Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, siedze sobie na Debianie, chce zainstalowac snorta ze zrodla A NIE PRZEZ APT. Wiec podczas konfiguracji snorta wywala mi: checking for pcap_datalink in -lpcap... no
ERROR Libpcap library/headers not found, go get it from http://www.tcpdump.org/or use the --with-libpcap-* options, if you have it installed in unusual place. Wiem ze chodzi o libpcap0.8 wiec doinstalowalem go przez apta i teraz mam libpcap0.8 w: /usr/lib/libpcap.so.0.8 czyli z tego co rozumiem to mam tylko biblioteke a nie mam nigdzie pliku naglowkowego do tego libpcapa, a musze podac sciezke i do biblioteki i do naglowka. HILFE !!!
Doinstaluj libpcap0.8-dev. Jeśli będziesz dalej potrzebował jakichś bibliotek do kompilacji instaluj ich wersje z końcówką -dev w nazwie.
A teraz moja standartowa śpiewka i porada ;-)
http://ftp.debian.org/debian/pool/main/s/snort/snort_2.3.3-5.dsc
zassij to sobie i zainstaluj wszystko, co jesr w build-depends
a wiec obaj mieliscie racje, potrzebowalem libpcap-dev i snort sie zainstalowal ale i tak nie dziala bo teraz krzyczy o libmysqlclient. Chcialem zainstalowac libmysqlclient12-dev ale krzyczy mi ze potrzebuje libmysqlclient12 i tu jest problem poniewaz najpierw zainstalowalem mysql ze zrodelka i libmysqlclient12 sie razem z mysqlem zainstalowal, sprawdzilem to i otrzymalem:
/usr/local/mysql/lib/mysql/libmysqlclient.a
/usr/local/mysql/lib/mysql/libmysqlclient.la
/usr/local/mysql/lib/mysql/libmysqlclient.so
/usr/local/mysql/lib/mysql/libmysqlclient.so.12
/usr/local/mysql/lib/mysql/libmysqlclient.so.12.0.0
tzn tak mi sie wydaje ze sie zainstalowal po tym co wyzej widac, chociaz aptitude nie wykazuje tego. Pozostaje chyba tylko zainstalowac libmysqlclient12 zebym mogl zainstalowac libmysqlclient12-dev ale boje sie ze jak to zrobie to mysql mi sie wysypie. Co Wy na to Panowie ???
Wiesz, ja sobie zainstalowałem Debiana, żeby niczego nie kompilować. Najwyżej sobie pakiety samodzielnie przebudowuje, aby mieć funkcje, których nie ma w pakiecie.
Masz mysql ale snort twierdzi, że nie masz. Czyli pewnie ten zainstalowany ze źródełka jest źle skonfigurowany albo wcale. Zainstaluj sobie na nowo mysqla z paczek, ale wszystko, nie tylko libmysqlclient12 tylko też też serwer i na nowo skompiluj snorta. A starego mysqla skasuj.rcznie To jest najprostsza metoda. Możesz jeszcze sobie skonfigurować mysqla sam. Ale ja nie lubię bałagany w systemi, radzę paczki zainstalować. debconf pomoże skonfigurować.