Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam serwer udostępniający zasoby przez Sambę.
Generalnie wszystko działa poprawnie, użytkownicy mogą się dostać do swoich zasobów poprzez sieć.
Moim zadaniem jest utworzenie katalogu pub/ który będzie dostępny dla wszystkich i wszyscy będą mieli do niego pełne prawa dostępu.
Utworzyłem użytkownika pub z katalogiem pub, nadałem temu katalogowi chmod 777 i utworzyłem każdemu użytkownikowi systemu w jego katalogu domowym symlink do pub/ i rzeczywiście, każdy może sobie tam wejść i coś zapisać.
Problem polega na tym, że jeżeli użytkownik A utworzy tam plik to użytkownik B nie będzie mógł tego pliku usunąć czy skopiować bo tworzone pliki otrzymują prawa -rwx------
Jak więc mogę sprawić, żeby wszystko co tworzone w obrębie pub/ otrzymywało prawa 777?
Druga sprawa - nie jestem pewien czy ustawienie 777 na pub/ to jest dobry pomysł, może powinienem zrobić to jakoś inaczej?
Mój smb.conf:
[global] workgroup = mygroup netbios name = myserver server string = My Server hosts allow = (...) hosts deny = 0.0.0.0/0 dns proxy = no log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 1000 syslog = 0 panic action = /usr/share/samba/panic-action %d preferred master = auto local master = yes printcap name = /etc/printcap load printers = no printing = bsd ####### Authentication ####### security = user encrypt passwords = true invalid users = root unix password sync = yes pam password change = yes passwd program = /usr/bin/passwd %u passwd chat = *Enter\snew\sUNIX\spassword:* %n\n *Retype\snew\sUNIX\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* . socket options = TCP_NODELAY domain master = auto unix extensions = no #======================= Share Definitions ======================= [homes] comment = Home Directories browseable = no writable = yes hide dot files = yes veto files = /.*/ follow symlinks = yes wide links = yes create mask = 0700 directory mask = 0700 read only = no [pub] comment = Public Directory browseable = no read only = no writeable = yes hide dot files = yes follow symlinks = yes path = /home/pub create mask = 0777 directory mask = 0777
Zauważ, że w smb.conf, który wkleiłem jest sekcja:
[pub] comment = Public Directory browseable = no read only = no writeable = yes hide dot files = yes follow symlinks = yes path = /home/pub create mask = 0777 directory mask = 0777
No i efekt jest taki jak opisałem czyli nowo tworzone pliki i katalogi nie mają praw 777.
A, rozumiem.
Ale próbowałem tych parametrów i nie wpłynęły na działanie.
Jest jeszcze kwestia umask i z tym też eksperymentowałem, ale nie jest dla mnie jasne jak to powinienem zrobić prawidłowo.
Moje eksperymenty z umask wyglądały tak, że wywoływałem polecenie umask w pub/ i otrzymywałem wynik 0022, następnie wywoływałem umask 0000 oraz umask 000 i to niczego nie zmieniało. Podobnie umask 0777 niczego nie zmieniało - nadal mogłem jako użytkownik ze zdalnego komputera stworzyć pliki w pub/ a chyba jednak nie powinienem móc.
Nie bardzo rozumiem dlaczego nic nie przynosi efektów.
nie ma bata musi działać :)
dodaj:
create mode = 0660 directory mode = 0770 force create mode = 0660 force directory mode = 0770
ewentualnie:
1. dodaj wszystkich urzytkowników do grupy pub (gpassw user1 pub) itd.
2. chown pub:pub /home/pub (tak na wszelki wypadek bo nie wiem co tam mozesz miec :) )
3. chmod g+s /home/pub (poczytaj sgid)
4. dodaj do samby to co podalem wyżej i dodatkowo: force group = pub
ja mam coś podobnego i tutaj masz kawałek mojeg smb.conf
[z1] comment = Z1 na E52 path = /home/samba/z1 browsable=yes public=yes writable=yes create mode = 0660 directory mode = 0770 force create mode = 0660 force directory mode = 0770 force group = uzytkownicy_domeny follow symlinks = yes valid users = @uzytkownicy_domeny write list = @uzytkownicy_domeny #vfs objects = recycle recycle:repository = .KOSZ recycle:keeptree = True recycle:versions = True recycle:touch = True recycle:exclude = *.tmp|*.tmp|*.TMP|*.o|*.obj|~$*|*.ba0 $ recycle:exclude_dir = /tmp|/temp|/cache # Audit settings vfs objects = full_audit recycle full_audit:prefix = %u|%I|%S|%m| full_audit:failure = connect full_audit:success = connect disconnect mkdir rmdir read write sendfile rename unlink chmod fchmod chown fchown ftruncate lock symlink readlink link$ full_audit:facility = local5 full_audit:priority = notice
samba 4.0.5 przy starszych wersjach 3.8 nazwy grup muszą być podane w cudzusłowiu " "
Żona ogląda jakiś badziewiasty serial i tv zajęty wiec trochę się rozpisałem
Pozdrawiam
:)
Udało mi się. Wielkie dzięki!
Witam miałem podobny problem jednak rozwiązałem go w ten sam sposób.
Teraz mam pytanie.
Mam udział "test" i użytkowników w grupie1 i każdy może tworzyć i usuwać pliki i to jest ok.
A czy jest możliwość dla użytkownika który jest w grupie1 ustawić aby jeden folder był tylko do odczytu??
Ewentualnie czy dla użytkownika można w danym udziale "test" ustawić brak dostępu do katalogu np. dokumenty
jak to zrobić??
robzio napisał(-a):
Witam miałem podobny problem jednak rozwiązałem go w ten sam sposób.
Teraz mam pytanie.
Mam udział "test" i użytkowników w grupie1 i każdy może tworzyć i usuwać pliki i to jest ok.
A czy jest możliwość dla użytkownika który jest w grupie1 ustawić aby jeden folder był tylko do odczytu??
Ewentualnie czy dla użytkownika można w danym udziale "test" ustawić brak dostępu do katalogu np. dokumenty
jak to zrobić??
Najlatwiej to zrobic dwiema grupami. Grupa1 ma pelny dostep do folderu "test", czyli 077x. Dostep Grupy2 zalezy od wartosci x: dla 5 moga otworzyc katalog i odczytac zawartosc, dla 0 nie moga wejsc do katalogu.
Strony: 1