Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1 2017-11-02 12:33:22

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Sieć domowa - zasoby windows

Mam  w domu cztery kompy.
Wszystko chodzi po wifi z routera z openwrt podpiętego do światłowodu.
Do routera podpieta jest drukarka przez usb.
To wszystko działa ok.

Problemem jest udostępnianie zasobów.
Dwa kompy są z linuksem dwa z windows7.

Te z linuksem są widoczne w sieci i z każdego kompa(niezależnie od systemu) można z ich udostępnionych przez sambę zasobów korzystać.
Inaczej jest z zasobami na windowsach.
Za żadne skarby nie mogę do nich wejść z linuxów.
Z  windowsa zaś można korzystać z zasobów drugiego windowsa.
Żeby było ciekawiej to mam na VB win7 i z niego można z tych windowsów korzystać.
Ale z gospodarza debiana już nie.
Nie wiem jak to ugryźć.

Kod:

[archlinux@archlinux ~]$ smbtree 
NKWD
    \\ZOSIA                  Zosia
        \\ZOSIA\Users              
        \\ZOSIA\Samba              
        \\ZOSIA\IPC$               Zdalne wywołanie IPC 
        \\ZOSIA\D$                 Domyślny udział
        \\ZOSIA\C$                 Domyślny udział
        \\ZOSIA\ADMIN$             Administracja zdalna
    \\KASIA                  Kasia
        \\KASIA\Users              
        \\KASIA\print$             Sterowniki drukarek
        \\KASIA\IPC$               Zdalne wywołanie IPC 
        \\KASIA\HP Deskjet F2400 series    HP Deskjet F2400 series
        \\KASIA\E$                 Domyślny udział
        \\KASIA\C$                 Domyślny udział
        \\KASIA\ADMIN$             Administracja zdalna
    \\ARCHLINUX              Samba Server
        \\ARCHLINUX\IPC$               IPC Service (Samba Server)
        \\ARCHLINUX\Dowody             Dane
        \\ARCHLINUX\haki               Dowody
    \\ALEKSANDRA             Samba Server
        \\ALEKSANDRA\IPC$               IPC Service (Samba Server)
        \\ALEKSANDRA\Dane               dane
        \\ALEKSANDRA\Dowody             Dane
        \\ALEKSANDRA\cdrom              cdrom

Kod:

[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.113
Enter NKWD\archlinux's password: 

    Sharename       Type      Comment
    ---------       ----      -------
    ADMIN$          Disk      Administracja zdalna
    C$              Disk      Domyślny udział
    D$              Disk      Domyślny udział
    IPC$            IPC       Zdalne wywołanie IPC 
    Samba           Disk      
    Users           Disk      
Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.
Connection to 192.168.1.113 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND)
Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available

Kod:

[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.150
Enter NKWD\archlinux's password: 

    Sharename       Type      Comment
    ---------       ----      -------
    ADMIN$          Disk      Administracja zdalna
    C$              Disk      Domyślny udział
    E$              Disk      Domyślny udział
    HP Deskjet F2400 series Printer   HP Deskjet F2400 series
    IPC$            IPC       Zdalne wywołanie IPC 
    print$          Disk      Sterowniki drukarek
    Users           Disk      
Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.
Connection to 192.168.1.150 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND)
Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available

Kod:

[root@archlinux archlinux]# iptables -L
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain FORWARD (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination

Cholera wie o co chodzi, nie wiem co z tym zrobić.
Ta sama sytuacja jest zarówno na debianie jak i archlinuxie.


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#2 2017-11-02 12:50:09

urbinek
Użytkownik
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Kod:

[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.113
Enter NKWD\archlinux's password:

To nie jest problem?

Wchodząc z Windowsa (nie w domenie) wchodzisz CHYBA jako anonymous, a tutaj podajesz login i hasło do uzytkownika, którego tam nie ma


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

#3 2017-11-02 12:53:17

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Sieć domowa - zasoby windows

To nie to.

Kod:

[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.101
Enter NKWD\archlinux's password: 

    Sharename       Type      Comment
    ---------       ----      -------
    cdrom           Disk      cdrom
    Dowody          Disk      Dane
    Dane            Disk      dane
    IPC$            IPC       IPC Service (Samba Server)
Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.

    Server               Comment
    ---------            -------

    Workgroup            Master
    ---------            -------
    NKWD                 ARCHLINUX

Tak to wygląda jak wchodzę w linuksa.

Ja klepię enter.
Nie podaję żadnego hasła.


