Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Środowisko mate, debian 9, wchodzę/montuje zasób smb:// poprzez caja i chcę uruchomić film, smplayer nie działa, vlc dział jak w opcjach poda się login i hasło.
Hasło raz wpisałem i zapisałem na stałe w caja. Co trzeba doinstalować, żeby smplayer odtwarzał pliki z smb:// które wymagają autoryzacji.
W poprzedniej wersji debiana tak miałem ale nie od początku, dopiero jak coś zainstalowałem - pewnie coś do zarządzania kluczami ale nie pamiętam co, szukam już kilka godzin i nie mogę znaleźć :(
Uruchom z terminala i zobacz błędy.
Dane z terminala z mplayera, bo smplayer nie zwraca komunikatów, po prostu uruchamia się ale film się nie odtwarza:
adam@lapnik:~$ mplayer smb://192.168.0.3/video/xxxxxx.avi MPlayer 1.3.0 (Debian), built with gcc-6.2.1 (C) 2000-2016 MPlayer Team do_connect: could not connect to socket connect: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing smb://192.168.0.3/video/xxxxxx.avi. Using netbios name LAPNIK. Using workgroup WORKGROUP. SPNEGO(ntlmssp) login failed: NT_STATUS_WRONG_CREDENTIAL_HANDLE Could not open from LAN: 'smb://192.168.0.3/video/xxxxxx.avi' Failed to open smb://192.168.0.3/video/xxxxxx.avi. Exiting... (End of file)
Co dalej?
Oczywiście po dodaniu user i pass (smb://user:pass@192...) film działa.
To, że nie można otworzyć pliku to ja wiem, bo smplayer nie dostał dostępu chociaż file manager ma zapamiętane hasło na stałe i otwiera zasoby bez pytania o hasło.
Pytanie co doinstalować, żeby smplayer (i każdy inny np. vlc) dostał autoryzację z systemu a nie ręcznie przez podanie user i pass?
Nie lepiej sobie na stale podczas startu systemu zainstalowac zeby ci montowal lokalnie zasoby z sambyna twoim kompie. Wtedy dla odtwarzacza nie bedzie roznicy i powinien otworzyc wszystko bez problemu.
Tak, ale to nie będzie rozwiązanie problemu ;)
Poza tym file manager montuje zasób przy otwieraniu.
Np. w linuxmint od razu po zainstalowaniu smplayer potrafi odtwarzać filmy w środowisku Mate.
Przeglądam pakiety w mint ale na nic do tej pory nie wpadłem.
nikt11 napisał(-a):
Dane z terminala z mplayera, bo smplayer nie zwraca komunikatów, po prostu uruchamia się ale film się nie odtwarza:
Kod:
adam@lapnik:~$ mplayer smb://192.168.0.3/video/xxxxxx.avi MPlayer 1.3.0 (Debian), built with gcc-6.2.1 (C) 2000-2016 MPlayer Team do_connect: could not connect to socket connect: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing smb://192.168.0.3/video/xxxxxx.avi. Using netbios name LAPNIK. Using workgroup WORKGROUP. SPNEGO(ntlmssp) login failed: NT_STATUS_WRONG_CREDENTIAL_HANDLE Could not open from LAN: 'smb://192.168.0.3/video/xxxxxx.avi' Failed to open smb://192.168.0.3/video/xxxxxx.avi. Exiting... (End of file)
Przecież ta próba jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu.
Skoro otwierasz to z poziomu menedżera plików (caja), który to sobie montuje lokalnie, to skąd pomysł by sprawdzać bezpośrednio z zasobu SMB?
Instalowałeś w ogóle jakieś pakiety GVfs?
yossarian napisał(-a):
Przecież ta próba jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu.
Skoro otwierasz to z poziomu menedżera plików (caja), który to sobie montuje lokalnie, to skąd pomysł by sprawdzać bezpośrednio z zasobu SMB?
Ok, bo nie wiem jak w terminalu odwołać się do zasobu zamontowanego przez file manager?
yossarian napisał(-a):
Instalowałeś w ogóle jakieś pakiety GVfs?
GVfs nie instalowałem, spróbuję, dzięki.
Sprawdziłem, jakieś GVfs mam zainstalowane:
#aptitude search GVfs i A gvfs - Wirtualny system plików w przestrzeni użytkownika - modu i A gvfs-backends - Wirtualny system plików w przestrzeni użytkownika - back i A gvfs-bin - Wirtualny system plików w przestrzeni użytkownika - plik i A gvfs-common - Wirtualny system plików w przestrzeni użytkownika - wspó i A gvfs-daemons - Wirtualny system plików w przestrzeni użytkownika - serw p gvfs-fuse - Wirtualny system plików w przestrzeni użytkownika - serw i A gvfs-libs - Wirtualny system plików w przestrzeni użytkownika - bibl p xmms2-plugin-gvfs - XMMS2 - gvfs plug-in
Nadal nie działa.
Ostatnio edytowany przez nikt11 (2017-06-22 14:26:21)
@yossarian Dzięki
Rozwiązanie: wystarczy zainstalować gvfs-fuse i po restarcie działa :)
Ja mam XFCE i u mnie montują się w /media/user/nazwa_zasobu, u Ciebie zapewne jest podobnie.
arecki napisał(-a):
Ja mam XFCE i u mnie montują się w /media/user/nazwa_zasobu, u Ciebie zapewne jest podobnie.
Tu też nie ma
ls /media/ cdrom cdrom0
Google pomogło i zasób się znalazł
/run/user/USERuid/gvfs/