Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem, mianowicie miałem debiana 6, po przejściu na 7 nie działa komenda w rc.local
cd /home/ziomek/ots && screen -d -m ./restartgdb
Problem polega na tym, że normalnie gdy wpisze w konsoli /etc/rc.local to uruchomi ten restartgdb, ale gdy zrobie reboot to samo z siebie widac ze do procesow zaladuje restartgdb, ale nie odpala go, tak jakby w pewnym momecnie sie blokowało. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. POMOCY!
Ja bym raczej naskrobał skrypta startowego albo do Daemontoolsa (moja ulubiona metoda),albo do Systemd, SysVinit czy co tam do uruchamiania systemu używasz.
Rc-local to teoretycznie najprostsza metoda, ale właśnie poznałeś jej podstawowe wady.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-09-20 20:35:50)
Heh, rozmawiacie z osobą która ma tylko stycznośc z linuxem na zasadzie "postaw serwer gry", napisz prosty skrypcik, wykonaj parę komend... Ogólnie pracuje na Windows Server 2016 :P
@noyo
Taa, też o tym pomyślałem :P i niestety nic nie dało.
@jackelex
A jakiś poradniczek do tego? bo googluje i nic..
Chce to zrobić jak najprostszą metodą, ale widać że nieskuteczna ;/
Próbowałem zrobić skrypt startowy:
#!/bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: skrypt # Required-Start: $network # Required-Stop: $network # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: START OPEN TIBIA SERVER ### END INIT INFO su ziomek -c "cd /home/ziomek/ots && screen -d -m ./restartgdb"
update-rc.d skrypt.sh defaults
insserv skrypt.sh
to wyskakuje:
insserv: warning: script 'wide-dhcpv6-client' missing LSB tags and overrides
mimo wszystko po reboocie widac w procesach restartgdb ale nie działa.
A tak na chłopski rozum nie macie pojęcia co może być przyczyną, że z konsoli jak wywołam skrypt/komende to działa, a w rc.local nie?:>
próbowałem dodac w rc.local
export PATH="/usr/local/bin:/bin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin"
source /etc/profile
i po tym komenda itp... ale nici z tego
Ostatnio edytowany przez trasaklasa (2017-09-20 20:32:17)
szczelam że brakuje jakieś zmiennej środowiskowej. To restartgdb to skrypt? To dodaj na początek linię
env > /tmp/restartgdb-env.txt
zresetuj i podaj zawartość. A potem odpal terminal, zapuść env i pokaż co wypluje.
Po drugie primo, jak odpalasz to restartgdb ręcznie to uruchamiasz spod roota czy jako user?