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#4 2017-11-02 13:20:27

urbinek
Użytkownik
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Sieć domowa - zasoby windows

spróbuj jednak

Kod:

smbclient --user=guest -L 192.168.1.113

A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

#5 2017-11-02 13:26:27

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Niestety to samo.

Kod:

smbclient --user=guest -L 192.168.1.150
Enter NKWD\guest's password: 

    Sharename       Type      Comment
    ---------       ----      -------
    ADMIN$          Disk      Administracja zdalna
    C$              Disk      Domyślny udział
    E$              Disk      Domyślny udział
    HP Deskjet F2400 series Printer   HP Deskjet F2400 series
    IPC$            IPC       Zdalne wywołanie IPC 
    print$          Disk      Sterowniki drukarek
    Users           Disk      
Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.
Connection to 192.168.1.150 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND)
Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available

Problematyczne jest to

Kod:

 Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.
Connection to 192.168.1.150 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND)
Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available

Ale nie wiem jak sobie z tym poradzić.


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#6 2017-11-02 13:36:04

urbinek
Użytkownik
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Kod:

Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND

guglarka mówi, że problem z autoryzacja

podaj podczas logowania kredencjały z tej maszyny

Kod:

smbclient -d3 -L 192.168.1.150 -A /home/archlinux/.smbcredentials

oczywiście w .smbcredentials:

Kod:

username=userium
password=passwordium

-d3 zrobi ci gadatliwy wypluj


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

#7 2017-11-02 13:47:28

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Kod:

[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -d3 -L 192.168.1.150 -A /home/archlinux/.smbcredentials
lp_load_ex: refreshing parameters
Initialising global parameters
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[global]"
added interface wlp2s0 ip=fd37:639b:e2df::5ea bcast= netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff
added interface wlp2s0 ip=fd37:639b:e2df:0:7929:3b1f:9d2e:186c bcast= netmask=ffff:ffff:ffff:ffff::
added interface wlp2s0 ip=192.168.1.100 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.255.0
added interface lo ip=::1 bcast= netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff
added interface lo ip=127.0.0.1 bcast=127.255.255.255 netmask=255.0.0.0
Client started (version 4.7.0).
Connecting to 192.168.1.150 at port 445
got OID=1.3.6.1.4.1.311.2.2.30
got OID=1.3.6.1.4.1.311.2.2.10
GENSEC backend 'gssapi_spnego' registered
GENSEC backend 'gssapi_krb5' registered
GENSEC backend 'gssapi_krb5_sasl' registered
GENSEC backend 'spnego' registered
GENSEC backend 'schannel' registered
GENSEC backend 'naclrpc_as_system' registered
GENSEC backend 'sasl-EXTERNAL' registered
GENSEC backend 'ntlmssp' registered
GENSEC backend 'ntlmssp_resume_ccache' registered
GENSEC backend 'http_basic' registered
GENSEC backend 'http_ntlm' registered
GENSEC backend 'krb5' registered
GENSEC backend 'fake_gssapi_krb5' registered
Got challenge flags:
Got NTLMSSP neg_flags=0x628a8215
NTLMSSP: Set final flags:
Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
NTLMSSP Sign/Seal - Initialising with flags:
Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215

    Sharename       Type      Comment
    ---------       ----      -------
    ADMIN$          Disk      Administracja zdalna
    C$              Disk      Domyślny udział
    E$              Disk      Domyślny udział
    HP Deskjet F2400 series Printer   HP Deskjet F2400 series
    IPC$            IPC       Zdalne wywołanie IPC 
    print$          Disk      Sterowniki drukarek
    Users           Disk      
Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.
Connecting to 192.168.1.150 at port 139
Connecting to 192.168.1.150 at port 139
Connection to 192.168.1.150 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND)
Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available

W tym pliku uwierzytelniającym wpisałem to co podałeś.
Nie znam na obecną chwilę haseł do tej maszyny.
Windowsy łaczą się bez żadnego hasła.


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#8 2017-11-02 20:09:17

milyges
inż.
Skąd: Gorlice/Kraków
Zarejestrowany: 2006-04-09
Serwis

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Hej,

Wyłącz na Windows "grupę domową" i włącz udostępnianie bazujące na koncie użytkownika:
Centrum sieci i udostępniania -> Zaawansowane ustawienia udostępniania -> Udostępnianie bazujące na koncie użytkownika

Opcjonalnie:
Wyłącz udostępnianie chronione hasłem

Do tego sieć w Windowsach ustawiona na firmowa a nie domowa

Pisałem z głowy na szybko, ale jakoś tak się te opcje nazywają.

