Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od wczoraj coś zapycha mi partycję / . Kompletnie nie mam pomysłu od czego zacząć i gdzie szukać. Dziś nie jestem już w stanie uruchomić serwera X - partycja jest pełna.
Mam zainstalowany logrotate, więc nie powinny to być logi.
Partycja ma zaledwie 10 GB, ale system pracuje w wersji lekkiej - na fluxboksie. Z dużych aplikacji - tylko firefox i libreoffice. Proszę o pomoc i informację co należałoby w pierwszej kolejności przejrzeć. Dorzucam wynik df:
System plików 1K-bl użyte dostępne %uż. zamont. na
udev 757044 0 757044 0% /dev
tmpfs 153660 4880 148780 4% /run
/dev/sda1 9480420 8990332 0 100% /
tmpfs 768284 0 768284 0% /dev/shm
tmpfs 5120 4 5116 1% /run/lock
tmpfs 768284 0 768284 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda6 64436052 30049900 31089896 50% /home
tmpfs 153656 0 153656 0% /run/user/1000
Dziękuję. Najwięcej zajmuje /usr i /var. Stawiam na coś w /var. Poobserwuję co się zmienia
'Pacze' i widzę, że winowajcą jest log error.log apache2. Zajmuje 1.3 GB.
1. Skonfiguruj logrotate.
2. Awaryjny skrypt do czyszczenia logów:
#!/bin/bash find /var/log/* -type f -mtime +3 | grep -v 'apt' |xargs rm -f;
3. Maksymalny rozmiar pliku logu Apacha:
https://httpd.apache.org/docs/2.4/programs/rotatelogs.html
4. Przydałoby się też zajrzeć do error.log Apacha, skąd się tyle błędów wzięło.
Jeżeli jest wystawiony do internetu, to przydałoby się go gruntownie dozbroić.
To by było na tyle
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-10-18 14:08:24)
Dziękuję za skrypt i sugestie. To maszyna domowa, serwer służy obsłudze prostego systemu magazynowego. Od przejścia na debiana9 pojawiło się wiele problemów (przejście na mysqli itp.). Pewnie stąd problemy.
Całkowicie usnąłem error.log, a mimo to df wciąz pokazuje tą samą wielkość dostępnej powierzchni. Debian ma jakiś "kosz", który dodatkowo muszę opróżnić?
Linux ma kosze, jest ich całkiem sporo.
Każdy użytkownik systemowy ma kosz w lokalizacji
$HOME/.local/share/Trash/
ale należy pamiętać, że śmieci nie wędrują między partycjami ani między użytkownikami, także na innych partycjach też system tworzy kosze.
Pewnie deskryptory są w użyciu i system nie skasuje pliku póki jakiś proces do nich się odwołuje. Przeładuj sobie tego apache. A poza tym, to nie lepiej zajrzeć co w tym pliku było i góglać błędy?
Ostatnio edytowany przez morfik (2017-10-18 19:50:00)
Jacekalex napisał(-a):
Linux ma kosze, jest ich całkiem sporo.
Każdy użytkownik systemowy ma kosz w lokalizacjiKod:
$HOME/.local/share/Trash/ale należy pamiętać, że śmieci nie wędrują między partycjami ani między użytkownikami, także na innych partycjach też system tworzy kosze.
Co xD
To nie linuks ma kosze tylko pedalskie graficzne klikadła, a dokładniej ichnie menedżery plików.
Oczywiście w szanującym sie filemanagerze wszystko jest do skonfigurowania.
Niemniej żadne szanujące się polecenie konsolowe- mam na myśli rm- nie korzysta z tego rozwiązania
Pewnie deskryptory są w użyciu i system nie skasuje pliku póki jakiś proces do nich się odwołuje. Przeładuj sobie tego apache. A poza tym, to nie lepiej zajrzeć co w tym pliku było i góglać błędy?
Dokładnie tak jest- dlatego zamiast usuwać pliki na pałę, dużo bezpieczniej jest obcinać (ang. truncate) przez np
> error.log
co w wypadku "awaryjnego odzyskiwania miejsca" miałoby postać
find /var/log/* -type f -mtime +3 | grep -v 'apt' |xargs echo -n > ;
@Morfik, w sumie i na to jest obejście ;)
for i in /proc/$PID/fd/*;do [[ -r $i ]] || echo -n > $i ;done
Kiedyś już nad tym łamałem głowę bo juzki namiętnie kasowały logi a produkcyjnego apacza tak lekko nie wypada wajchować ;)
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2017-10-24 07:47:13)
Dzień Dobry,
a ja mam inny problem, mam w tmp plik który nazywa się all.log i przybiera mi na zawartości i nie mogę zlokalizować co do niego zapisuje pomoże ktoś ?
Dzień Dobry,
a ja mam inny problem, mam w tmp plik który nazywa się all.log i przybiera mi na zawartości i nie mogę zlokalizować co do niego zapisuje pomoże ktoś ?
lsof all.log
fuser -v all.log