Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam takie pytanie zaczynam pisać w C program pod konsolę do obsługi UART-a. Problem jest takie że nigdy nie pisałem nic w C dla PC. Samo C znam i programuję w nim mikrokontrolery.
Teraz zaczynam pisać program który będzie się łączył z urządzeniami właśnie poprzez UART.
Na początek mam zrobioną obsługę parametrów z pomocą biblioteki getopt, teraz szukam jakiejś prostej biblioteki do zarządzania prostymi plikami konfiguracyjnymi, zna ktoś może taką? bo chyba będzie mi peiej skorzystać z gotowaca do tego i skupić się na meritum niż pisać teraz parsowanie plików itp.
W Elektronice Praktycznej był artykuł na temat obsługi RS-232 z poziomu Linux.
http://ep.com.pl/files/3151.pdf
Jest taki ciekawy kanał na YouTube...
- "Pasja Informatyki" - PROGRAMOWANIE W C++. KURS OD PODSTAW, DLA KAŻDEGO
- "Pasja Informatyki" - Podejście obiektowe dla znających już podstawy C++
Artykuł z EP znam dobre źródło wiedzy, samo C też znam tylko chodzi póki co o bibliotekę do parsowania plików konfiguracyjnych :) tego libconfig sprawdze, dzięki
A te pliki to w jakim formacie są? Prosty config typu a=b, windowsowy config z sekcjami i makrami czy może jakiś xml czy inny json?
BTW. Neo, nie wychylaj się jak dorośli rozmawiają... Co ma kanał na jutrubie dotyczący c++ z programowaniem w c? Jak będę pytał o przepis na barszcz to podasz trzy linki na yt jak baba gotuje rosół?
Przeca tyż zupa...
Ostatnio edytowany przez ethanak (2017-02-06 19:18:29)
ethanak napisał(-a):
A te pliki to w jakim formacie są? Prosty config typu a=b, windowsowy config z sekcjami i makrami czy może jakiś xml czy inny json?
BTW. Neo, nie wychylaj się jak dorośli rozmawiają... Co ma kanał na jutrubie dotyczący c++ z programowaniem w c? Jak będę pytał o przepis na barszcz to podasz trzy linki na yt jak baba gotuje rosół?
Przeca tyż zupa...
+1 :)
Format prosty typu: zmienna=wartos
tak naprawdę to póki co to niewiele tych opcji będzie typu: jaki port w /dev, jaki bautrate i kilka zmiennych do samego protokołu. Żadnych zagnieżdżonych opcji, klas itp.
Ostatnio edytowany przez life (2017-02-07 12:32:02)
To ja bym jednak użył gliba - hashtable do trzymania wartości, a parser ma trzy linijki na krzyż. A przy okazji glib może się przydać później w aplikacji.
Akurat też mam to na zajęciach teraz. Czarna magia całkowicie :D. Mógłby mi ktoś wytłumaczyc co to jest ten glib ?
Google też czarna magia?
https://pl.wikipedia.org/wiki/GLib