Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć. Rodzice mają pokaźną kolekcję płyt z muzyką klasyczną, a ja za dużo miejsca na dysku. Pomyślałem, że skoro uważam płyty CD za przeżytek i coś co powinno zostać jak najszybciej wycofane to sobie skopiuję trochę na komputer żeby móc posłuchać. Szukam więc programu który:
-przy zgrywaniu płyty automatycznie zapyta o nazwę albumu i poszczególnych ścieżek oraz kompozytora, żeby to automatycznie otagować (bo dodawanie tagów z terminala już przerabiałem, zdecydowanie za dużo roboty)
-będzie wrzucał każdą płytę do katalogu we wskazanym miejscu, tak żeby było łatwo wszystko znaleźć bez pomocy programu
-będzie potrafił wyszukać utwory po podanym kompozytorze/albumie/nazwie
-pozwoli zrobić playlistę i ją zapisać.
Nie musi być koniecznie jeden program, może być zestaw kilku różnych. najbardziej chodzi mi tu o coś co się zajmie automatycznym zgraniem z płyty bo niestety zjada to najwięcej czasu i o coś co łatwo przeszuka kolekcję. No i dobrze jakby ładnie się integrowało z KDE (więc najlepiej bez ciągnięcia połowy GNOME w zależnościach).
ktoś coś poleci?
Ja do odtwarzania swojej kolekcji używam amaroka, bo jako jedyny ma ludzką playlistę. Działa w niej przeszukiwanie chyba po wszystkim. Obsługuje też niepełne słówka, brak jedynie regex. xD Playlisty robi też bez problemu, a jest tyle opcji, że każdy inny program wymięka przy amaroku.
Do tagowania z kolei używam EasyTag. Poza samym tagowaniem potrafi także nazywać pliki w zależności od tego co mu wpiszesz w tagach, np. wzór: nr_ścieżki-wykonawca-tytul. Wzorów jest cała masa i można se ustawić swój własny.
Amarok również ma jakiś mechanizm tagowania, z tym, że ja z niego nie korzystałem praktycznie, to nie wiem co i jak robi. A EasyTag to chyba raczej bardziej manualne narzędzie do masowego przepisywania tagów. Ja generalnie chyba nigdy nie miałem w rękach płyt z muzyką, zawsze uzupełniałem po kimś tagi, także nazwy piosenek były podane, a reszta do uzupełniania bez problemu.
Nie wiem czy te narzędzia potrafią odczytać info z płyt i uzupełnić odpowiednio, musiałbyś sprawdzić. xD Zawsze też możesz iść na skróty i poszukać torrenta/chomika, który już tę robotę zrobił za ciebie, a ty tylko poprawisz ewentualne błędy.
Dzięki, EastTag rzeczywiście nie grzeszy ilością funkcji. Nie sprawdzałem czy potrafi automatycznie odczytać dane z płyty, ale nawet jeśli nie - wpisywanie metadanych będzie na pewno wygodniejsze niż z terminala.
Co do amaroka - po szybkim googlowaniu widzę że odtwarzacz jest tworzony w ramach KDE... czyli kolejna dziedzina w której programy z KDE wygrywają pod względem ilości funkcji :D Szkoda tylko, że jeszcze go nie przeportowali na Qt5. Zaraz pobieram i zobaczę jak śmiga.
A tak BTW - ten przerośnięty pasek menu to zasługa nowej wersji GTK? XD http://i.imgur.com/kQigDaF.png
tak jeszcze co do odczytywania informacji z płyty przez easytag - nie testowałem jeszcze jak to działa, ale w ustawieniach coś jest o CDDB (co pewnie znaczy CD DataBase) http://i.imgur.com/EnwbLrh.png sprawdziłem sobie to freedb.org i w faq piszą
http://www.freedb.org/en/faq.3.html#11 napisał(-a):
freedb is a database to look up CD information using the internet. This is done by a client (a freedb aware application) which calculates a (nearly) unique disc ID for a CD in your CD-Rom and then queries the database. As a result, the client displays the artist, CD-title, tracklist and some additional info.
ciekawe na ile to jest inteligentne :D jak sprawdzę to oczywiście dam znać
Ostatnio edytowany przez Hepita (2016-10-27 20:27:54)
Do mojej kolekcji muzyki mi ostatnio bardzo przypadł do gustu Foobnix: http://foobnix.com/en/index.html Plotki mówią, że to Linuksowy fork Foobar2000 ale ja tam nie wiem. Ważne, że jest miły dla oka i funkcjonalny.
Hepita napisał(-a):
Co do amaroka - po szybkim googlowaniu widzę że odtwarzacz jest tworzony w ramach KDE... czyli kolejna dziedzina w której programy z KDE wygrywają pod względem ilości funkcji :D Szkoda tylko, że jeszcze go nie przeportowali na Qt5. Zaraz pobieram i zobaczę jak śmiga.
