentylatorem karty. Można włączyć w konsoli, ale lepiej jak zobaczysz czy się włącza i steruje.
Albo zainstaluj nowsze sterowniki z backportów Stretcha.
Ostatnio edytowany przez jawojx (2018-01-27 22:01:26)
Użytkownik

Z tego wpisu domyślam się że to komputer stacjonarny i karta ma własny wentylator.
Tak stacjonarny. Komputer działa poza tym normalnie, tylko głosno. Karta jest polpasywna.
W sensie że co, chcesz ją kręcić czy sterować wiatrakiem.
Sterowac wiatrakami, bo to:
W konfiguracji xorg-a dla karty dodaj wpis lub całą sekcje "Screen" (jak nie masz), do już istniejącej "Device".
Kod:
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
Option "Coolbits" "4" # jak nie zadziała sprawdzić 5 lub 12
EndSection
Teraz restart X-ów, chyba wystarcza zaraz to sprawdzę. I w zakładce
Kod:
nvidia-settings -p "Thermal Settings"
Nic nie zmienia. Probowałem. Znaczy opcja jest widoczna, ale jaka predkosc (ta procentowa) bym nie ustawił, zawsze rozpedza ja do wysokiej.
Albo zainstaluj nowsze sterowniki z backportów Stretcha.
Mam juz je zainstalowane.
Sprawdź czy jest możliwość włączenia sterowania wentylatorem karty. Można włączyć w konsoli, ale lepiej jak zobaczysz czy się włącza i steruje.
Jak sie wlacza i steruje w konsoli? Za pomoca nvidia-smi?
Ostatnio edytowany przez slrg (2018-01-27 23:57:23)

Użytkownik

slrg napisał(-a):
Nic nie zmienia. Probowałem. Znaczy opcja jest widoczna, ale jaka predkosc (ta procentowa) bym nie ustawił, zawsze rozpedza ja do wysokiej.
A czy da się zmniejszyć po takim rozpędzeniu, powiedzmy na 40-50. Sprawdzałeś czy temperatura na GPU spada może coś z czujnikiem.
slrg napisał(-a):
Jak sie wlacza i steruje w konsoli? Za pomoca nvidia-smi?
To włączy i ustawi obroty na 60 %.
nvidia-settings -a "[gpu:0]/GPUFanControlState=1" -a "[fan:0]/GPUTargetFanSpeed=60"
Tak możesz sprawdzić czy numery [gpu:0][fan:0] się zgadzają, i parę innych przydatnych.
nvidia-settings -q all | grep Fan

Użytkownik

jakim programem (komendą) obciążasz kartę? Używasz optirun/primusrun?
Użytkownik

A czy da się zmniejszyć po takim rozpędzeniu, powiedzmy na 40-50. Sprawdzałeś czy temperatura na GPU spada może coś z czujnikiem.
Nie. Ale mam nadzieje, ze problem chociaz czesciowo sie rozwiazal, bo: uruchomiłem ta karte na drugim komputerze pod windowsem i tam pracowala normalnie sterowana MSI Afterburner. Pozniej ja przelozylem z powrotem i przy pierwszym uruchomieniu objawy byly podobne jak poprzednio, ale cos mnie natchnelo wyhamowac (delikatnie) ten wentylator recznie palcem i od tego momentu oba wentylatory pracuja normalnie (reaguja na zmiany procentowe w nvidia-settings czy to z komendy podanej przez Ciebie czy z programu).
To włączy i ustawi obroty na 60 %.
Teraz ustawiam je nawet na 30%, bo sa duze i chlodza bardzo dobrze, a przy tym nieslyszalne.
jakim programem (komendą) obciążasz kartę? Używasz optirun/primusrun?
A to jest wazne jakim programem obciaza sie karte?
Ostatnio edytowany przez slrg (2018-01-29 03:50:26)

Użytkownik

slrg napisał(-a):
Jeśli masz dwie karty graficzne to rzekłbym, że kluczowe :D
Użytkownik

arecki napisał(-a):
slrg napisał(-a):
Jeśli masz dwie karty graficzne to rzekłbym, że kluczowe :D
Ta karta nie obsługuje SLI. Poprzednia 980 chyba tak. Obciazam ja benchmarkami Unigine Heaven/Superposition i grami :D Przy prawidłowym sterowaniu wetylatory rozpedzaja sie powoli od temperatury 60 stopni.
Ostatnio edytowany przez slrg (2018-01-29 12:37:11)

Użytkownik

Nie o SLI chodziło :D ale teraz już chyba wszystko jasne.

Użytkownik

Jakie masz sterowniki? U mnie na sterownikach zamkniętych z repozytorium (testing, 384.111) działa bez żadnych problemów i dodatkowej konfiguracji. Po przekroczeniu temperatury się wentylatory włączają, jak temperatura spada to się wyłączają ;)
Użytkownik

yaros napisał(-a):
Jakie masz sterowniki? U mnie na sterownikach zamkniętych z repozytorium (testing, 384.111) działa bez żadnych problemów i dodatkowej konfiguracji. Po przekroczeniu temperatury się wentylatory włączają, jak temperatura spada to się wyłączają ;)
Te same.