Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam w domu cztery kompy.
Wszystko chodzi po wifi z routera z openwrt podpiętego do światłowodu.
Do routera podpieta jest drukarka przez usb.
To wszystko działa ok.
Problemem jest udostępnianie zasobów.
Dwa kompy są z linuksem dwa z windows7.
Te z linuksem są widoczne w sieci i z każdego kompa(niezależnie od systemu) można z ich udostępnionych przez sambę zasobów korzystać.
Inaczej jest z zasobami na windowsach.
Za żadne skarby nie mogę do nich wejść z linuxów.
Z windowsa zaś można korzystać z zasobów drugiego windowsa.
Żeby było ciekawiej to mam na VB win7 i z niego można z tych windowsów korzystać.
Ale z gospodarza debiana już nie.
Nie wiem jak to ugryźć.
[archlinux@archlinux ~]$ smbtree NKWD \\ZOSIA Zosia \\ZOSIA\Users \\ZOSIA\Samba \\ZOSIA\IPC$ Zdalne wywołanie IPC \\ZOSIA\D$ Domyślny udział \\ZOSIA\C$ Domyślny udział \\ZOSIA\ADMIN$ Administracja zdalna \\KASIA Kasia \\KASIA\Users \\KASIA\print$ Sterowniki drukarek \\KASIA\IPC$ Zdalne wywołanie IPC \\KASIA\HP Deskjet F2400 series HP Deskjet F2400 series \\KASIA\E$ Domyślny udział \\KASIA\C$ Domyślny udział \\KASIA\ADMIN$ Administracja zdalna \\ARCHLINUX Samba Server \\ARCHLINUX\IPC$ IPC Service (Samba Server) \\ARCHLINUX\Dowody Dane \\ARCHLINUX\haki Dowody \\ALEKSANDRA Samba Server \\ALEKSANDRA\IPC$ IPC Service (Samba Server) \\ALEKSANDRA\Dane dane \\ALEKSANDRA\Dowody Dane \\ALEKSANDRA\cdrom cdrom
[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.113 Enter NKWD\archlinux's password: Sharename Type Comment --------- ---- ------- ADMIN$ Disk Administracja zdalna C$ Disk Domyślny udział D$ Disk Domyślny udział IPC$ IPC Zdalne wywołanie IPC Samba Disk Users Disk Reconnecting with SMB1 for workgroup listing. Connection to 192.168.1.113 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND) Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available
[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.150 Enter NKWD\archlinux's password: Sharename Type Comment --------- ---- ------- ADMIN$ Disk Administracja zdalna C$ Disk Domyślny udział E$ Disk Domyślny udział HP Deskjet F2400 series Printer HP Deskjet F2400 series IPC$ IPC Zdalne wywołanie IPC print$ Disk Sterowniki drukarek Users Disk Reconnecting with SMB1 for workgroup listing. Connection to 192.168.1.150 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND) Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available
[root@archlinux archlinux]# iptables -L Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination
Cholera wie o co chodzi, nie wiem co z tym zrobić.
Ta sama sytuacja jest zarówno na debianie jak i archlinuxie.
[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.113 Enter NKWD\archlinux's password:
To nie jest problem?
Wchodząc z Windowsa (nie w domenie) wchodzisz CHYBA jako anonymous, a tutaj podajesz login i hasło do uzytkownika, którego tam nie ma
To nie to.
[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.101 Enter NKWD\archlinux's password: Sharename Type Comment --------- ---- ------- cdrom Disk cdrom Dowody Disk Dane Dane Disk dane IPC$ IPC IPC Service (Samba Server) Reconnecting with SMB1 for workgroup listing. Server Comment --------- ------- Workgroup Master --------- ------- NKWD ARCHLINUX
Tak to wygląda jak wchodzę w linuksa.
Ja klepię enter.
Nie podaję żadnego hasła.