No ja jadę na Openbox cały czas ale za odtwarzacz muzyki to u mnie od zawsze robił amarok. A Openbox i amarok to raczej wynaturzenie. xD
Mój amarok wygląda normlanie:
A co do EasyTag, to tam jest opcja powielania tagów. Zaznaczasz jakieś pole a później zaznaczasz jeszcze kilka i wciskasz ten kwadracik. I zawartość z pierwszego zaznaczonego pola jest kopiowana do wszystkich pozostałych. Można wykonawcę tak skopiować łatwo, nazwę albumu i całą masę innych rzeczy. xD
Po małych przebojach z kopiowaniem płyt CD w KDE (a raczej jego niemożliwością, ale to dłuższa historia) zauważyłem że odtwarzacz DeaDBeef (swoją drogą polecam - całkiem przyjazny i lekki, nie korzystam z niego tylko dlatego że nie trzyma ikony w trayu gdzie można by było łatwo zmienić/zapauzować utwór) ma opcję kopiowania z płyty CD - da się nawet od razu dać format i stopień kompresji pliku wyjściowego. I przy okazji wyciąga wszystkie zapisane na płycie metadane.
Amaroka chciałem sobie pobrać, ale chyba muszę się wybrać do Playa i zrobić im awanturę, bo mam prędkość 20 KiB/s mimo zasięgu 49%. dziękuje bardzo, na takiej prędkości to sie nie da pobrać 100 MiB. xD
swoją drogą śmieszy mnie odwieczny problem z tagowaniem muzyki klasycznej - większość odtwarzaczy automatycznie wyświetla nazwę, album, wykonawcę i numer, co powoduje że na większości płyt kompozytor, zamiast jako kompozytor jest wpisany jako wykonawca :D
Możesz wytłumaczyć, o co chodzi z powielaniem tagów w EasyTag? Widzę taką opcję jedynie przy numerze ścieżki
Do rippowania polecam K3B, jesli plytki sa z CD-TEXT to wszystko sam powpisuje (Artysta, nazwy sciezek itd), no i potrafi rippowac do FLAC co akurat dla mnie bylo bardzo istotne
Hepita napisał(-a):
Po małych przebojach z kopiowaniem płyt CD w KDE (a raczej jego niemożliwością, ale to dłuższa historia) zauważyłem że odtwarzacz DeaDBeef (swoją drogą polecam - całkiem przyjazny i lekki, nie korzystam z niego tylko dlatego że nie trzyma ikony w trayu gdzie można by było łatwo zmienić/zapauzować utwór) ...
Jak najbardziej trzyma ikonkę w zasobniku , preferencje>gui>ukrycie ikony w ... trzeba odznaczyć .
O, dzięki za sugestię - właśnie takiego kombajnu jak k3b szukałem. Ma wszystko czego potrzebuję, ładnie wyciąga metadane z CD.
Na początku pobrałem wersję z repo, ale widzę że w AUR mam wersję która już jest na kf5 https://aur.archlinux.org/packages/k3b-git/
Teraz tylko czekać aż Amarok będzie na kf5 (albo szukać czegoś innego na qt5 :)
@Rafcio6179
Sprawdze jak wrócę do domu, teraz jestem na telefonie
Ostatnio edytowany przez Hepita (2016-10-28 09:36:52)
Hepita napisał(-a):
Możesz wytłumaczyć, o co chodzi z powielaniem tagów w EasyTag? Widzę taką opcję jedynie przy numerze ścieżki
No jak w EasyTag zaznaczysz jakaś plik z muzyką, to po prawej stronie ci się pojawi informacja o tagach. Zaznacz tych plików z 10. Tylko ostatnia pozycja będzie wyświetlona po prawej stronie. Jak uzupełnisz jakiś tag, tak jak na obrazku i klikniesz w to "Ab" czy co to jest (różnie jest pokazywane), to to pole zostanie automatycznie skopiowane do pozostałych zaznaczonych utworów.
Dobra, już rozumiem - w KDE (domyślne ikony - chyba Breeze) to jest wyświetlane jako "T+". Opcja działa jak należy.
k3b z AUR zbudowany na qt5 też działa jak należy.
Za to Amarok jakoś mi nie odpowiada, jednak za duży kombajn jak dla mnie, potrzebuję jedynie prostego wyszukiwania po metadanych i tworzenia playlisty :) będę szukał czegoś innego, a dopóki moja kolekcja za bardzo się nie rozrośnie to spokojnie będę mógł jechać na Audacious
Sorki nie mam teraz czasu nic więcej napisać ale sprawdź Quod Libet
Właśnie czegoś takiego potrzebowałem. Domyślnie prosty, po wejściu w listę wtyczek okazuje się że niezły kombajn. I nie trzyma w zależnościach połowy KDE4, jak Amarok. Dzięki :)
edit: k3b z gita coś ma problemy z odczytywaniem metadanych z płyty, trzeba by zbadać o co chodzi
edit2: nie tylko k3b z gita, ten z repo archa też nie potrafi odczytać cd-text. może brakuje jakiegoś pakietu?
znalazłem przy okazji takie narzędzie jak "abcde" (kreatywna nazwa, swoją drogą :D). Konsolowe i teoretycznie ma wszystkie opcje zgrywania płyt co k3b. Właśnie testuję, może będzie lepiej działać. No i ma to inną zaletę - nie uzależniam się od KDE w przypadku chęci przesiadki na inne środowisko :)
Ostatnio edytowany przez Hepita (2016-10-29 21:40:34)