Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1 2017-02-06 12:01:52

life
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-10-30

Pisanie programu w C podstawy

Mam takie pytanie zaczynam pisać w C program pod konsolę do obsługi UART-a. Problem jest takie że nigdy nie pisałem nic w C dla PC. Samo C znam i programuję w nim mikrokontrolery.
Teraz zaczynam pisać program który będzie się łączył z urządzeniami właśnie poprzez UART.

Na początek mam zrobioną obsługę parametrów z pomocą biblioteki getopt, teraz szukam jakiejś prostej biblioteki do zarządzania prostymi plikami konfiguracyjnymi, zna ktoś może taką? bo chyba będzie mi peiej skorzystać z gotowaca do tego i skupić się na meritum niż pisać teraz parsowanie plików itp.

Offline

 

#2 2017-02-06 13:09:05

arecki
Użytkownik
Zarejestrowany: 2016-03-03

Re: Pisanie programu w C podstawy

W Elektronice Praktycznej był artykuł na temat obsługi RS-232 z poziomu Linux.
http://ep.com.pl/files/3151.pdf

Offline

 

#3 2017-02-06 13:57:43

jawojx
Użytkownik
Zarejestrowany: 2012-10-11

Re: Pisanie programu w C podstawy

libconfig

Offline

 

#4 2017-02-06 14:23:35

ethanak
Użytkownik
Skąd: Ungwenor
Zarejestrowany: 2010-07-19
Serwis

Re: Pisanie programu w C podstawy

Albo od razu z grubszej rury: glib


Nim mechaniczne larum zagrasz mi, kanalio,
głosząc nadejście Javy - śmiertelnego wroga!
Zespół Adwokacki Dyskrecja

Offline

 

#5 2017-02-06 15:15:35

neo86
Lubię marudzić
Skąd: Depresja społeczności polskiej
Zarejestrowany: 2014-06-29

Re: Pisanie programu w C podstawy


Laptop Toshiba Satellite P75 : Intel i7 4x3,4GHz Haswell / 24GB DDR3 / SSD 240GB + HDD 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Małomiękka Winzgroza 10 (tylko do pracy) & Debian Jessie 8.x MATE. Kernel: 4.x amd64 (do internetu i na co dzień).

Offline

 

#6 2017-02-06 17:16:28

life
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-10-30

Re: Pisanie programu w C podstawy

Artykuł z EP znam dobre źródło wiedzy, samo C też znam tylko chodzi póki co o bibliotekę do parsowania plików konfiguracyjnych :) tego libconfig sprawdze, dzięki

Offline

 

#7 2017-02-06 19:13:38

ethanak
Użytkownik
Skąd: Ungwenor
Zarejestrowany: 2010-07-19
Serwis

Re: Pisanie programu w C podstawy

A te pliki to w jakim formacie są? Prosty config typu a=b, windowsowy config z sekcjami i makrami czy może jakiś xml czy inny json?
BTW. Neo, nie wychylaj się jak dorośli rozmawiają... Co ma kanał na jutrubie dotyczący c++ z programowaniem w c? Jak będę pytał o przepis na barszcz to podasz trzy linki na yt jak baba gotuje rosół?
Przeca tyż zupa...

Ostatnio edytowany przez ethanak (2017-02-06 19:18:29)


Nim mechaniczne larum zagrasz mi, kanalio,
głosząc nadejście Javy - śmiertelnego wroga!
Zespół Adwokacki Dyskrecja

Offline

 

#8 2017-02-07 07:19:03

Bodzio
Ojciec Założyciel
Skąd: Gorlice
Zarejestrowany: 2004-04-17
Serwis

Re: Pisanie programu w C podstawy

ethanak napisał(-a):

A te pliki to w jakim formacie są? Prosty config typu a=b, windowsowy config z sekcjami i makrami czy może jakiś xml czy inny json?
BTW. Neo, nie wychylaj się jak dorośli rozmawiają... Co ma kanał na jutrubie dotyczący c++ z programowaniem w c? Jak będę pytał o przepis na barszcz to podasz trzy linki na yt jak baba gotuje rosół?
Przeca tyż zupa...

+1 :)


Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

Offline

 

#9 2017-02-07 12:31:26

life
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-10-30

Re: Pisanie programu w C podstawy

Format prosty typu: zmienna=wartos

tak naprawdę to póki co to niewiele tych opcji będzie typu: jaki port w /dev, jaki bautrate i kilka zmiennych do samego protokołu. Żadnych zagnieżdżonych opcji, klas itp.

Ostatnio edytowany przez life (2017-02-07 12:32:02)

Offline

 

#10 2017-02-07 17:01:44

ethanak
Użytkownik
Skąd: Ungwenor
Zarejestrowany: 2010-07-19
Serwis

Re: Pisanie programu w C podstawy

To ja bym jednak użył gliba - hashtable do trzymania wartości, a parser ma trzy linijki na krzyż. A przy okazji glib może się przydać później w aplikacji.


Nim mechaniczne larum zagrasz mi, kanalio,
głosząc nadejście Javy - śmiertelnego wroga!
Zespół Adwokacki Dyskrecja

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Nas ludzie lubią po prostu, a nie klikając w przyciski ;-)