Niestety to samo.
smbclient --user=guest -L 192.168.1.150 Enter NKWD\guest's password: Sharename Type Comment --------- ---- ------- ADMIN$ Disk Administracja zdalna C$ Disk Domyślny udział E$ Disk Domyślny udział HP Deskjet F2400 series Printer HP Deskjet F2400 series IPC$ IPC Zdalne wywołanie IPC print$ Disk Sterowniki drukarek Users Disk Reconnecting with SMB1 for workgroup listing. Connection to 192.168.1.150 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND) Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available
Problematyczne jest to
Reconnecting with SMB1 for workgroup listing. Connection to 192.168.1.150 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND) Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available
Ale nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND
guglarka mówi, że problem z autoryzacja
podaj podczas logowania kredencjały z tej maszyny
smbclient -d3 -L 192.168.1.150 -A /home/archlinux/.smbcredentials
oczywiście w .smbcredentials:
username=userium password=passwordium
-d3 zrobi ci gadatliwy wypluj
[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -d3 -L 192.168.1.150 -A /home/archlinux/.smbcredentials lp_load_ex: refreshing parameters Initialising global parameters rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384) Processing section "[global]" added interface wlp2s0 ip=fd37:639b:e2df::5ea bcast= netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff added interface wlp2s0 ip=fd37:639b:e2df:0:7929:3b1f:9d2e:186c bcast= netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:: added interface wlp2s0 ip=192.168.1.100 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.255.0 added interface lo ip=::1 bcast= netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff added interface lo ip=127.0.0.1 bcast=127.255.255.255 netmask=255.0.0.0 Client started (version 4.7.0). Connecting to 192.168.1.150 at port 445 got OID=1.3.6.1.4.1.311.2.2.30 got OID=1.3.6.1.4.1.311.2.2.10 GENSEC backend 'gssapi_spnego' registered GENSEC backend 'gssapi_krb5' registered GENSEC backend 'gssapi_krb5_sasl' registered GENSEC backend 'spnego' registered GENSEC backend 'schannel' registered GENSEC backend 'naclrpc_as_system' registered GENSEC backend 'sasl-EXTERNAL' registered GENSEC backend 'ntlmssp' registered GENSEC backend 'ntlmssp_resume_ccache' registered GENSEC backend 'http_basic' registered GENSEC backend 'http_ntlm' registered GENSEC backend 'krb5' registered GENSEC backend 'fake_gssapi_krb5' registered Got challenge flags: Got NTLMSSP neg_flags=0x628a8215 NTLMSSP: Set final flags: Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215 NTLMSSP Sign/Seal - Initialising with flags: Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215 Sharename Type Comment --------- ---- ------- ADMIN$ Disk Administracja zdalna C$ Disk Domyślny udział E$ Disk Domyślny udział HP Deskjet F2400 series Printer HP Deskjet F2400 series IPC$ IPC Zdalne wywołanie IPC print$ Disk Sterowniki drukarek Users Disk Reconnecting with SMB1 for workgroup listing. Connecting to 192.168.1.150 at port 139 Connecting to 192.168.1.150 at port 139 Connection to 192.168.1.150 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND) Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available
W tym pliku uwierzytelniającym wpisałem to co podałeś.
Nie znam na obecną chwilę haseł do tej maszyny.
Windowsy łaczą się bez żadnego hasła.
Hej,
Wyłącz na Windows "grupę domową" i włącz udostępnianie bazujące na koncie użytkownika:
Centrum sieci i udostępniania -> Zaawansowane ustawienia udostępniania -> Udostępnianie bazujące na koncie użytkownika
Opcjonalnie:
Wyłącz udostępnianie chronione hasłem
Do tego sieć w Windowsach ustawiona na firmowa a nie domowa
Pisałem z głowy na szybko, ale jakoś tak się te opcje nazywają.
Niestety to też nie pomaga.
Komunikaty te same.
Ciekawostka.