Offline

 

#9 2017-11-03 08:31:42

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Niestety to też nie pomaga.
Komunikaty te same.

Ciekawostka.
Pamiętam że kiedyś to działało.
Na szybko sciągnąłem debiana6 live.
Odpaliłem go na VB i ten bez problemu z nautilusa wchodzi w te windowsy.

Co się pozmieniało?
Może IPV6 zablokować w systemie ?


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#10 2017-11-03 08:39:26

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Spróbuj może dla testu cofnąć Sambę do jakiejś wersji z Wheezy'ego albo Jessie, czy jeszcze wcześniejszej wersji.


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Offline

 

#11 2017-11-03 10:26:16

wikingagressor
Użytkownik
Skąd: Józefów k.Błonia, mazowieckie
Zarejestrowany: 2015-02-03

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Ja tez z tym walcze i z tego co sie naczytalem, to w zaleznosci od roznej wersji windowsa mamy rozne sposoby autoryzacji dostepu do sieci domowej. Z tego co pamietam to w nmbd.conf zmienia sie parametry dostepu. Dodatkowo po zalataniu dziur bezpieczenstwa w sambie pojawily sie problemy z kompatybilnoscia, dlatego sie zdarzaja takie kwiatki.


Peace, Love and Debian for the World!!!

Offline

 

#12 2017-11-03 12:39:14

jawojx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2012-10-11

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Failed to connect with SMB1 — no workgroup available

A nie jest tak, windowsiarze zamiast łatać SMB1 to go wyłączyli w Windows 7, nie mam gdzie teraz tego sprawdzić. Co prawda trochę nie wiem co z tym "...debiana6 live...bez problemu...", nie chce mi się sprawdzać. Może spróbuj z SMB2 lub SMB3, co prawda nazywa się to max-protocol, ale wymusza prace na nim, np. -mSMB3:

Kod:

smbclient //IP_adres/Udostępniony -m SMB3

A montowanie zasobów też nie działa.

Kod:

# mount -t cifs //IP_adres/Udostępniony  /folder

Ostatnio edytowany przez jawojx (2017-11-03 12:43:28)

Offline

 

#13 2017-11-03 20:23:37

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Sieć domowa - zasoby windows

Z grubsza po dziadowsku to ogarnąłem.

Pobawiłem się trochę windowsem na VB.
Ten wygenerował mi hasło które zapisałem sobie.
Teraz na archlinuxie jak w nautilusie wpiszę  w pasek adresu

Kod:

smb://192.168.1.113/samba

samba to nazwa udostępnionego folderu  na windowsie.
Wyskakuje okienko gdzie wpisuję uzytkownika archlinux i to hasło z windowsa to w zasób mogę wejść.
Na debianie gdzie mam kde dolphin i konqueror wywalają błąd.
Na szybko doinstalowana caja działa, tak jak mautilus w archu.

Mogę tez ręcznie zasób zamontować

Kod:

 mount -t cifs //192.168.1.113/samba /media/lin -o user=archlinux,password=XYZ12345X

Tyle że jest tylko do odczytu.
Nie udało mi się jeszcze ułożyć polecenia aby był zapis i odczyt.
Może ktoś podpowie.


Oczywiście logi smbclienta pozostają jak dotychczas.

Kod:

[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.113
Enter NKWD\archlinux's password: 

    Sharename       Type      Comment
    ---------       ----      -------
    ADMIN$          Disk      Administracja zdalna
    C$              Disk      Domyślny udział
    D$              Disk      Domyślny udział
    IPC$            IPC       Zdalne wywołanie IPC 
    Samba           Disk      
    Users           Disk      
Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.
Connection to 192.168.1.113 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND)
Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#14 2017-11-03 23:28:55

jawojx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2012-10-11

Re: Sieć domowa - zasoby windows

ilin: Nie udało mi się jeszcze ułożyć polecenia aby był zapis i odczyt.
Może ktoś podpowie.

A czy próbowałeś montować z przełącznikiem read/write.

Kod:

mount -o rw -t cifs //192.168.1.113/samba /media/lin -o user=archlinux,password=XYZ12345X

ilin:Teraz na archlinuxie jak w nautilusie wpiszę  w pasek adresu...

By w nautilusie sieci były widoczne z zakładki "+ inne położenia" -> "Sieci" i dostępne do montowania trzeba mieć pakiety gnome-user-share nautilus-share, po instalacji przeładować gnome.

Co do smbclient, to może jakiś bug. Ja nie mam takich błędów Version 4.5.12-Debian.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Nas ludzie lubią po prostu, a nie klikając w przyciski ;-)