Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
Mam teraz net z Vectry na modemie od ISP - model Cisco epc3928s.
Kiedy chodzi w trybie routera, to da się używać, komp po kablu i tablet po wifi grzecznie dostawały adresy z dhcp tego routera.
Kiedy ustawiłem statycznie adresy statyczne - komp 192.168.0.10 i tablet 192.168.0.15
- też wsio działa.
Ale ponieważ potrzebuję skołować drugi router Gbit i wytargać do niego publiczny IP Vectry, muszę przestawić to Cisco w tryb bridge, i wtedy mam dwa publiczne adresy - jeden na kabel, drugi po wifi, dostępne przez dhcp.
Postanowiłem spróbować trybu mostu i od razu pojawił się mały problem.
O ile tablet z Andkiem załapał bez problemu publliczny IP z dhcp Vectry, to w komputerze porażka: dhclient napisał, że nie dostał oferty dhcp, natomiast dhcpcd ustawia mi adres APIPA z puli 169.254.0.0/16, w rezultacie komp w ogóle mnie ma netu.
Co ciekawe, na tcpdumpie wyraźnie widać, że oferty DHCP chodzą prawidłowo z jakiegoś dalszego routera Vectry.
Jak w dhcliencie lub dhcpcd wydłużyć timeout oczekiwania na odpowiedź, albo jakoś inaczej zdiagnozować problem?
Względnie czy jest jakiś inny klient dhcp, który nie próbuje wsadzać zeroconfów i potrafi trochę dłużej poczekać.
Zamiaruję jakiś router pod OpenWRT/DD-WRT/LEDE, i nie chciałbym, żeby się okazało,
że nie bierze adresu publicznego z Vectry i trzeba jakichś specjalnych gimnastyk.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-07-14 22:15:26)
Wina routera Cisco epc3928s.
W trybie bridge wpuszcza tylko 2 urządzenia na podstawie MAC, i traktował swój własny mac-adress jako jedno urządzenie....
Gratulacje dla Cisco/Pegatron/Technicolor czy kto to w ogóle produkował.. xD
Dochodzenie na infolinii Vectry trwało chyba godzinę.
Pozdro
A próbowałeś mac-clone na ether? Kto wie co tam vectra daje w dhpcie. Spotkałem sie już z tym że pierwszym urządzeniem w sieci musi być sprzęt od operatora, więc w to poszedłbym.
Drugie co możesz zrobić to na jakimś biedaswitchu podsłuchać jak wygląda wymiana pakietów DHCPREQ i DHCPACK między serwerem i klientem dhcp- z doświadczenia wiem że operatorzy upychają nie tylko adres, bramę i netmaskę w tych pakietach ;]
Spoko, jak stwierdził Facet na infolinii, to jest ewidentny błąd routera.
Poprawił to ręcznie, ale prosił, żeby nie resetować routera przez przycisk (taki na szpilkę), bo problem wróci.
Przy okazji tablet i tak sobie po restarcie wylosował inny MAC, tak że przestał gadać z routerem, ale chciałem i tak zobaczyć, co w trybie bridge jest do możliwe do zrobienia, i widzę, że można sporo.
Wróciłem na razie do NAT, i niedługo po prostu kupię drugi router, a grat od Vectry pójdzie w trybie bridge na stałe.
W trybie bridge jak są dwa MACi w pamięci routera, to następne graty w ogóle nie dostają DHCPPACKa, choćby tańczyły kankana na uszach.
Takie względy bezpieczeństwa, koń by się uśmiał, ale trudno.
W każdym razie w trybie bridge są dwa publiczne adresy (jeden po kablu, drugi po wifi), 6to4 chodzi, także da się z tym, dojść do ładu.
PS:
Słuchać to można tcpdumpem, ale w trybie bridge słyszy cały ruch lokalnej Vectry (chyba pół miasta), i DHCPPACKI lecą w tysiącach na różne mac-adresy.
Wygląda to trochę, jakby w tym kablu była jakaś gigantyczna sieć wifi... xD
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-07-16 12:25:52)
Strony: 1