Pamiętam że kiedyś to działało.
Na szybko sciągnąłem debiana6 live.
Odpaliłem go na VB i ten bez problemu z nautilusa wchodzi w te windowsy.
Co się pozmieniało?
Może IPV6 zablokować w systemie ?
Spróbuj może dla testu cofnąć Sambę do jakiejś wersji z Wheezy'ego albo Jessie, czy jeszcze wcześniejszej wersji.
Ja tez z tym walcze i z tego co sie naczytalem, to w zaleznosci od roznej wersji windowsa mamy rozne sposoby autoryzacji dostepu do sieci domowej. Z tego co pamietam to w nmbd.conf zmienia sie parametry dostepu. Dodatkowo po zalataniu dziur bezpieczenstwa w sambie pojawily sie problemy z kompatybilnoscia, dlatego sie zdarzaja takie kwiatki.
Failed to connect with SMB1 — no workgroup available
A nie jest tak, windowsiarze zamiast łatać SMB1 to go wyłączyli w Windows 7, nie mam gdzie teraz tego sprawdzić. Co prawda trochę nie wiem co z tym "...debiana6 live...bez problemu...", nie chce mi się sprawdzać. Może spróbuj z SMB2 lub SMB3, co prawda nazywa się to max-protocol, ale wymusza prace na nim, np. -mSMB3:
smbclient //IP_adres/Udostępniony -m SMB3
A montowanie zasobów też nie działa.
# mount -t cifs //IP_adres/Udostępniony /folder
Ostatnio edytowany przez jawojx (2017-11-03 12:43:28)
Z grubsza po dziadowsku to ogarnąłem.
Pobawiłem się trochę windowsem na VB.
Ten wygenerował mi hasło które zapisałem sobie.
Teraz na archlinuxie jak w nautilusie wpiszę w pasek adresu
smb://192.168.1.113/samba
samba to nazwa udostępnionego folderu na windowsie.
Wyskakuje okienko gdzie wpisuję uzytkownika archlinux i to hasło z windowsa to w zasób mogę wejść.
Na debianie gdzie mam kde dolphin i konqueror wywalają błąd.
Na szybko doinstalowana caja działa, tak jak mautilus w archu.
Mogę tez ręcznie zasób zamontować
mount -t cifs //192.168.1.113/samba /media/lin -o user=archlinux,password=XYZ12345X
Tyle że jest tylko do odczytu.
Nie udało mi się jeszcze ułożyć polecenia aby był zapis i odczyt.
Może ktoś podpowie.
Oczywiście logi smbclienta pozostają jak dotychczas.
[archlinux@archlinux ~]$ smbclient -L 192.168.1.113 Enter NKWD\archlinux's password: Sharename Type Comment --------- ---- ------- ADMIN$ Disk Administracja zdalna C$ Disk Domyślny udział D$ Disk Domyślny udział IPC$ IPC Zdalne wywołanie IPC Samba Disk Users Disk Reconnecting with SMB1 for workgroup listing. Connection to 192.168.1.113 failed (Error NT_STATUS_RESOURCE_NAME_NOT_FOUND) Failed to connect with SMB1 -- no workgroup available
ilin: Nie udało mi się jeszcze ułożyć polecenia aby był zapis i odczyt.
Może ktoś podpowie.
A czy próbowałeś montować z przełącznikiem read/write.
mount -o rw -t cifs //192.168.1.113/samba /media/lin -o user=archlinux,password=XYZ12345X
ilin:Teraz na archlinuxie jak w nautilusie wpiszę w pasek adresu...
By w nautilusie sieci były widoczne z zakładki "+ inne położenia" -> "Sieci" i dostępne do montowania trzeba mieć pakiety gnome-user-share nautilus-share, po instalacji przeładować gnome.
Co do smbclient, to może jakiś bug. Ja nie mam takich błędów Version 4.5.12-Debian.