Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wczoraj u brata zachciało mi się zaktualizować Debiana. Problem polega na tym, ze u sibie mam wlasny skompilowany kernel, a u niego Debianowy (stary sprzet i nie chce mi się czekać aż się skompiluje).
Problem w tym, ze jądro dostępne jest w wersji linux-image-2.6.16-2-k7, zaś nvidia w wersji nvidia-kernel-2.6.16-1-k7.
Kernel potrafie kompilowac metodą debiana i doinstalowywać pakiety, ale nie wiem jak to zrobić gdy mam kernel debianowy.
Pobrałem tree i inne do kernela.
Wskarzcie miejsce gdzie jest opisane jak dokonać kompilacji modułów do takiego kernela.
Najlepiej co jest potrzebne, bo moze czegos nie doinstalowalem. Dodatkowo próbowałem kompilować z katalogu linux-headers-2.6.16-2-k7 w /usr/src
Zapewne coś przekombinowałem... ale nic konkretnego nie znalazłem... :(
Przy kompilacji wyrzucało mi, ze jest to 2.6.16-2-k7 a ja kompiluje 2.6.16... append-to-version ni dawal mi wlasciwego rezultatu :P...
apt-get install module-assistant nvidia-kernel-source
m-a prepare
m-a auto-install nvidia
apt-get install nvidia-glx
dpkg-reconfigure xserver-xorg (ew. xserver-xfree86)
Sterowniki ze strony nvidia.com tez sie ładnie i bezproblemowo instalują. (w końcu)
dzieki. Jestem bardzo wdzięczny.
Strony: 1